Trimisul special al lui Donald Trump cere Iranului să îşi elimine în totalitate programul nuclear

Trimisul special al lui Donald Trump, Steve Witkoff, a anunţat că Iranul trebuie să îşi elimine în totalitate programul nuclear, părând să inverseze politica pe care o adoptase la Fox News cu numai 12 ore mai devreme, care ar fi permis Iranului să îmbogăţească uraniu la un nivel scăzut pentru uz civil, relatează The Guardian.
Trecerea la o politică mai dură este de natură să facă mult mai dificilă pentru SUA ajungerea la un acord negociat cu Teheranul, readucând ameninţarea unui atac asupra siturilor nucleare iraniene.
Într-o altă schimbare, s-a convenit ca următoarea rundă de discuţii indirecte SUA-Iran, care ar trebui să înceapă sâmbătă, să aibă loc în continuare în Oman şi nu în Italia, aşa cum au propus SUA.
„O înţelegere cu Iranul va fi finalizată numai dacă este un acord al lui Trump. Orice acord final trebuie să stabilească un cadru pentru pace, stabilitate şi prosperitate în Orientul Mijlociu - ceea ce înseamnă că Iranul trebuie să oprească şi să elimine programul său de îmbogăţire nucleară şi de înarmare. Este imperativ pentru lume să creăm o înţelegere dură şi echitabilă, care să reziste, şi asta este ceea ce mi-a cerut preşedintele Trump să fac", a afirmat Witkoff într-o declaraţie postată marţi pe reţelele de socializare.
Cu o zi înainte, trimisul special declarase că „discuţia cu iranienii” se va referi la îmbogăţirea uraniului la 3,67 % în scopuri nucleare civile.
„În unele circumstanţe, ei îmbogăţesc la 60%, iar în altele la 20%. Acest lucru nu se poate. Nu trebuie să conduci, aşa cum susţin ei, un program nuclear civil în care îmbogăţeşti peste 3,67%. Va fi vorba în mare măsură despre verificarea programului de îmbogăţire şi apoi, în cele din urmă, despre verificarea înarmării - care include tipul de rachete pe care le-au stocat acolo şi declanşatorul unei bombe”, a spus el.
Cele două poziţii ale lui Witkoff sunt greu de conciliat - cu excepţia cazului în care acesta încearcă să facă distincţia între un acord interimar care reduce îmbogăţirea uraniului iranian la niveluri civile şi un acord final care elimină complet programul său nuclear.
Iranul a cerut în repetate rânduri dreptul de a menţine un program nuclear civil, ceea ce înseamnă că ultima iteraţie a gândirii SUA va provoca consternare la Teheran şi ar putea consolida partizanii liniei dure, care susţin că Statele Unite nu pot fi de încredere.
La Teheran s-a ajuns la un consens rar conform căruia discuţiile dintre Witkoff şi ministrul iranian de Externe, Abbas Araghchi, ar putea duce la ridicarea unor sancţiuni americane, ca parte a celei mai pozitive evoluţii a relaţiilor dintre Iran şi SUA din ultimul deceniu.
Şeful inspectoratului nuclear al ONU, Rafael Grossi, urmează să viziteze Iranul în această săptămână pentru a vedea dacă se pot face progrese în ceea ce priveşte îmbunătăţirea accesului inspectorilor săi la siturile nucleare iraniene.