Pentagonul acordă mai mult suport Ucrainei. Volker susţine că Rusia nu este pregătită să pună capăt conflictului

Kurt Volker, delegatul special american pentru Ucraina (Getty Images)
Andrei Popescu
19.06.2019

Departamentul american al Apărării va aloca 250 milioane de dolari pentru a îmbunătăţi capabilităţile militare ale Ucrainei, în condiţiile în care Kievul continuă să lupte împotriva separatiştilor susţinuţi de Rusia în regiunile sale estice, potrivit RFE/RL.

Ultima tranşă a ajutorului încearcă să consolideze forţele maritime şi terestre ale Ucrainei prin pregătire suplimentară şi furnizare de arme, a susţinut Pentagonul într-o declaraţie publicată marţi.

Rusia îi susţine pe separatişti cu “echipamente foarte puternice”, inclusiv peste 450 de tancuri şi 700 de piese de echipamente de capacitate mare, a declarat fostul ambasador american în Ucraina John Herbst în cadrul unei audieri în Comisia pentru relaţii externe a Senatului SUA. Audierea a avut loc după anunţul făcut de Pentagon.

Herbst a explicat senatorilor că Statele Unite ar trebui să furnizeze un număr şi mai mare de arme Ucrainei pentru a împiedica ceea ce a declarat a fi planul preşedintelui rus Vladimir Putin de a slăbi Europa şi NATO.

“SUA are un interes vital în stoparea revizionismului Kremlinului, iar locul în care poate fi oprit este Ucraina”, a declarat Herbst.

Putin nu îşi poate permite un război care duce la moartea unui număr mare de soldaţi ruşi, pentru că cetăţenii propriei ţări au manifestat un interes minor faţă de acţiunile militare de peste graniţă, a precizat Herbst.

Fondurile acordate de Pentagon vor permite Ucrainei să achiziţioneze puşti cu lunetă, lansatoare de grenade, radare anti-artilerie şi dispozitive de vedere pe timp de noapte, printre altele, se susţine în declaraţie.

Noua tranşă de bani va ridica la 1,5 miliarde de dolari suportul militar american total acordat Ucrainei începând cu 2014.

Luptele dintre forţele guvernamentale ucrainene şi separatişti au provocat moartea a aproximativ 13.000 de persoane începând cu aprilie 2014, conflictul izbucnind la o lună după ce Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea.

Rusia furnizează suport militar, economic şi politic luptătorilor separatişti, care încă controlează unele zone ale regiunilor ucrainene Doneţk şi Lugansk.

În plus, forţele maritime ale Rusiei au devenit mai active în conflictul ucrainean în ultimele 18 luni, în condiţiile în care Moscova urmăreşte să submineze industria transporturilor de mărfuri pe cale maritimă a Ucrainei, a afirmat Herbst, care a recomandat să se acorde sprijin suplimentar pentru lupta împotriva ameninţărilor pe mare.

Senatorul republican Rob Portman a declarat că vor fi alocate ajutoare suplimentare, întrucât Congresul SUA dezbate un nou proiect de lege care lărgeşte gama de echipamente militare disponibile pentru Ucraina. Portman a adăugat că speră că în scurt timp Kievul va avea “veşti bune”.

Portman a mai precizat că a vizitat recent Ucraina şi că majoritatea cetăţenilor din Occident nu realizează că în partea estică a ţării încă are loc un “război încins”. El a descris estul Ucrainei ca fiind un teren de luptă între regimul autoritar al lui Putin şi lumea democratică occidentală.

Kurt Volker, reprezentantul special al SUA pentru Ucraina, a declarat senatorilor că el nu a văzut niciun “indiciu” că Rusia ar dori să pună capăt conflictului ucrainean.

Reprezentantul american a susţinut că Moscova nu reprezintă singurul pericol pentru stabilitatea Kievului, evidenţiind faptul că oligarhii deseori trag sforile în spatele scenei şi subminează dezvoltarea economică a Ucrainei.

El a cerut Congresului SUA să ofere cât mai mult sprijin noului preşedinte ucrainean Vladimir Zelenski, precizând că fostul actor de comedie în vârstă de 41 de ani are oportunitatea de a submina influenţa oligarhilor.

Ucraina va organiza alegeri parlamentare în 21 iulie, când Zelenski ar putea obţine suport semnificativ în Rada ucraineană pentru a-şi promova agenda reformelor.

Zelenski va călători în următoarele săptămâni la Washington pentru a se întâlni cu omologul american Donald Trump, a mai afirmat Volker.

“Viitorul Ucrainei pe o perioadă de cinci ani va fi modelat în următoarele trei luni”, a declarat Volker senatorilor americani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor