Parlamentul lui Zelenski votează ridicarea imunităţii parlamentarilor. Promite o lege de vânzare a terenurilor către non-ucraineni

Vladimir Zelenski, preşedintele Ucrainei
Vladimir Zelenski, preşedintele Ucrainei (president.gov.ua)

Parlamentarii ucraineni au votat marţi renunţarea la imunitatea de urmărire penală, îndeplinind o promisiune electorală a preşedintelui reformist Volodimir Zelenski.

Zelenski, un fost actor care are studii juridice, dar fără experienţă politică anterioară, a câştigat preşedinţia în cadrul unei campanii surprinzătoare în aprilie, pe valul nemulţumirii largi a populaţiei împotriva corupţiei şi sărăciei din Ucraina.

Anterior votului de ieri, parlamentarii puteau fi deferiţi justiţiei doar printr-un vot parlamentar pentru fiecare caz în parte, similar României.

Noua măsură a trecut prin Parlament lejer, cu 373 de voturi în parlamentul de 450 de locuri, în care Zelenski a câştigat majoritatea la alegerile anticipate din iulie.

"Am promis că vom înlătura imunitatea, am promis că nu vor exista persoane cu statut special în Ucraina", a declarat Alexander Dubinski, parlamentar în cadrul partidului Slujitorul Patriei, care îl susţine pe Zelenski.

„Este datoria noastră să votăm această lege şi să punem oamenii care se află în afara acestei săli la egalitate cu cei din această sală.”

Înaintea votului, preşedintele a afirmat că este momentul ca imunitatea parlamentarilor să se arunce la „lada de gunoi a istoriei”, susţinând că 90% dintre ucraineni doresc să vadă acest lucru.

Opozanţii au menţionat însă că înlăturarea protecţiei parlamentarilor îi face vulnerabili la urmărirea politică.

Legea, care arată angajamentul Zelenski de a promova reformele promise, va intra în vigoare de la începutul anului viitor.

Partidul său este primul din istoria independentă a Ucrainei care a obţinut o majoritate în Parlament.

Zelenski a convocat alegeri în iulie pentru ca partidul său să deţină controlul asupra parlamentului şi să formeze un nou guvern majoritar.

Luni, noul guvern al lui Zelenski a anunţat o agendă legislativă care vizează aducerea mai multor investiţii în Ucraina, inclusiv ridicarea unei interdicţii de lungă durată a vânzării terenurilor agricole unor persoane juridice străine.

Zelenski a devenit faimos jucând, într-un serial de TV, rolul unui profesor de şcoală care, în mod neaşteptat, devine preşedinte, după ce un elev îl filmează ţinând o cuvântare critică la adresa politicienilor corupţi şi postează videoclipul online.

Campania sa prezidenţială a exploatat întocmai firul poveştii telenovelei ucrainene, aducându-l pe Zelenski la putere, un caz bizar în care regizorii din spatele scenei fac ca filmul să devină realitate.