Avioane de luptă stealth israeliene pătrund în spaţiul aerian al Iranului. Se amplifică speculaţiile privind un război iminent

Avion de luptă israelian F-16. (Wikimedia.org)
Andrei Popescu
30.03.2018

La o săptămână după ce Israelul a publicat un material video cu un atac aerian din 2007 asupra unei presupuse centrale nucleare siriene (după ce a refuzat să recunoască operaţiunea respectivă timp de peste un deceniu), ziarul Al-Jarida din Kuweit a susţinut joi seara că două avioane de vânătoare israeliene cu tehnologie stealth au pătruns în spaţiul aerian sirian în ultima lună.

Surse citate de Al-Jarida au declarat că cele două avioane de luptă israeliene au zburat deasupra Siriei şi Irakului pentru a ajunge în spaţiul aerian al Iranului, şi chiar au luat în vizor diverse ţinte în oraşele iraniene Bandar, Abbas, Shiraz şi Esfaban. Apoi, cele două avioane ultra-avansate au zburat la o altitudine mare deasupra unor poziţii din Golful Persic suspectate că ar avea legătură cu programul nuclear iranian.

Al-Jarida a mai precizat că cele două avioane israeliene au rămas nedetectate de radare, inclusiv de sistemul radar rusesc localizat în Siria. Nu a fost clar dacă operaţiunea israeliană provocatoare a fost desfăşurată în coordonare cu armata americană, care a încheiat recent un exerciţiu militar comun cu Forţele de Apărare Israeliene.

În ştirea ziarului din Kuweit se mai precizează că şapte avioane de vânătoare F-35 aflate în serviciul Forţei Aeriene a Israelului au desfăşurat mai multe misiuni în Siria şi în zona graniţei libanezo-siriene, evidenţiindu-se că aceste avioane pot călători din Israel spre Iran de două ori, fără a fi nevoite să se realimenteze.

După cum susţine ziarul Jerusalem Post, „actul este un semnal al tensiunilor regionale amplificate, în special în lumina recentelor atacuri militare israeliene în Siria, inclusiv împotriva bazelor iraniene din ţara [arabă]”.

Bineînţeles, Israelul nu a avut nicio reţinere să recunoască faptul că a lansat aproximativ o sută de atacuri aeriene asupra Siriei în ultimii cinci ani, vizând luptători Hezbollah, infrastructură şi convoaie de armament, şi se bănuieşte că a fost în spatele altor câteva zeci de atacuri. Lucrurile s-au agravat în luna februarie, când o încercare a Israelului de a provoca Siria şi Iranul a avut un rezultat neaşteptat: în urmă cu o lună, avioane de luptă israeliene F-16 au pătruns în spaţiul aerian sirian, atacând 12 ţinte iraniene în Siria, ca răspuns la o dronă iraniană doborâtă în spaţiul aerian israelian. Doi piloţi israelieni au suferit răni după ce s-au catapultat din avionul lor, înainte ca acesta să se prăbuşească. Israelul a declarat că incidentul a fost cauzat de o eroare de pilotaj.

Totuşi, la acea vreme, agenţia siriană de ştiri de stat SANA a citat o sursă militară neidentificată ca afirmând că forţele siriene au răspuns cu foc antiaerian la un act israelian de „agresiune” comis împotriva unei baze militare, adăugând că au fost lovite mai mult de un avion israelian.

Ca răspuns la incursiunea dronei iraniene în spaţiul aerian al Israelului, un oficial israelian de rang înalt, citat de Jerusalem Post, a avertizat că Israelul va reacţiona în forţă la eforturile Iranului de a-şi consolida şi mai mult prezenţa în Siria: „Iranienii sunt determinaţi să continue să se stabilească în Siria şi următorul incident este doar o chestiune de timp”, a precizat el, adăugând că Israelul nu exclude faptul că Republica Islamică va continua să încerce să atace Israelul.

Conform Washington Free Beacon, după un exerciţiu militar recent descris de observatori ca fiind „fără precedent”, liderii Hamas au cerut ca aproximativ 100.000 de rezidenţi ai Fâşiei Gaza să se implice, pe durata a şase săptămâni, în demonstraţii în masă de-a lungul graniţei israeliene, într-un moment în care familiile evreieşti se pregătesc pentru sărbătorile ocazionate de Pesah, care încep vineri seara.

Experţii regionali care monitorizează îndeaproape situaţia au declarat că demonstraţiile sunt folosite ca o acoperire pentru o campanie militară masivă, cu scopul de a împânzi zona de frontieră şi de a alimenta violenţele împotriva statului evreu.

Situaţia este monitorizată intens şi de oficiali ai administraţiei preşedintelui Donald Trump, care şi-au exprimat temerile că Hamas ar putea folosi manifestanţii civili ca scuturi umane pentru lansarea de atacuri asupra forţelor israeliene. Oficiali ai Departamentului de Stat americani au declarat pentru Washington Free Beacon că ei sunt conştienţi de viitoarele proteste şi vor monitoriza cu atenţie situaţia.

Departamentul de Stat a mai subliniat faptul că consideră în continuare Hamas drept un grup terorist şi că este conştient de rutina sa de a folosi scuturi umane în timpul operaţiunilor teroriste.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor