Fost consilier de securitate naţională scrie o carte împotriva lui Donald Trump

Politicianul american republican John Bolton. (Captură Foto)
A.D.
18.06.2020

O carte împotriva lui Donald Trump, scrisă de fostul consilier pentru securitate naţională John Bolton, a fost scursă către publicaţiile anti-Trump New York Times, Washington Post şi Wall Street Journal.

Neo-conservatorul John Bolton, unul dintre cei mai înverşunaţi critici ai Iranului şi Coreei de Nord, formulează în carte afirmaţii dure la adresa lui Trump, susţinând că democraţii din Congres ar fi trebuit să efectueze o anchetă mai amplă asupra preşedintelui Trump, dincolo de Ucraina, „pentru numeroasele cazuri când a încercat să intervină în probleme de aplicare a legii din motive politice”.

Bolton descrie în carte mai multe episoade în care preşedintele şi-ar fi exprimat disponibilitatea de a opri investigaţii penale „pentru a face, în realitate, favoruri personale dictatorilor care îi plăceau”, citând cazuri care implică firme majore din China şi Turcia.

„Tiparul arăta ca o obstrucţie a justiţiei, ca mod de viaţă, pe care nu l-am putut accepta”, îşi justifică Bolton demisia, adăugând că şi-a arătat îngrijorarea către procurorul general al SUA, William P. Barr.

Bolton adaugă, de asemenea, că Trump ar fi legat negocierile comerciale dintre SUA şi China de propriile campanii politice, solicitând preşedintelui chinez Xi Jinping să semneze acordul Faza 1 cu SUA, în care regimul comunist se obliga să cumpere o mulţime de produse agricole americane, Trump sperând ca prin acest acord să câştige alegerile prezidenţiale din acest an. Trump, scrie Bolton, „îi cerea lui Xi să se asigure că va câştiga". El a subliniat importanţa fermierilor şi a efectului creşterii importurilor chineze de soia şi grâu american asupra rezultatului electoral, potrivit New York Times.

Potrivit lui Bolton, Xi Jingping „i-ar fi explicat lui Trump de ce construieşte lagăre de concentrare în Xinjiang ... iar Trump a spus că Xi ar trebui să continue construirea lagărelor, considerând că este un lucru potrivit".

"Atunci, Trump, a îndreptat uimitor conversaţia către viitoarele alegeri prezidenţiale ale Statelor Unite, făcând aluzie la capacitatea economică a Chinei şi pledând în faţa lui Xi să se asigure că va câştiga".

Între timp, un extras din cartea lui Bolton, numită „Camera în care s-a întâmplat” poate fi găsită pe paginile Wall Street Journal. Volumul va fi lansat pe 23 iunie, în ciuda încercărilor Casei Albe de a bloca publicarea cărţii de aproape 600 de pagini pe motiv că ar fi o încălcare a acordurilor, precum şi o ameninţare la adresa securităţii naţionale.

"[Consiliul de securitate naţională] a stabilit că manuscrisul în forma sa actuală are anumite pasaje - unele de mai multe paragrafe - care conţin informaţii secrete de securitate naţională", afirmă un proces civil de 27 de pagini depus de Departamentul de Justiţie la Judecătoria districtului Columbia. "De fapt, Consiliul de Securitate Naţională a stabilit că informaţiile din manuscris sunt clasificate la nivelurile confidenţial, secret şi strict secret."

Criticii lui John Bolton îl acuză că nu a spus nimic sub jurământ, refuzând să coopereze cu anchetatorii din Congres atunci când Partidul Democrat a încercat să-l demită pe Donald Trump pentru presupusa sa implicare privind un trafic de influenţă în dosarul Ucraina/Biden.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor