Detalii despre conflictul din Valea Galwan: bătăi cu pari, bolovani cu sârmă ghimpată şi oameni aruncaţi în râuri îngheţate

Trupe indiene în regiunea râului Galwan, la graniţa dintre India şi China (Anadolu via Getty Images)
A.P.
17.06.2020

Presa indiană şi cea britanică au publicat detalii despre luptele brutale corp la corp apărute la graniţa dintre India şi China, care au cauzat zeci de morţi la începutul acestei săptămâni.

Amănuntele legate de conflictul în care ofiţeri superiori şi-au pierdut viaţa, iar militarii au fost aruncaţi în hău de pe poteci înguste de munte, sfârşind în apele îngheţate ale râului Galwan, descriu torturi medievale şi o cruzime greu de imaginat în secolul 21.

Violenţele care au ucis până la 20 de soldaţi indieni şi au rănit sau ucis cel puţin 43 de chinezi a şocat comunitatea internaţională şi a generat temeri privind posibila izbucnire a unui conflict armat între cele două ţări.

Cu toate acestea, miercuri, ambele părţi au căutat să detensioneze situaţia. China a declarat că este de acord să discute pentru a rezolva situaţia, iar premierul indian Narendra Modi a folosit un ton mai dur, susţinând într-o adresare televizată că: „Nu ar trebui să existe nicio îndoială că India doreşte pacea, dar, dacă este provocată, va oferi un răspuns adecvat”.

Niciuna dintre părţi nu a folosit arme de foc în timpul incidentelor, respectând un acord de pace care stipula că militarii de ambele părţi nu au voie să poarte arme la o distanţă de 2 km de graniţa disputată.

La Beijing, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian, a declarat că ciocnirea a izbucnit după ce "soldaţii indieni au trecut linia de demarcaţie, au acţionat ilegal, au provocat şi au atacat chinezi, acţiuni care au dus la conflicte fizice grave, vătămări şi moarte de ambele părţi".

Potrivit variantei indiene despre incident, totul a început cu o campanie de detensionare a unui conflict început în urmă cu o lună de-a lungul frontierei. Dar proiectul s-a prăbuşit în momentul în care trupele indiene au demontat intempestiv o tabără înfiinţată de chinezi pe partea indiană a graniţei.

Au izbucnit lupte corp la corp şi numeroşi militari au fost răniţi. Chinezii s-au retras dar au revenit cu întăriri în weekend. Duminică luptele corp la corp au escaladat, fiind însoţite de aruncări de bolovani.

Luni, aceste derapaje s-au agravat devenind o luptă pe scară largă pe o linie de creastă deasupra râului Galwan. Mulţi militari au murit după ce au căzut sau au fost aruncaţi în apele îngheţate ale râului.

Colonelul B. Santosh Babu, comandantul regimentului 16 Bihar, a încercat să calmeze spiritele, încercând să abordeze partea chineză pentru a începe discuţiile. Dar, potrivit India Today, delegaţia indiană a fost atacată de către chinezi, care au aruncat bolovani înfăşuraţi în sârmă ghimpată şi au lovit militarii indieni cu pari în care bătuseră cuie.

Babu a fost ucis, împreună cu un alt soldat şi au fost duşi de urgenţă înapoi la bază, lăsându-i pe alţi militari indieni prizonieri ai chinezilor. După aproximativ 40 de minute, aceeaşi unitate indiană, condusă de un maior, a atacat postul chinez.

Indienii au atacat avanpostul chinez dur şi ar fi provocat răni grave unui număr de aproximativ 60 de chinezi.

Toate acestea au avut loc pe valea râului Galwan şi evenimentele au durat peste trei ore, în ciuda încercărilor unui brigadier chinez de a folosi un steag alb pentru a cere pace.

Luptele au fost duse în principal cu bâte în care erau înfipte cuie, motiv pentru care numeroşi militari au suferit răni grave la cap.

O parte a conflictului a avut loc după miezul nopţii, mulţi dintre militarii căzuţi în râu murind de hipotermie, cadavrele lor fiind recuperate dimineaţa.

