Gărzile Revoluţionare ale Iranului: SUA a început un “război psihologic”

După ce armata SUA a trimis forţe în Orientul Mijlociu, Iranul a declarat că nu va ceda presiunii politice şi economice. Preşedintele Trump a precizat că doreşte să discute direct cu liderii iranieni şi le-a cerut să îl sune la telefon.
Şalupă a Gărzilor Revoluţionare Iraniene. (Getty Images)
Andrei Popescu
13.05.2019

Comandantul Gărzilor Revoluţionare ale Iranului, general-maiorul Hossein Salami, a declarat în timpul unei sesiuni parlamentare ce a avut loc duminică faptul că SUA a lansat un război psihologic în regiune, a precizat un purtător de cuvânt al Parlamentului, potrivit Deutsche Welle.

“Comandantul Salami, care acodă atenţie deosebită situaţiei din regiune, a prezentat o analiză care susţine că americanii au început un război psihologic deoarece sosirile şi plecările forţelor lor militare au devenit un lucru obişnuit”, a declarat Behrouz Nemati într-un rezumat al comentariilor lui Salami, precizează site-ul de ştiri al Parlamentului iranian, ICANA.

Armata SUA a trimis forţe – inclusiv un portavion şi bombardiere B-52 – în Orientul Mijlociu pentru a combate ceea ce oficiali americani au declarat că sunt “indicii clare” ale unor ameninţări din partea Iranului la adresa forţelor SUA din regiune.

Portavionul USS Abraham Lincoln înlocuieşte un alt portavion care a plecat luna trecută din Golf.

Dar Amirali Hajizadeh, liderul diviziei aerospaţiale a Gărzilor Revoluţionare, a declarat că ceea ce ar fi putut fi la un moment dat o ameninţare pentru Iran este văzută acum ca o oportunitate.

“Un portavion care transportă cel puţin 40-50 de avioane şi 6.000 de soldaţi ar fi reprezentat o ameninţare serioasă pentru noi în trecut, însă acum... ameninţările s-au transformat în oportunităţi”, a susţinut Hajizadeh. “În cazul în care [americanii] vor face o mişcare, îi vom lovi în cap”.

Remarcile lui Salami şi Hajizadeh au fost făcute în condiţiile în care oficiali de top din Teheran şi Washington au insistat că nu sunt pregătiţi să facă un pas înapoi, în pofida amplificării tensiunilor dintre cele două naţiuni.

În urmă cu câteva zile, preşedintele iranian Hassan Rohani a afirmat că Teheranul va începe să se retragă din unele aspecte cheie ale acordului nuclear internaţional încheiat în 2015 dacă marile puterile nu acordă relaxarea sancţiunilor impuse Iranului, aşa cum au promis.

Săptămâna trecută s-a împlinit un an de către preşedintele american Donald Trump a anunţat că SUA se retrage din acordul nuclear încheiat între marile puteri şi Iran în 2015 (JCPOA), acuzând că acesta este plin de breşe deoarece nu acoperă dezvoltarea şi testarea de rachete balistice iraniene şi susţinerea de către Iran a unor grupuri extremiste în Orientul Mijlociu. Retragerea a fost urmată de reimpunerea unor sancţiuni economice dure.

De asemenea, în urmă cu câteva zile, SUA a declarat că va impune noi sancţiuni împotriva Iranului vizând sectoarele fierului, oţelului, aluminiului şi cuprului, despre care Casa Albă a declarat că sunt “cea mai mare sursă de venituri din export a Teheranului care nu are legătură cu sectorul petrolier”, potrivit Financial Times. În plus, Washingtonul a mai declarat că doreşte să reducă la zero exporturile de petrol iranian pentru a bloca principala sursă de venit a regimului de la Teheran.

În ciuda acestor măsuri luate de americani, Rohani a afirmat că ţara sa nu va capitula în faţa presiunilor politice şi economice.

“Capitularea nu este compatibilă cu religia şi cultura noastră şi poporul nu o va accepta. Aşadar, nu trebuie să cedăm şi trebuie să găsim soluţii”, a declarat Rohani activiştilor politici, potrivit unei declaraţii publicate sâmbătă seara pe website-ul biroului său prezidenţial.

“Sunaţi-mă”

După anunţul făcut de Rohani privind retragerea din acord, Trump a declarat că ar dori să discute direct cu liderii iranieni.

“Ce aş dori din partea Iranului? Aş dori ca Iranul să mă sune”, a precizat Trump.

Remarcile sale i-au determinat pe utilizatorii de social media din Iran să răspundă cu motto-ul “Call me first” (Sunaţi-mă voi primii).

Alte naţiuni şi-au exprimat îngrijorarea privind potenţiala retragere a Iranului din controversatul acord nuclear.

Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a declarat că activităţile Iranului în regiune fac ca acordul nuclear să fie chiar mai important.

“Avem nevoie de acest acord deoarece nu avem încredere în Iran”, a precizat el duminică ziarului Bild Am Sonntag. Diverşi politicieni germani din opoziţie i-au cerut lui Maas să călătorească în Iran pentru a salva acordul nuclear, subliniind că diplomaţia de la distanţă nu va fi suficientă în acest caz.

Separat, duminică, ministrul iranian de Externe, Mohammed Javad Zarif, a susţinut într-un mesaj postat duminică pe Twitter că John Bolton, consilier pentru securitate naţională al Casei Albe, ar fi conceput planurile pentru retragerea SUA din acordul nuclear în 2015 şi a adoptat o poziţie agresivă faţă de Iran chiar înainte să ocupe actuala funcţie.

Zarif a postat şi un link către un articol publicat în 2017 de către National Review scris de Bolton, cu titlul “Cum să ieşim din acordul nuclear iranian”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor