Noua Romă, un alt scandal. Democraţii deschid o altă investigaţie împotriva lui Trump
alte articole
După o întâlnire cu liderii democraţi, marţi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor a Statelor Unite, Nancy Pelosi, a anunţat că democraţii intenţionează să înceapă acţiuni împotriva preşedintelui american Donald Trump prin deschiderea unei anchete formale.
Afirmaţiile lui Pelosi au urmat unei întâlniri cu liderii a şase comisii ale congresului responsabili în mod colectiv pentru ancheta cu privire la apelul telefonic pe care Donald Trump l-a avut în 25 iulie cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Apelul telefonic a devenit recent subiectul unui raport al unui avertizor de securitate pe care administraţia Trump s-a chinuit să-l ascundă de Congres.
În cadrul convorbirii dintre cei doi, Trump ar fi cerut omologului său ucrainean să deschidă o anchetă împotriva afacerilor pe care familia fostului vicepreşedinte Joe Biden - inclusiv fiul acestuia, Hunter Biden - le are în Ucraina. Hunter Biden deţine un loc în consiliul de administraţie al firmei de energie Burisma, iar tatăl său a cerut oficialilor ucraineni în trecut să concedieze un procuror care conducea o anchetă asupra firmei.
Trump este bănuit că ar fi amânat un ajutor pentru Ucraina şi ar fi condiţionat eliberarea banilor de pornirea unei investigaţii împotriva lui Joe Biden, principalul său contracandidat în alegerile din 2020.
"Acţiunile preşedinţiei Trump au relevat faptul dezonorabil al trădării jurământului său, a securităţii naţionale şi a integrităţii alegerilor noastre", a declarat Pelosi în adresarea televizată. "Prin urmare, astăzi, anunţ: Camera Reprezentanţilor începe o anchetă oficială".
"Preşedintele trebuie să fie făcut responsabil", a continuat preşedintele Camerei. „Nimeni nu este mai presus de lege”.
Decizia de a începe o anchetă formală nu înseamnă că se va vota în Cameră ca Trump să fie acuzat de încălcarea legii, şi cu atât mai puţin că va fi găsit vinovat. Dacă îl acuză, procesul va fi condus de Senat, dominat de republicani.
Camera va vota miercuri o rezoluţie, "prezentând dezaprobarea Congresului cu privire la efortul Administraţiei de a bloca plângerea şi necesitatea protejării avertizorului. Aceasta nu este o chestiune partizană", a afirmat marţi Pelosi.
Anunţul urmează ştirilor că Trump va publica miercuri o transcriere a conversaţiei, neredactată. Cu toate acestea, el a respins rapoartele privind afirmaţia avertizorului, numind-o „hărţuire partizană” şi „un alt fake news”.
Directorul interimar al informaţiilor naţionale (DNI), Joseph Maguire, a blocat până în prezent membrii congresului să consulte raportul avertizorului, urmând indicaţiile de la Casa Albă şi Departamentul de Justiţie că raportul nu este reglementat de legi care privesc avertizorii de integritate.
"DNI încalcă legea în ceea ce priveşte administraţia", a afirmat Pelosi în cadrul unui eveniment sponsorizat de The Atlantic, marţi după-amiază. „Este într-adevăr trist”.