Forţele de securitate indiene au declarat că niciuna dintre părţi nu a tras focuri în timpul luptelor, care au marcat prima confruntare soldată cu victime de-a lungul frontierei de 4000 de km, din 1975.

Potrivit unui acord bilateral din 1996, soldaţilor indieni şi chinezi li se interzice portul armelor la doi kilometri de linia de control actual, LCA, graniţa stabilită după războiul din 1962 între cele două naţiuni.

Mii de militari s-au confruntat de la începutul lunii mai de-a lungul unei porţiuni îndepărtate a Liniei de Control, numeroase postări făcute pe reţelele de socializare înfăţişând urmările unor lupte, precum şi capturarea de prizonieri.

Iniţial, armata indiană a declarat că ciocnirile s-au soldat cu moartea a trei soldaţi. Ceilalţi 17 au murit după ce au fost „răniţi critic şi expuşi la temperaturi sub zero grade în zona de mare altitudine”, potrivit unei declaraţii a armatei indiene, care nu a dezvăluit natura rănilor soldaţilor.

Trupele s-au luptat reciproc cu pumnii, folosind bolovani, au declarat oficialii de securitate indieni cu condiţia anonimatului.

După ciocnire, cele două părţi s-au „retras” din zona în care s-au întâmplat luptele, se arată într-un comunicat al armatei indiene.

Sute de indieni au ieşit ieri pe stradă pentru a arde fotografii ale preşedintelui Xi Jinping şi au strigat sloganuri care îndemnau la boicotul mărfurilor chinezeşti.

Publicaţia Global Times, aparţinând Partidului Comunist Chinez, a declarat că reacţia Indiei s-a datorat în mare măsură încurajării primite din partea SUA, principalul rival strategic al Chinei, care a construit constant relaţii cu armata indiană.

China revendică o zonă importantă de teritoriu în nord-estul Indiei, în timp ce India spune că Beijing-ul ocupă ilegal o zonă din teritoriul său în platoul Aksai Chin din Himalaya, o parte a regiunii Ladakh.

India a declarat unilateral Ladakh teritoriu federal în august 2019. China a fost printre puţinele ţări care condamnau puternic acţiunea, depunând plângere la forumurile internaţionale, inclusiv Consiliul de Securitate al ONU.

Ministerul Afacerilor Externe din India a declarat că incidentul recent a avut loc "ca urmare a unei încercări a părţii chineze de a schimba unilateral status quo-ul" în Valea Galwan.

Mii de soldaţi din cele două ţări, susţinuţi de camioane blindate şi artilerie, au fost staţionaţi la doar câteva sute de metri distanţă, de peste o lună, în regiunea Ladakh, aflată în apropierea Tibetului.

Încercările de dialog militar şi diplomatic nu au produs niciun progres.

Autorităţile indiene au păstrat în mod oficial o tăcere aproape totală asupra detaliilor confruntării.

Prim-ministrul indian Narendra Modi a avut marţi o întâlnire televizată cu oficialii de stat şi nu a comentat ciocnirea.

Problemele dintre cele două ţări au apărut la începutul lunii mai, când oficialii indieni au spus că soldaţii chinezi au trecut graniţa în Ladakh în trei puncte diferite, ridicând corturi şi posturi de pază şi ignorând avertismentele verbale care le cereau să plece.

Tensiunile au declanşat o mulţime de postări violente pe reţelele de mass media socială care înfăţişau aruncări de bolovani şi lupte cu pumnii.

Un incident a prezentat un soldat chinez bătut de forţele indiene, pe malurile lacului Pangong. Armata indiană a avertizat că materialul video "necinstit" era vehiculat pentru a ridica tensiunile la graniţa dintre cele două ţări.

Clipul a fost vehiculat pe Twitter de conturi chinezeşti, deşi platforma este interzisă în China.

Deşi derapajele nu sunt noi de-a lungul frontierei, conflictul de pe Valea Galwan din regiunea Ladakh a apărut după ce India a început să construiască un drum strategic care face legătura între regiune şi un aeroport apropiat de China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor