Trump interzice intrarea în SUA a cetăţenilor din 6 ţări majoritar musulmane
alte articole
Ordinul, pe care Trump l-a semnat luni suspendă emiterea de noi vize cetăţenilor din Iran, Siria, Sudan, Libia, Somalia şi Yemen pentru 90 de zile.
Totuşi, cetăţenilor din cele şase ţări care deţin vize valabile, acordate anterior ordinului, li se vor onora vizele.
Ordinul revizuit, care intră în vigoare în 16 martie, suspendă, de asemenea, programul de refugiaţi al SUA pentru 120 de zile, dar nu include suspendarea anterioară pe termen nelimitat de intrare în ţară a refugiaţilor sirieni.
Primul ordin executiv referitor la călătorii străini, emis în 27 ianuarie, interzicea temporar intrarea pe teritoriul SUA a cetăţenilor din şapte ţări majoritar musulmane – aceleaşi şase din prezenul document, plus Irak – pentru o perioadă de 90 de zile.
Dar, ordinul revizuit nu mai interzice emiterea de noi vize pentru irakieni. Textul ordinului susţine că, de la ordinul executiv din 27 ianuarie, Bagdadul a luat măsuri de îmbunătăţire a documentaţiei de călătorie, schimbul de informaţii şi returnarea cetăţenilor irakieni care nu îndeplinesc condiţiile pentru a intra în SUA.
Noul ordin nu include rezidenţii americani permanenţi ce provin din cele şase ţări listate.
Trump insistă că ordinul de restricţionare a călătoriilor este necesar pentru a asigura securitatea Statelor Unite, însă criticii l-au acuzat că aplică o discriminare pe bază de religie – acuzaţie respinsă de Casa Albă.
Măsura revizuită a fost anunţată cu mai puţină pompă decât ordinul iniţial, care a fost semnat în cadrul unei ceremonii la Pentagon şi a declanşat confuzie şi proteste pe aeroporturile din ţară.
Administraţia Trump nu a oferit nicio explicaţie în ceea ce priveşte decizia de a semna ordinul revizuit în spatele uşilor închise.
Ordinul revizuit a fost făcut cunoscut de secretarul de stat Rex Tillerson, procurorul general Jeff Sessions şi secretarul pentru securitate internă John Kelly, care nu au răspuns întrebărilor mass mediei.
“Către aliaţii şi partenerii noştri din lume: vă rugăm să înţelegeţi că acest ordin face parte din eforturile noastre continue de a elimina vulnerabilităţile pe care pot şi le vor exploata teroriştii islamişti în scopuri distructive”, a susţinut Tillerson în remarci pregătite.
Kellyanne Conway, consilier senior la Casa Albă, a declarat luni că ordinul executiv revizuit este “mult mai clar” faţă de cel anetrior, precizând că nu se referă la “rezidenţii permanenţi legali” din SUA.
Irakul a apreciat neeincluderea sa pe lista ţărilor majoritar musulmane vizate de ordinul revizuit, susţinând că este un “mesaj pozitiv” într-un moment în care forţele americane şi irakiene se luptă cu militanţii jihadişti din grupul Statul Islamic.
Associated Press şi Reuters au declarat că Administraţia Trump a scos Irakul de pe listă din cauza presiunilor Departamentului de Stat şi ale Pentagonului, care au scos în evidenţă cooperarea strânsă dintre cele două ţări în lupta împotriva jihadiştilor în oraşul nordic irakian Mosul.