Kremlinul acuzat ca foloseste cazurile jurnalistilor ucisi ca manevre politice

Epoch Times România
14.06.2011

Suspectii in uciderea a 16 jurnalisti rusi raman in libertate, potrivit unui comunicat recent al Comitetului pentru Protejarea Jurnalistilor. In fosta Uniune Sovietica, este foarte rar ca autoritatile de la Kremlin sa faca arestari in caz de crime, si chiar daca face, multi dintre cei retinuti sunt in cele din urma eliberati. Dar, arestarile si condamnarile recente in doua cazuri de profil inalt nasc suspiciuni asupra Kremlinului. Se ridica intrebarea daca acesta devine in cele din urma mai sever sau daca actiunile recente sunt doar manevre politice in apropierea alegerilor prezidentiale de anul viitor.

Aceasta problema a fost abordata de toata mass-media rusa, facand presiuni asupra Kremlinului. Politia a declarat ca l-au arestat in cele din urma pe cecenul Rustam Makhmudov, in varsta de 36 de ani, pentru uciderea in 2006 a Annei Politkovskaia, o cunoscuta jurnalista din Rusia. Politkovskaia a fost o militanta pentru respectarea drepturilor omului, renumita pentru pozitia ei critica fata de politica dusa de Kremlin in Cecenia.

Fostul coleg al lui Polikovskaya, Serghei Sokolov, redactor adjunct la Novaia Gazeta, a numit arestarea o " dezvoltare in caz", dar a pus sub semnul intrebarii momentul, intrebandu-se totusi de ce a durat atat de mult pana cand politia l-a capturat pe suspect.

Sokolov, citat in mass-media rusa, spune ca ar fi foarte interesat sa cunoasca modul in care suspectul a reusit sa paraseasca Rusia si sa vina inapoi din calatoria lui, in timp ce numele lui se afla pe lista celor cautati international.

Propriul ziar al lui Sokolov este si el implicat. El a investigat asasinarea Annei Politkovskaya si a implicat Serviciul rus de securitate.

Fiul lui Politkovskaya, Ilya, sustine ca guvernul are un drum lung de parcurs inainte ca rusii sa creada ca arestarea criminalului mamei sale nu este motivata politic.

El spune ca trebuie sa asteptam si sa vedem daca acuzatiile aduse lui Makhmudov vor fi dovedite. "Dar numai asta nu va fi suficient. Trebuie sa stim cine a pus, de fapt, la cale asasinarea mamei mele", a declarat acesta.

Arestarea presupusului ucigas al Annei Politkovskaya nu este singulara. Cu doar cateva saptamani in urma, o instanta a inchis pe viata un nationalist rus pentru uciderea unui reporter de la Novaia Gazeta si a unui avocat pentru drepturile omului.

"Exista o multime de coincidente in aceste zile", a declarat Anna Sevortian, directorul Human Rights Watch din Moscova. "Ne putem astepta ca lucruri noi sa inunde contextul informational al vietii politice din Rusia, doar pentru ca alegerile sunt la orizont."

Kremlinul contesta acuzatiile de motivare politica. Oficialii au pretins in mod constant ca sunt angajati in rezolvarea cazurilor jurnalistilor ucisi si dau recentele arestari si condamnari drept exemplu.

Andrei Kortunov, din cadrul Noii Fundatii Eurasia, sustine ca indiferent daca interesul reinnoit al Kremlinului in crimele impotriva jurnalistilor este un truc pre-electoral, nu poate fi un lucru rau.

El a declarat ca Rusia introduce un nou sezon politic si poate ca Kremlinul este gata sa asculte vocile care ridica ingrijorari cu privire la starea profesiei.

Exista inca cel putin 16 crime nerezolvate care au implicat jurnalisti in fosta Uniune Sovietica.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor