Bruxelles-ul susţine acordul nuclear iranian în cadrul discuţiilor cu Pompeo
alte articole
Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, care s-a întâlnit luni, cu secretarul de stat american Mike Pompeo, a declarat că statele membre ale UE continuă “să susţină în totalitate acordul nuclear încheiat cu Iranul”, potrivit Deutsche Welle.
Washingtonul a intensificat presiunea asupra Uniunii Europene pentru a izola Iranul pe plan internaţional şi a se retrage din acordul nuclear încheiat în 2015.
Miniştrii de Externe german, francez şi britanic s-au întâlnit la Bruxelles pentru a discuta despre starea în care se află controversatul acord nuclear, iar Pompeo a avut discuţii cu omologii săi în marja acestui summit.
Mogherini a precizat că UE i-a cerut lui Pompeo şi Statelor Unite să manifeste cumpătare în acest moment crucial în ceea ce priveşte problema iraniană.
Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a declarat că i-a reafirmat lui Pompeo că Berlinul nu doreşte un conflict militar în acea regiune şi a subliniat faptul că, din punctul de vedere al Europei, acordul este cea mai bună cale pentru a împiedica Teheranul să obţină o armă atomică.
De asemenea, ministrul britanic Jeremy Hunt a susţinut că Marea Britanie este îngrijorată de riscul unui conflict accidental între Iran şi SUA.
Tensiunile s-au amplificat în Orientul Mijlociu după ce SUA a anunţat că trimite un portavion, bombardiere, o navă de asalt şi o baterie de rachete Patriot în Golful Persic pentru a răspunde la ceea ce Washingtonul susţine a fi “indicii clare” că Iranul ar urmări să afecteze securitatea forţelor sale din regiune şi ale aliaţilor.
De altfel, în ultima lună, SUA a adoptat o poziţie tot mai agresivă împotriva Teheranului: a desemnat Gărzile Revoluţionare ale Iranului ca fiind grup terorist şi a refuzat să extindă o serie de derogări care ar fi permis unor ţări să importe petrol iranian fără să fie afectate de sancţiunile americane.
Frustrat de răspunsul Uniunii Europene faţă de situaţia precară în care se află acordul nuclear, Iranul a anunţat săptămâna trecută că se va retrage din unele “angajamente voluntare” prevăzute în acel acord.
Deşi a respins orice “ultimatum” asupra acordului, UE a precizat că anunţul Iranului “nu reprezintă o încălcare a prevederilor acordului sau o retragere din acesta”.
Săptămâna trecută s-a împlinit un an de către preşedintele american Donald Trump a anunţat că SUA se retrage din acordul nuclear încheiat între marile puteri şi Iran în 2015 (JCPOA), acuzând că acesta este plin de breşe deoarece nu acoperă dezvoltarea şi testarea de rachete balistice iraniene şi susţinerea de către Iran a unor grupuri extremiste în Orientul Mijlociu. Retragerea a fost urmată de reimpunerea unor sancţiuni economice dure.
De asemenea, în urmă cu câteva zile, SUA a declarat că va impune noi sancţiuni împotriva Iranului vizând sectoarele fierului, oţelului, aluminiului şi cuprului, despre care Casa Albă a declarat că sunt “cea mai mare sursă de venituri din export a Teheranului care nu are legătură cu sectorul petrolier”, potrivit Financial Times. În plus, Washingtonul a mai declarat că doreşte să reducă la zero exporturile de petrol iranian pentru a bloca principala sursă de venit a regimului de la Teheran.