Scandal la vârf: Magnat american critică Google pentru că a ales China în defavoarea armatei SUA. Sugerează “trădare”

(Getty Images)

Într-un discurs susţinut în weekend la Conferinţa naţionala pe tema Conservatorismului ce a avut loc în Washington, Peter Thiel – poate cel mai vizibil antreprenor hi-tech care îl susţine pe preşedintele american Donald Trump, lucru care a atras antipatia colegilor săi din Silicon Valley şi l-a forţat să se mute în Los Angeles – a adresat câteva cuvinte dure foştilor săi prieteni, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Investitorul miliardar a subliniat faptul că Google a acceptat să lucreze îndeaproape cu China, făcând eforturi pentru a-şi reintroduce motorul de căutare pe piaţa chineză şi totodată a luat decizia să renunţe la un contract cu Departamentul Apărării, care a oferit armatei acces la instrumentele sale privind inteligenţă artificială.

La începutul discursului, Thiel a sugerat că aceste acţiuni ale Google “în mod evident implică trădare”. El a mers chiar până acolo încât s-a întrebat dacă programul de cercetare a Inteligenţei Artificiale derulat de compania mamă a Google, Alphabet, sau conducerea sa au fost “infiltrate” de agenţii de spionaj străine.

“Aceste întrebări trebuie să fie puse de FBI şi CIA. Şi aş dori ca întrebările să nu fie puse într-o manieră excesiv de blândă”, a susţinut Thiel.

Nu ar fi pentru prima dată când suspiciuni privind activităţi asociate cu trădarea au vizat companii hi-tech americane.

Într-o notă mai pozitivă, Thiel l-a lăudat duminică pe Trump pentru eforturile sale de a câştiga un acord comercial cu China, alături de relaxarea tensiunilor cu Coreea de Nord.

Conform standardelor evenimentului, Thiel a fost mai blând decât mulţi dintre criticii duri din sectorul hi-tech prezenţi în public. În plus, Thiel nu susţine divizarea marilor companii hi-tech, ţinând cont că încă deţine un loc în comitetul de conducere al Facebook.

Un alt vorbitor prezent la conferinţă, care va lua cuvântul marţi, este Josh Hawley, un senator republican din statul american Missouri care a propus restructurarea Secţiunii 230 a Legii din 1996 privind Decenţa Comunicaţiilor, care eliberează companiile hi-tech de responsabilitatea pentru conţinutul postat pe site-urile lor.

Ioram Hazony, filozof israelian şi preşedinte ale Fundaţiei Edmund Burke, care a organizat evenimentul, a declarat într-un interviu acordat duminică:

“Cred că Facebook şi Google sunt exemple bune în legătură cu subiectul discutat. Aceştia sunt antreprenori spectaculos de impresionanţi, însă trebuie să vă întrebaţi dacă americanii ar duce-o mai bine dacă [Google şi Facebook] hotărăsc pe cont propriu ce anume ar trebui să fie cenzurat?”