Putin şi Erdogan devansează termenul livrării sistemelor S-400

Sisteme de rachete ruseşti S-400 (Paul Gypteau/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
04.04.2018

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a afirmat că împreună cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, au convenit ca livrarea sistemelor antirachetă ruseşti S-400 către Ankara să aibă loc înaintea termenului iniţial. Achiziţia a generat temeri în rândul partenerilor Turciei din NATO.

“Am luat decizia să devansăm termenul pentru livrarea acestor sisteme ruseşti foarte eficiente”, a declarat Putin reporterilor după discuţiile cu Erdogan, care au avut loc marţi în capitala turcă.

Totuşi, Putin nu a oferit o dată exactă. Iniţial, livrarea sistemelor urma să înceapă la sfârşitul anului 2019 sau la începutul anului 2020.

“De asemenea, am ajuns la un consens cu privire la livrarea înainte de termen [a sistemelor]”, a precizat şi Erdogan la conferinţa de presă comună cu Putin.

Anterior, în cursul zilei de marţi, Erdogan şi Putin au lansat în mod oficial construirea primei centrale nucleare din Turcia – un proiect în valoare de 20 miliarde de dolari în regiunea de coastă Mersin.

Erdogan şi Putin, care a ajuns în Ankara în 3 aprilie, au participat la ceremonia de oficializare a proiectului printr-o legătură video de la Palatul Prezidenţial din capitala turcă.

Ankara a acordat conglomeratului de stat în energie nucleară Rosatom o licenţă de construcţie pentru a lucra la primele patru unităţi ale centralei nucleare de la Akkuyu, care se află la mai puţin de un kilometru de Marea Mediterană.

Turcia se aşteaptă ca centrala nucleară să devină operaţională până în 2023, însă proiectul a fost amânat de mai multe ori.

Vizita lui Putin în Turcia este prima călătorie în străinătate după câştigarea alegerilor prezidenţiale din luna martie.

Miercuri, liderii rus şi turc se vor întâlni în Ankara cu omologul lor iranian Hassan Rohani pentru convorbiri trilaterale pe tema conflictului sirian, în care cele trei ţări sunt implicate.

Relaţiile dintre Rusia şi Turcia s-au deteriorat grav după ce forţa aeriană turcă a doborât un avion de vânătoare rusesc în apropierea graniţei turco-siriene în noiembrie 2015. În timp ce Putin şi Erdogan au luat măsuri pentru a îmbunătăţi legăturile dintre ţările lor, relaţiile acestora cu Occidentul s-au deteriorat semnificativ.

Cele două ţări construiesc de asemenea gazoductul Turkstream, estimat la o valoare de peste 12 miliarde de dolari, ce este menit să transporte gaz rusesc în Turcia.

În plus, acordul de cumpărare a sistemelor S-400 a generat temeri în rândul unora dintre aliaţii Turciei din NATO, invocând faptul că aceste sisteme nu pot fi integrate în structura militară a alianţei occidentale.

Statele Unite au avertizat diverse state, inclusiv Turcia, că ar putea fi sancţionate din cauza “tranzacţiilor semnificative” pe care le-ar putea face cu armata rusă.

În conflictul sirian, Rusia şi Turcia susţin părţi opuse, însă cele două ţări, împreună cu Iranul, au colaborat pentru a crea aşa-numitele “zone sigure” cu scopul de a dezescalada luptele. De asemenea, ele au susţinut o serie de negocieri în capitala kazahă Astana pe tema soluţionării conflictului sirian.

Rusia şi Iranul au furnizat preşedintelui sirian Bashar al-Assad sprijin militar şi diplomatic crucial pe durata războiului din Siria, pe când Turcia susţine luptători ai opoziţiei siriene care doresc înlăturarea lui Assad de la putere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor