Activista pentru drepturile omului din Rusia, gasita moarta in Cecenia

Avocati de drepturile omului Kirill Koroteyev (C) si Natalia Estemirova (S) in timpul unei conferinte in Grozny, Chechnya, 26 iulie 2007.
Avocati de drepturile omului Kirill Koroteyev (C) si Natalia Estemirova (S) in timpul unei conferinte in Grozny, Chechnya, 26 iulie 2007. (SERGEY UZAKOV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
16.07.2009

Statele Unite spune ca spera ca Rusia va aduce in fata justitiei atacatorii care au rapit-o si ucis-o pe activista in drepturile omului rusa, Natalya Estemirova.

Un purtator de cuvant al Departamentului de Stat (Ian Kelly) din Washington a declarat ca Statele Unite este profund intristata de stirea ca Estemirova a fost impuscata mortal miercuri.

Declaratia de presa americana i-a laudat "dorinta... fara compromis" de a dezvalui adevarul despre abuzurile asupra drepturilor omului, mai ales in Cecenia, "indiferent de unde ar fi dus aceasta."

Estemirova a fost rapita in Cecenia. Autoritatile i-au gasit trupul cateva ore mai tarziu in Ingusetia, cu rani de glont la cap si in piept.

In Moscova, Un purtator de cuvant a declarat ca Presedintele Rusiei Dmitri Medvedev si-a exprimat indignarea si a comandat o investigatie la nivel inalt a crimei.

Presedintele cecen Ramzan Kadyrov a afirmat ca a fost ultragiat de atac, si a promis sa ii gaseasca pe ucigasii lui Estemirova. Totusi, gruparea rusa pentru drepturile omului Memorial, pentru care lucra aceasta, a declarat ca il considera pe oficialul cecen vinovat pentru uciderea femeii.

Ministrul de Externe suedez, Carl Bildt, a carui tara detine in prezent presedentia Uniunii Europene, a spus ca UE condamna ceea ce el a numit "un act brutal."

In perioada de dupa uciderea lui Estemirova, Observatorul drepturilor omului a spus ca se pare ca e un sezon (de vanatoare) asupra celor care incearca sa aduca in atentie abuzurile ingrozitoare asupra drepturilor omului in Cecenia.

Membrii din Memorial au declarat ca patru barbati au impins-o pe Estemirova intr-o masina cand aceasta pleca de acasa miercuri, in capitala Ceceniei, Groznai, si ca martorii au auzit-o tipand cand era rapita.

Estemirova a adunat dovezi despre rapiri, torturi si ucideri in Cecenia de la inceputul celui de-al doliea razboi separatist de acolo, in 1999. Autoritatile cecene au criticat munca acesteia.

Ea a lucrat in Cecenia alaturi de jurnalista rusa Anna Politkovskaya, un alt critic al Kremlinului care a fost ucisa in Moscova in 2006.

In 2007, Estemirova a primit primul Premiu Anna Politkovskaya, in onoarea prietenei si colegei ei. Premiul a fost creat de gruparea Reach all Women in War, cu sustinerea femeilor laureate ale Premiului Nobel pentru Pace.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor