Acord încheiat pentru evacuarea rebelilor din oraşul sirian Douma

Scenă a luptelor în Ghouta de Est, o enclavă situată în apropiere de capitala siriana Damasc, februarie 2018. (Abdulmonam Eassa/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
02.04.2018

În Siria a fost încheiat un acord final pentru evacuarea luptătorilor rebeli şi a familiilor lor din ultimul oraş controlat de opoziţie în enclava Ghouta de Est, pavând calea guvernului Assad pentru recapturarea întreagii enclave cândva rebele, situată în apropierea capitalei Damasc.

Potrivit acordului, luptătorii rebeli din facţiunea Jasih al-Islam vor pleca din oraşul Douma în teritoriul ocupat de opoziţie în nordul Siriei, au afirmat mass media de stat şi un grup de monitorizare în 1 aprilie.

Agenţia oficială siriană SANA a precizat că luptătorii au fost de acord să se îndrepte spre Jarablus, un oraş controlat de rebeli şi forţele turce.

În plus, mass media de stat a declarat că un consiliu local din Douma va fi informat în legătură cu aprobarea guvernului central.

În aceeaşi zi, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, care are sediul în Marea Britanie, a susţinut că poliţia militară rusă va fi desfăşurată în interiorul oraşului Douma pentru a prelua controlul asupra oraşului.

Rebelii nu au făcut comentarii referitoare la situaţie.

Armata siriană şi aliaţii săi au plasat sub asediu Douma şi alte suburbii din jurul Damascului, bombardând spitale şi zone rezidenţiale şi blocând accesul alimentelor şi ajutoarelor medicale.

Potrivit Observatorului, ofensiva militară a forţelor guvernamentale siriene şi ale aliaţilor lor asupra Ghoutei de Est, care a implicat bombardamente intense timp de săptămâni, a provocat moartea a 1.600 de civili şi rănirea câtorva mii începând cu 18 februarie.

Acordul privind retragerea rebelilor din Douam a fost anunţat la câteva zile după ce preşedintele american Donald Trump a declarat că SUA se va retrage „foarte curând” din Siria.

„Ne vom retrage din Siria, foarte curând. Lăsaţi-i pe alţii să se ocupe de situaţie”, a afirmat în 29 martie Trump, într-un discurs susţinut recent în statul Ohio referitor la cheltuielile privind infrastructura americană.

Începând cu septembrie 2014, SUA şi aliaţii săi au bombardat ceea ce au declarat că sunt poziţii ocupate de grupul terorist Statul Islamic în interiorul Siriei, însă fără autorizaţia guvernului din Damasc sau fără un mandat ONU. Rusia, pe de altă parte, susţine armata siriană cu atacuri aeriene şi aparent chiar şi cu mercenari, având acceptul guvernului sirian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor