Tribunal din Moscova a dat sentinţele în cazul uciderii jurnalistei Politkovskaya

Demonstraţie de comemorare a asasinării jurnalistei Anna Politkovskaia în Moscova. Jurnalista, cunoscută pentru critica deschisă faţă de politica de abuzuri dusă de Kremlin împotriva Ceceniei şi în special faţă de muşamalizarea actelor de teroare comise de Armata Rusă în timpul celor două războaie, a fost asasinată în scara blocului în care locuia, în 2006.
Demonstraţie de comemorare a asasinării jurnalistei Anna Politkovskaia în Moscova. Jurnalista, cunoscută pentru critica deschisă faţă de politica de abuzuri dusă de Kremlin împotriva Ceceniei şi în special faţă de muşamalizarea actelor de teroare comise de Armata Rusă în timpul celor două războaie, a fost asasinată în scara blocului în care locuia, în 2006. (Alexey SAZONOV/AFP/Getty Images)

La o săptămână de la redeschiderea procesului jurnalistei Politkovskaya, persoanele acuzate de uciderea fostei jurnaliste de investigaţii au fost condamnate.

Acum 6 ani, Anna Politkovskaya a fost împuşcată în holul blocului ei din Moscova. Rustam Makhmudov, doi dintre fraţii săi şi alţi doi acuzaţi, incluzând unchiul său, au înfruntat pentru a doua oară acuzaţiile de omor.

Rustam Mahmudov, cel care a apăsat pe trăgaci şi unchiul său, Lom-Ali Gaitukaev, cel care a organizat partea logistică a crimei, au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă. Ceilalţi trei bărbaţi implicaţi în organizarea asasinatului au primit sentinţe cuprinse între 12 şi 20 de ani de închisoare, potrivit Interfax.

Cazul, care a cauzat nemulţumiri internaţionale şi a alarmat grupurile pentru drepturile omului din Rusia, a devenit un simbol al încercărilor de amuţire a dizidenţei politice sub conducerea lui Vladimir Putin de când acesta a devenit preşedinte în anul 2000.

Politkovskaya şi-a făcut duşmani prin raportarea de ştiri despre corupţia armatei existentă pe cuprinsul Rusiei şi în mod specific despre încălcările drepturile omului ce au loc în Cecenia, regiunea din Caucazul de Nord unde Moscova a purtat două războaie împotriva separatiştilor, după prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991.

De asemenea, ea l-a criticat direct pe Putin care a trimis trupe în Cecenia în 1999 după ce a devenit premier. Arătând lipsă de respect pentru activitatea jurnalistei, Putin a spus că asasinarea ei a cauzat Rusiei pagube mai mari decât activitatea sa.

Anna Stavitskaya, o avocată ce reprezintă familia Annei Politkovskaya, a exprimat dubii că va fi rezolvată problema cheie a persoanei (sau grupului de interese) care a ordinat asasinatul.

Prietenii şi familia Annei Politkovskaya spun că fostul poliţist ar fi trebuit să fie forţat mai mult pentru a furniza numele oamenilor care au ordonat asasinatul şi şi-au manifestat dubiile că autorii morali ai crimei vor fi vreodată găsiţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe