Rusia bate pasul pe loc in ancheta cazului Politkovskaya
Aproximativ 200 de jurnalisti, sustinatori ai drepturilor omului si civili au organizat joi, 7 octombrie, o demonstratie in Moscova pentru a protesta fata de musamalizarea cazului jurnalistei Anna Politkovskaya.
Politkovskaya, o jurnalista la ziarul Novaya Gazeta, a fost impuscata de la mica distanta in blocul ei de locuinte in 7 octombrie 2006. Uciderea jurnalistei Politkovskaya, si mai ales atitudinea lui Vladimir Putin fata de asasinare, a declansat un protest international.
Jurnalista era adesea critica fata de politica dusa de Kremlin si se ocupa in acea perioada cu anchetarea abuzurilor comise de armata rusa in Cecenia.
Cazul lui Politkovskaya este pe lista crimelor musamalizate, asemenea cazului Nataliei Estemirova, care a fost rapita in apropiere de locuinta ei din capitala cecena Grozny si descoperita moarta in Republica Ingusetia anul trecut. Cazul Estemirova, care este inca sub investigatie, a declansat si el nemultumire in jurul lumii cu privire la situatia drepturilor omului in Federatia Rusa.
Ucigasii si cei care au organizat asasinarea jurnalistei Politkovskaya inca nu au fost gasiti. Sustinatorii si prietenii membrilor familiei ei se tem ca guvernul rus nu are o dorinta politica puternica de a finaliza investigatia.
O audiere la tribunal impotriva unor 3 acuzati a inceput in octombrie 2008 in Moscova. Dar tribunalul i-a achitat pe toti 3 in februarie 2009.
Acuzatii erau fostul ofiter de politie Sergei Khadzhikurbanov, care a fost acuzat de pregatirea armelor si gasirea ucigasilor, precum si fratii Dzhabrail si Ibragim Makhmudov, despre care se presupune care au efectuat operatiuni de supraveghere si au servit ca oameni de veghe.
Un al treilea frate Makhmudov, Rustam, care a fugit din Rusia, a fost identificat la proces ca ucigasul jurnalistei. Se crede ca el se ascunde in Europa.
Comitetul pentru Protejarea Jurnalistilor (CPJ) a declarat ca investigatorii rusi inca ii considera pe cei 3 acuzati drept suspecti.
Intre timp, oficialii rusi au noi suspecti in acest caz dar nu le-au oferit numele, doar i-au descris ca fiind ceceni care doreau sa intre in gratiile presedintelui cecen Ramzan Kadirov, dar nu exista o dovada directa care sa il implice pe acesta.
Ramzan Kadirov este liderul pus de Moscova in Cecenia, dupa terminarea celui de-al doilea razboi cecen. Kadirov acuzat de multe incalcari ale drepturilor omului, este considerat de multi drept un erou. El arata supunere totala fata de Moscova, pana intr-acolo incat a numit un bulevard din Grozni "Bulevardul Putin". Pe de alta parte in Cecenia el a permis statului sa se conduca dupa o lege islamica - sharia - foarte stricta, incercand sa impace pretentiile de control ale Moscovei cu dorinta de libertate si islamismul populatiei interne.
Politica sa a dus la spargerea efectiva a unitatii militantiloor ceceni, cei care au continuat sa lupte impotriva Moscovei fiind nevoiti sa plece in republicile invecinate, in special Ingushetia. Deseori Kadirov a fost acuzat de excese, una dintre cele mai celebre fiind faptul ca a incurajat impuscarea femeilor care nu poarta valuri islamice cu proiectile cu vopsea.
“Nu cred ca cei de la carma Moscovei si Ceceniei nu ii pot identifica pe ucigasii Annei”, a declarat redactorul sef al Novaya Gazeta, Dimitri Mutarov, in timpul demonstratiei, conform BCC.
Investigatorii rusi au promis ca vor continua investigatia pana in februarie 2011.
“Noi am laudat decizia de a reinvestiga aceste cazuri,” a raportat CPJ. “Dar succesul poate fi masurat doar prin rezultate concrete. In timp ce ucigasii Annei — si ucigasii altor 18 colegi ai ei — sunt inca in libertate, nu putem sa ne linistim sau sa fim multumiti”.