Trump, după discuţia cu Putin: Rusia şi Ucraina sunt de acord cu negocieri imediate pentru încetarea focului

Donald Trump, Vladimir Putin, arhivă (Getty Images)
Redacţia
20.05.2025

Donald Trump a declarat, după convorbirea sa de luni cu preşedintele Vladimir Putin, că Rusia şi Ucraina vor începe imediat negocieri pentru o încetare a focului, transmite Reuters.

Cu toate acestea, însă, Kremlinul a precizat că procesul va dura, iar preşedintele american a sugerat că nu este pregătit să se alăture Europei în impunerea de noi sancţiuni menite să pună presiune pe Moscova.

Într-o postare pe reţelele de socializare, Trump a anunţat că a transmis planul său preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, precum şi liderilor Uniunii Europene — din Franţa, Italia, Germania şi Finlanda — într-o convorbire de grup ce a urmat întâlnirii sale cu liderul rus.

„Rusia şi Ucraina vor începe imediat negocierile pentru o încetare a focului şi, mai important, pentru o încheiere a războiului”, a declarat Trump, adăugând ulterior, la Casa Albă, că, în opinia sa, „se fac unele progrese”.

Putin i-a mulţumit lui Trump pentru sprijinul acordat reluării discuţiilor directe între Moscova şi Kiev, după ce cele două părţi s-au întâlnit săptămâna trecută în Turcia pentru primele negocieri faţă în faţă din martie 2022. Totuşi, după convorbirea de luni, liderul rus a afirmat doar că eforturile sunt „în general pe drumul cel bun”.

„Am convenit cu preşedintele Statelor Unite că Rusia va propune şi este pregătită să colaboreze cu partea ucraineană la redactarea unui memorandum privind un posibil viitor acord de pace”, a declarat Putin jurnaliştilor, în apropierea staţiunii Soci de la Marea Neagră.

Negocieri, dar fără termene clare

Deşi semnalele privind continuarea contactelor directe între Ucraina şi Rusia par a indica un progres după mai bine de trei ani de război, seria de discuţii de luni nu a reuşit să răspundă aşteptărilor privind un avans major în negocieri.

Liderii europeni au decis să intensifice presiunea asupra Rusiei prin noi sancţiuni, după ce Trump i-a informat despre discuţia sa cu Putin, a declarat cancelarul german Friedrich Merz, într-o postare pe platforma X, luni seara.

Trump nu părea dispus să urmeze această abordare. Întrebat de ce nu a impus sancţiuni suplimentare pentru a determina Moscova să accepte un acord de pace, aşa cum ameninţase anterior, el a declarat: „Ei bine, cred că există o şansă de a obţine ceva, iar dacă impui sancţiuni acum, ai putea, de fapt, să înrăutăţeşti situaţia. Dar ar putea veni un moment când va fi necesar”.

Trump a menţionat că în discuţii „au fost implicate nişte orgolii mari”. Fără progrese, „mă voi retrage”, a avertizat el, repetând că este pregătit să abandoneze procesul: „Acesta nu este războiul meu”.

Fără termen-limită pentru un acord

Liderii europeni şi Ucraina au cerut Rusiei să accepte imediat o încetare a focului, iar Trump s-a concentrat pe obţinerea unui angajament din partea lui Putin pentru un armistiţiu de 30 de zile. Putin a rezistat presiunii, insistând ca mai întâi să fie îndeplinite anumite condiţii.

Iuri Uşakov, consilier la Kremlin, a declarat că Trump şi Putin nu au discutat un termen concret pentru încetarea focului, dar au abordat tema unui schimb de prizonieri — nouă cetăţeni ruşi pentru nouă americani. Potrivit acestuia, liderul american a apreciat perspectivele relaţiilor dintre Moscova şi Washington drept „impresionante”.

Agenţiile de presă ruse l-au citat pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a declarat că Moscova şi Kievul se confruntă cu „contacte complexe” în tentativa de a elabora un text comun al unui memorandum de pace şi încetare a focului.

„Nu există termene-limită şi nici nu pot exista. Este clar că toată lumea doreşte să finalizeze acest proces cât mai rapid, dar, desigur, diavolul se ascunde în detalii”, a declarat Peskov, citat de agenţia RIA.

Fostul premier suedez Carl Bildt a comentat pe platforma X că discuţia cu Trump a reprezentat „fără îndoială o victorie pentru Putin”. Liderul rus „a deviat apelul pentru o încetare imediată a focului şi, în schimb, poate continua operaţiunile militare, în timp ce exercită presiuni la masa negocierilor”, a afirmat acesta.

Propunere de întâlnire la nivel înalt

După discuţia cu Trump, preşedintele Zelenski a declarat că Ucraina şi partenerii săi ar putea solicita organizarea unei întâlniri la nivel înalt, care să reunească Ucraina, Rusia, Statele Unite, state membre ale Uniunii Europene şi Marea Britanie, în cadrul unui efort comun de a pune capăt războiului.

„Ucraina este pregătită pentru negocieri directe cu Rusia, în orice format care aduce rezultate”, a transmis Zelenski pe X.

El a sugerat că astfel de negocieri ar putea fi găzduite de Turcia, Vatican sau Elveţia. Nu este clar, deocamdată, dacă această întâlnire ar face parte din negocierile despre care Trump a afirmat că vor începe imediat.

Trump a menţionat că Papa Leon şi-a exprimat interesul de a găzdui negocierile la Vatican. Vaticanul nu a oferit, deocamdată, un comentariu oficial.

Peskov a confirmat că Putin şi Trump au discutat despre posibilitatea unor contacte directe între liderul rus şi Zelenski. Kremlinul a salutat, de asemenea, propunerea Vaticanului, însă nu a fost luată nicio decizie privind locul unor „posibile contacte viitoare”.

O persoană familiarizată cu discuţiile lui Trump cu liderii ucraineni şi europeni a declarat că participanţii au fost „şocaţi” de reticenţa lui Trump de a-l presa pe Putin prin sancţiuni.

Într-o postare pe X, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat doar că discuţia cu Trump a fost „bună” şi că este „important ca Stetele Unite să rămână angajate”.

Ucraina şi aliaţii săi au acuzat Rusia că nu negociază cu bună credinţă, ci face doar strictul necesar pentru a-l convinge pe Trump să nu impună noi măsuri împotriva economiei ruse.

Putin rămâne ferm în privinţa condiţiilor sale pentru încheierea conflictului, solicitând, printre altele, retragerea trupelor ucrainene din patru regiuni pe care Rusia le revendică.

El a declarat că viitorul memorandum asupra căruia vor lucra Rusia şi Ucraina va defini „o serie de poziţii, cum ar fi principiile de soluţionare şi calendarul unui posibil acord de pace”.

„Principalul lucru pentru noi este să eliminăm cauzele profunde ale acestei crize. Trebuie doar să identificăm cele mai eficiente modalităţi de a avansa către pace”, a subliniat Putin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor