Trump pregăteşte măsuri împotriva cenzurii şi prejudiciilor pe reţelele sociale
alte articole
Preşedintele american Donald Trump lucrează la o nouă măsură politică, posibil un ordin executiv, pentru a aborda acuzaţiile potrivit cărora companiile de social media recurg la cenzură părtinitoare din punct de vedere politic.
Trei surse, inclusiv un oficial al Casei Albe, au declarat pentru Politico faptul că se lucrează la un ordin executiv care va aborda problema companiilor hi-tech părtinitoare şi alte probleme, fără a descrie ce ar conţine ordinul. Una dintre surse a precizat că, de fapt, conţinutul a trecut prin multe schimbări şi încă nu este finalizat.
"Dacă Internetul va fi prezentat ca o platformă egalitaristă şi cea mai mare parte a Twitter-ului este o cloacă liberală plină de venin, atunci, cel puţin preşedintele doreşte o oarecare echitate în sistem", a declarat oficialul Casei Albe.
"Dar noi mai credem de asemenea că mass media socială joacă un rol vital. Ei au un rol vital şi o responsabilitate tot mai mare faţă de cultura care i-a ajutat să obţină profituri atât de mari şi să devină atât de proeminenţi".
Un oficial al Casei Albe, dorind să rămână anonim, a declarat publicaţiei The Epoch Times că remarcile preşedintelui Trump făcute la un summit recent privind cenzura din mass media socială, unde el a promis că va aborda problema atitudinii părtinitoare a companiilor hi-hech şi a susţinut administraţia explorează toate soluţiile politice.
Creatori de conţinut majoritar conservator au fost invitaţi la evenimentul din 11 iulie la Casa Albă, inclusiv PragerU, the Heritage Foundation, Turning Point USA, The Media Research Center şi Project Veritas.
Mulţi dintre participanţi raportaseră anterior că au fost cenzuraţi de platformele hi-tech sau au evidenţiat problema cenzurării politice a muncii lor.
"Cer administraţiei mele să exploreze toate soluţiile de reglementare şi legislative pentru protejarea libertăţii de exprimare şi a drepturilor tuturor americanilor la libera exprimare", a susţinut Trump la acel eveniment. "Este vorba despre voi, cei din această cameră şi despre mulţi alţi oameni de afară".
Trump a afirmat că administraţia sa speră să vadă "transparenţă, mai multă tragere la răspundere şi mai multă libertate" pentru "ambele părţi".
"Aţi putea fi unii dintre cei mai liberali oameni din lume în acest public şi este în regulă. Nu îmi pasă. Noi vorbim despre toţi. Marile companii hi-tech trebuie să nu cenzureze vocile poporului american", a mai declarat liderul de la Casa Albă.
Documente interne, interviuri cu surse interne şi filmări cu camera ascunsă - marea majoritate fiind publicate de Project Veritas - au arătat că unele companii, printre care Facebook, Google, Twitter şi Pinterest, suprimă conţinutul folosind criterii vagi, deseori secrete, care reflectă preferinţele lor politice.
"Ei se joacă cu minţile multor persoane şi nu joacă corect", a adăugat Trump.
Anterior, Trump a apărat câteva persoane conservatoare interzise de platformele de social media. În luna mai, Casa Albă a creat un website în care oamenii pot raporta dacă consideră că le-au fost interzise conturile de social media, suspendate sau afectate în alte moduri din cauza părtinirii politice a respectivelor companii.
Website-ul a primit 16.000 de răspunsuri până la data desfăşurării summitului, a precizat preşedintele american.
În timp ce guvernul SUA este obligat de Primul Amendament să nu reglementeze discursul - cu excepţia unor situaţii extreme, precum incitarea la comiterea iminentă de acţiuni ilegale - companiile private nu se află în aceeaşi poziţie. Totuşi, există căi prin care guvernul poate împinge aceste companii în direcţia potrivită.
Platformele online sunt protejate în faţa răspunderii pentru conţinutul creat de utilizatorii lor pe baza Secţiunii 230 a Legii Decenţei Comunicaţiilor din 1996.
Unii politicieni republicani au susţinut că giganţi în social media precum Facebook şi Twitter au mers atât de departe în procesul de restricţionare, filtrare şi selectare a conţinutului utilizatorilor pe platformele lor încât ar trebui trataţi ca editori ai informaţilor respective şi, prin urmare, să fie răspunzători pentru ele.
De asemenea, Departamentul american al Justiţiei a început o anchetă antitrust în luna iulie ce vizează companii hi-tech precum Google şi Facebook, investigând dacă acestea reduc competiţia sau suprimă inovaţiile.
Trump a emis deja un ordin executiv care cere colegiilor şi universităţilor să protejeze libertatea de exprimare în campusurile lor dacă doresc să obţină subvenţii federale pentru cercetare.