Familia Annei Politkovskaya incearca sa opreasca un nou proces la Moscova

Epoch Times România
07.08.2009

O instanta din Moscova ar putea opri redeschiderea procesului a trei barbati pentru uciderea criticului Kremlinului, Anna Politkovskaya, dupa ce miercuri, procurorii au decis ca acest caz va fi conexat cu cel de anchetare a persoanei care a ordonat crima.

Politkovskaya, care a publicat mai multe expuneri ale abuzurilor si ale coruptiei din regiunea sudica, turbulenta a Rusiei, Cecenia, a fost impuscata in fata blocului ei in 2006.

Uciderea jurnalistei a declansat un val de proteste in Occident, vesicii privind uciderea criticului ca pe odemonstratie a modului in care Kremlinul protejeaza libertatea de exprimare.

Cei trei suspecti, trimisi in prezent, in judecata, au fost achitati de acuzatiile de complicitate la crima, de un juriu, in luna februarie.

Insa o instanta superioara a decis reluarea procesului, o decizie criticata de familia lui Politkovskaya, care a solicitat miercuri intoarcerea cazului la procurorii de stat.

Avocatii familiei lui Politkovskaya au fost surprinsi cand procurorii de stat au sustinut cererea lor.

“Este destul de sigur ca solicitarea noastra va fi acceptata, insa trebuie sa asteptam sa vedem” a declarat Anna Stavitskaya, un avocat al familiei lui Politkovskaya.

Daca judecatorii vor aproba cererea vineri, cazul va fi conexat cu investigatia persoanei care a ordonat crima. Barbatul acuzat de orchestrarea crimei este inca in libertate.

Avocatul apararii, Murad Musayev, a declarat ca si el a sustinut cererea, afirmand ca o investigatie aditionala ii va ajuta pe acuzati.

Uciderea lui Politkovskaya a ravasit imaginea Rusiei, insa Kremlinul a negat intotdeauna vreo implicare in moartea sa, sustinand ca este o incercare de a discredita Rusia.

Vladimir Putin, presedintele Rusiei la momentul crimei, a declarat ca Politkovskaya avea o “influenta minima“ asupra societatii rusesti.

Insa presedintele Dmitri Medvedev, sustinadu-si imaginea liberala, a fost mai deschis catre libertate si catre societatea civila, de la instalarea sa in functie, in luna mai.

El s-a folosit de un interviu in ziarul de opozitie, la care lucra Politkovskaya, Novaya Gazeta, acordat in luna aprilie, pentru a condamna schimbul dintre prosperitate si libertate care a dominat, sustin criticii, conducerea lui Putin.

Totusi, analistii sustin ca au observat foarte putine schimbari importante in sistemul legal al Rusiei, de cand Medvedev a promis sa imbunatateasca situatia.

“Inca nu exista nicio dovada ca s-a imbunatatit calitatea investigatiei”, a declarat Maria Lipman, un analist politic de la Centrul Carnegie, fondat de SUA in Moscova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor