Trump aprobă un acord pentru ca Emiratele Arabe Unite să construiască cel mai mare campus de inteligenţă artificială din afara SUA

Preşedintele SUA, Donald Trump, dând mâna cu preşedintelui Emiratelor Arabe Unite, Mohammed bin Zayed Al Nahyan, la Abu Dhabi, 15 mai 2025 (X - screenshot)
Redacţia
16.05.2025

Emiratele Arabe Unite şi Statele Unite au semnat un acord prin care statul din Golf va construi cel mai mare campus de inteligenţă artificială din afara Statelor Unite, unul dintre mai multe acorduri legate de AI încheiate în timpul vizitei lui Donald Trump în Orientul Mijlociu, transmite The Guardian.

Însă acordul a stârnit şi îngrijorări, deoarece ar fi fost restricţionat sub administraţia anterioară din cauza temerilor Washingtonului că tehnologia ar putea ajunge în mâinile Chinei.

Acordul de construire a campusului ar oferi Emiratelor acces extins la cipuri AI avansate. SUA şi EAU nu au precizat ce cipuri AI ar putea fi incluse în centrele de date, însă surse au declarat pentru Reuters că EAU ar putea primi permisiunea de a importa 500.000 de cipuri AI de ultimă generaţie produse de Nvidia pe an, începând din 2025.

Directorul executiv al Nvidia, Jensen Huang, a fost văzut în imagini televizate discutând, joi, cu Donald Trump şi preşedintele EAU, şeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan, la un palat din Abu Dhabi.

Acordul reprezintă o victorie majoră pentru EAU, care încearcă de mai mulţi ani să echilibreze relaţiile cu aliatul său tradiţional, SUA, şi cel mai mare partener comercial al său, China. Statul din Golf investeşte miliarde de dolari pentru a deveni un jucător global în domeniul AI. Dar legăturile sale cu China i-au limitat accesul la cipurile americane în timpul fostului preşedinte Joe Biden.

Acordul reflectă încrederea administraţiei Trump că cipurile pot fi gestionate în siguranţă, inclusiv prin cerinţa ca centrele de date să fie administrate de companii americane.

Statele Unite se află în fruntea tehnologiei şi inovaţiei în domeniul AI, dar în ultimul an, China a devenit un competitor serios. În ciuda încrederii lui Trump, unii se tem că acorduri de acest gen cu ţări din Golf ar putea slăbi şi mai mult controlul SUA asupra acestui sector în expansiune. Există şi temerea că China ar putea obţine acces la aceste centre de date în propriul său beneficiu.

Directori de top ai unor companii din AI şi semiconductori, precum Sam Altman de la OpenAI şi Huang de la Nvidia, par să susţină un astfel de acord. Acesta le-ar putea aduce produsele pe o scenă globală şi le-ar oferi profituri imense.

Acordul privind AI „include angajamentul EAU de a investi în, construi sau finanţa centre de date în SUA cel puţin la fel de mari şi puternice ca cele din Emirate”, a transmis Casa Albă.

„Acordul conţine, de asemenea, angajamente istorice ale EAU de a-şi alinia reglementările de securitate naţională cu cele ale Statelor Unite, inclusiv protecţii stricte pentru a preveni deturnarea tehnologiei de origine americană.”

Elementul central al acordului anunţat joi este campusul AI de 25,9 kilometri pătraţi din Abu Dhabi, cu o capacitate de 5 gigawaţi pentru centrele de date AI, potrivit Departamentului american al Comerţului.

Campusul va fi construit de compania G42, susţinută de statul din Abu Dhabi, dar potrivit secretarului pentru Comerţ al SUA, Howard Lutnick, „companiile americane vor opera centrele de date şi vor oferi servicii cloud administrate de americani în întreaga regiune”.

Fişele informative ale SUA au menţionat, de asemenea, că firma de cipuri Qualcomm lucrează la un centru de inginerie axat pe AI şi că Amazon Web Services, divizia cloud a companiei de tehnologie şi comerţ, va colabora cu parteneri locali pentru securitate cibernetică şi promovarea adoptării tehnologiilor cloud.

Statele Unite au urmat politici protecţioniste de mai mulţi ani pentru a limita accesul Chinei la semiconductori avansaţi, inclusiv asigurându-se că cipurile nu ajung în ţară prin intermediul unor terţi.

Reglementările se relaxează sub administraţia Trump, al cărei responsabil pe AI, David Sacks, a declarat marţi la Riad că restricţiile de export impuse de administraţia Biden „nu au fost niciodată menite să se aplice prietenilor, aliaţilor sau partenerilor strategici”.

Acordarea accesului EAU la cele mai avansate cipuri, produse de firme precum Nvidia, marchează o schimbare majoră.

„Această schimbare permite EAU să îşi aprofundeze parteneriatul tehnologic cu SUA, păstrând totodată relaţiile comerciale cu China”, a spus Mohammed Soliman, cercetător principal la Middle East Institute.

„Nu înseamnă renunţarea la China, ci recalibrarea strategiei tehnologice pentru a se alinia cu standardele şi protocoalele americane acolo unde contează cel mai mult: puterea de calcul, cloud-ul şi lanţurile de aprovizionare cu cipuri”, a adăugat el.

AI a fost subiectul principal pe agendă atunci când Bin Zayed Al Nahyan a vizitat Washingtonul în decembrie, în ultimele zile ale administraţiei Biden.

G42 şi MGX, entităţile susţinute de stat alese să conducă investiţiile EAU în AI, au investit şi în companii americane precum OpenAI şi xAI a lui Elon Musk, iar Microsoft a fost de acord anul trecut să investească 1,5 miliarde de dolari în G42.

Cele două companii au declarat că acordul beneficiază de garanţii de securitate, iar sub presiunea SUA, G42 a început anterior să elimine echipamentele chinezeşti pe care le folosea şi să-şi vândă investiţiile din China.

Totuşi, companii chineze majore precum Huawei şi Alibaba Cloud sunt încă prezente în EAU, iar un caz de contrabandă organizată cu cipuri AI către China a fost urmărit din ţări precum Malaezia, Singapore şi EAU, a declarat o sursă pentru Reuters în februarie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor