Trei portavioane americane în Pacificul de Vest. Partidul bombăne în South China Morning Post

A.P.
25.06.2020

alte articole

Portavionul american USS Ronald Reagan şi grupul de nave de sprijin (S Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Dylan McCord)
A.P.
25.06.2020

În două noi rapoarte separate publicate în The South China Morning Post (SCMP), regimul comunist ameninţă Statele Unite cu un posibil conflict militar, afirmând că probabilitatea este mai mare ca niciodată, având în vedere numărul tot mai mare al incidentelor maritime cu vase chinezeşti.

SUA a trimis în Marea Chinei de Sud un grup masiv de trei portavioane - USS Ronald Reagan, USS Theodore Roosevelt şi USS Nimitz - şi navele de sprijin aferente, lansând un mesaj puternic regimului comunist de la Beijing, care devine tot mai agresiv în zonă, inclusiv la adresa Taiwanului.

Noi studii realizate de Institutul Naţional al Chinei pentru Marea Chinei de Sud au notat o scădere abruptă a conversaţiilor pe canalele de comunicaţii interguvernamentale dintre cele două părţi.

Această scădere accentuată a comunicării este prezentă şi pe linia directă dintre ministerele de apărare ale Chinei şi Taiwanului.

SCMP îl citează Wu Shicun, preşedintele Institutul Naţional al Chinei pentru Marea Chinei de Sud: "Cum Beijing-ul şi Washington-ul se află într-o rivalitate pe mai multe fronturi, neîncrederea politică care se construise între cele două ţări a dus la închiderea a sute de linii directe de comunicare interguvernamentală".

Potrivit SCMP, deteriorarea comunicărilor a apărut prima oară în 2018, când SUA au refuzat o invitaţie a Beijingului de participare la exerciţii navale multinaţionale majore numite „Rim of Pacific”.

Pentagonul a citat militarizarea armatei chineze şi disputa privitoare la Insulele Spratly în Marea Chinei de Sud, unde China a construit insule artificiale, promiţând Washingtonului că va opri proiectul, după care le-a transformat în baze militare.

Deşi recenta abandonare a comunicaţiilor dintre Washington şi Beijing survine pe fondul dezastrului produs economiei mondiale de virusul Wuhan, pentru care China nu arată nicio intenţie de a-şi asuma responsabilitatea, Wu Shicun motivează începutul îngheţului diplomatic în 2018, punctând un incident din septembrie 2018, care implică nava USS Decatur, care la momentul respectiv efectua o operaţiune de asigurare a „libertăţii de navigaţie”, menţinând prezenţa vaselor americane în zonă pentru a sublinia hotărârea SUA de a menţine apele respective în afara controlului Chinei comuniste.

Pentru a intimida echipajul de pe Decatur, marina chineză a trimis distrugătorul Lanzhou în imediata proximitate. Nava chineză a ajuns la 41 de metri de cea americană, incidentul având loc aproape de Reef Gaven, pe care China îl revendică drept teritoriu. Apoi China a acuzat SUA de „acţiuni provocatoare”.

Semnalele trase de Partidul Comunist prin SCMP par mai degrabă propagandă de uz intern, încercări de a apela la sentimentul naţionalist păstorit în rândul maselor şi de a muşamaliza zecile de incidente de intimidare la care au fost supuse forţele americane de către China în Marea Chinei de Sud.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor