Trump alege conceptul pentru sistemul de apărare antirachetă "Golden Dome", în valoare de 175 miliarde USD

Preşedintele Donald Trump a anunţat conceptul pe care îl doreşte pentru viitorul său program de apărare antirachetă „Golden Dome” — un sistem multistratificat, în valoare de 175 miliarde de dolari, care, pentru prima dată, va include arme americane în spaţiu, relatează AP News.
Vorbind marţi din Biroul Oval, Trump a declarat că se aşteaptă ca sistemul să fie „pe deplin operaţional înainte de sfârşitul mandatului meu”, care se încheie în 2029, şi să aibă capacitatea de a intercepta rachete „chiar şi dacă sunt lansate din spaţiu”.
Este însă mai probabil ca sistemul complex să dispună de o capacitate iniţială până la acel moment, a declarat un oficial american familiarizat cu programul.
Aşezat lângă un poster care înfăţişa teritoriul continental al SUA colorat în auriu şi reprezentări artistice ale interceptării rachetelor, Trump a mai anunţat că generalul Michael Guetlein, care în prezent ocupă funcţia de adjunct al şefului operaţiunilor spaţiale, va fi responsabil de supravegherea progresului programului „Golden Dome”.
„Golden Dome” este conceput ca un sistem cu capabilităţi atât la sol, cât şi în spaţiu, capabil să detecteze şi să oprească rachetele în toate cele patru faze majore ale unui posibil atac: detectarea şi distrugerea acestora înainte de lansare, interceptarea lor în prima etapă de zbor, oprirea în timpul traiectoriei intermediare sau distrugerea lor în ultimele minute, pe măsură ce se apropie de ţintă.
În ultimele luni, planificatorii de la Pentagon au dezvoltat opţiuni — pe care oficialul american le-a descris ca fiind de nivel mediu, ridicat şi „foarte ridicat”, în funcţie de costuri — care includ interceptori plasaţi în spaţiu. Oficialul a vorbit sub protecţia anonimatului pentru a detalia planuri care nu au fost făcute publice.
Diferenţa dintre cele trei versiuni constă în principal în numărul de sateliţi şi senzori — şi, pentru prima dată, în interceptoarele spaţiale — care ar urma să fie achiziţionate.
Biroul pentru Buget al Congresului a estimat, în această lună, că doar componentele spaţiale ale programului "Golden Dome" ar putea costa până la 542 miliarde de dolari în următorii 20 de ani. Trump a solicitat o sumă iniţială de 25 miliarde de dolari pentru program, prin proiectul de lege privind reducerile de taxe aflat acum în dezbatere în Congres.
De mai mulţi ani, Pentagonul a avertizat că noile rachete dezvoltate de China şi Rusia sunt atât de avansate încât sunt necesare contramăsuri actualizate. Sateliţii şi interceptoarele suplimentare ale programului "Golden Dome" — unde se concentrează cea mai mare parte a costurilor — ar fi destinaţi opririi acestor rachete avansate încă din primele faze sau în cursul zborului.
Armele spaţiale preconizate pentru Golden Dome „reprezintă cerinţe noi şi emergente pentru misiuni care nu au mai fost realizate niciodată de organizaţiile militare spaţiale”, a declarat generalul Chance Saltzman, şeful operaţiunilor spaţiale, în faţa legislatorilor, marţi, în cadrul unei audieri.
China şi Rusia au amplasat arme ofensive în spaţiu, cum ar fi sateliţi capabili să dezactiveze sateliţi americani esenţiali, ceea ce poate face ca SUA să fie vulnerabilă în faţa unui atac.
Anul trecut, SUA a declarat că Rusia dezvoltă o armă nucleară spaţială, capabilă să staţioneze în spaţiu pentru perioade lungi, apoi să declanşeze o explozie care ar distruge sateliţii din jur.
Trump a declarat marţi că încă nu a discutat cu omologul rus Vladimir Putin despre programul Golden Dome, „dar la momentul potrivit, o vom face”, a spus el reporterilor la Casa Albă.
Într-o declaraţie comună emisă la începutul acestei luni, China şi Rusia au calificat ideea Golden Dome drept „profund destabilizatoare”, avertizând că ar transforma „spaţiul cosmic într-un mediu destinat amplasării armelor şi într-o arenă a confruntărilor armate”.
Nu există încă fonduri pentru acest proiect, iar, per ansamblu, Golden Dome este „încă în faza conceptuală”, a declarat marţi în faţa senatorilor Troy Meink, noul secretar al Forţelor Aeriene.
Deşi preşedintele a ales conceptul dorit, Pentagonul încă dezvoltă cerinţele pe care sistemul "Golden Dome" va trebui să le îndeplinească — ceea ce nu este modul obişnuit în care se dezvoltă sistemele noi.
Potrivit oficialului american, Pentagonul şi Comandamentul Nordic al SUA lucrează în continuare la elaborarea aşa-numitului document de capabilităţi iniţiale. Acesta este modul prin care Comandamentul Nordic, responsabil de apărarea teritoriului naţional, stabileşte ceea ce va trebui să facă sistemul.
SUA dispune deja de multe capabilităţi de apărare antirachetă, precum bateriile de rachete Patriot furnizate Ucrainei pentru a se apăra de rachetele inamice, precum şi de o serie de sateliţi aflaţi pe orbită pentru detectarea lansărilor de rachete. Unele dintre aceste sisteme existente vor fi integrate în "Golden Dome".
Trump a cerut Pentagonului să urmărească dezvoltarea interceptoarelor spaţiale printr-un ordin executiv emis în prima săptămână a mandatului său.