Trump neagă ştirea că SUA pregăteşte trimiterea a 120.000 de soldaţi în Orientul Mijlociu

Donald Trump (Ethan Miller/Getty Images)
Andrei Popescu
15.05.2019

Preşedintele american Donald Trump a respins ca “fake news” (ştiri false) un raport al publicaţiei The New York Times (NYT), care a susţinut că administraţia SUA îşi revizuieşte planurile pentru o potenţială trimitere a 120.000 de soldaţi în Orientul Mijlociu în cazul în care Iranul ar ataca forţele americane din zonă sau dacă ar accelera activităţile de construire a unei arme nucleare, potrivit RFE/RL.

“Consider că este fake news, OK? Aş face acum acest lucru? Absolut. Dar nu am făcut planuri pentru aşa ceva. Sperăm că nu va trebui să facem planuri pentru aşa ceva. Şi, în cazul în care am face-o, am trimite mult mai mulţi soldaţi”, a declarat Trump reporterilor, marţi, la Casa Albă.

Citând oficiali anonimi ai administraţiei SUA, NYT a susţinut luni că secretarul interimar al Apărării, Patrick Shanahan ar fi prezentat astfel de planuri în cadrul unei întâlniri desfăşurate săptămâna trecută, la care au participat consilieri de top ai lui Trump în sectorul securităţii. De altfel, NYT a susţinut că printre participanţii la acea întâlnire s-au aflat consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, John Bolton; directorul CIA Gina Haspel; directorul serviciilor naţionale de informaţii ale Statelor Unite, Dan Coats; şi preşedintele Statului Major al armatei americane, generalul Joseph Dunford.

În cadrul întâlnirii au fost detaliate câteva planuri şi “cea mai deosebită opţiune a vizat trimiterea a 120.000 de soldaţi, desfăşurare care ar putea dura săptămâni sau luni pentru a fi finalizată”, a raportat NYT.

Totuşi, NYT a susţinut că planurile prezentate nu au în vedere o invazie terestră a Iranului.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei a minimalizat şansele unui conflict, precizând marţi că Teheranul nu doreşte un război cu Washingtonul, în pofida tensiunilor tot mai mari. El a adăugat că nici americanii nu doresc un război, deoarece nu ar fi în interesul lor.

Comentând pe marginea raportului NYT, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat la o conferinţă de presă –ce a avut loc marţi în staţiunea Soci alături de secretarul de stat american Mike Pompeo – că el speră că este vorba doar de “zvonuri nefondate”.

Pompeo a declarat în cadrul conferinţei de presă că “în mod fundamental nu dorim un război cu Iranul”.

De asemenea, delegatul american pentru Iran, Brian Hook, a afirmat la rândul său: “Europa are o miză în existenţa unui Orient Mijlociu paşnic şi stabil. Iranul a ameninţat că poate desfăşura atacuri, astfel că am luat măsuri defensive. Problema pe care o avem acum este aceea că este greu să ne imaginăm un Orient Mijlociu paşnic fără un Iran paşnic. Aşadar, cerem Iranului să se comporte mai mult ca o naţiune normală şi mai puţin ca o cauză revoluţionară”.

Tensiunile s-au amplificat în Orientul Mijlociu după ce SUA a anunţat că trimite un portavion, bombardiere, o navă de asalt şi o baterie de rachete Patriot în Golful Persic pentru a răspunde la ceea ce Washingtonul susţine a fi “indicii clare” că Iranul ar urmări să afecteze securitatea forţelor sale din regiune şi ale aliaţilor.

De altfel, în ultima lună, SUA a adoptat o poziţie tot mai agresivă împotriva Teheranului: a desemnat Gărzile Revoluţionare ale Iranului ca fiind grup terorist şi a refuzat să extindă o serie de derogări care ar fi permis unor ţări să importe petrol iranian fără să fie afectate de sancţiunile americane.

Frustrat de răspunsul Uniunii Europene faţă de situaţia precară în care se află acordul nuclear, Iranul a anunţat săptămâna trecută că se va retrage din unele “angajamente voluntare” prevăzute în acel acord.

Săptămâna trecută s-a împlinit un an de către preşedintele american Donald Trump a anunţat că SUA se retrage din acordul nuclear încheiat între marile puteri şi Iran în 2015 (JCPOA), acuzând că acesta este plin de breşe deoarece nu acoperă dezvoltarea şi testarea de rachete balistice iraniene şi susţinerea de către Iran a unor grupuri extremiste în Orientul Mijlociu. Retragerea a fost urmată de reimpunerea unor sancţiuni economice dure.

De asemenea, în urmă cu câteva zile, SUA a declarat că va impune noi sancţiuni împotriva Iranului vizând sectoarele fierului, oţelului, aluminiului şi cuprului, despre care Casa Albă a declarat că sunt “cea mai mare sursă de venituri din export a Teheranului care nu are legătură cu sectorul petrolier”, potrivit Financial Times. În plus, Washingtonul a mai declarat că doreşte să reducă la zero exporturile de petrol iranian pentru a bloca principala sursă de venit a regimului de la Teheran.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor