A oferi ajutor si a trata oamenii cu profunda bunavointa

Ilustratie: doi savanti renumiti, Cheng Hao si Chan Yi, din timpul dinastiei Song
Ilustratie: doi savanti renumiti, Cheng Hao si Chan Yi, din timpul dinastiei Song (prin bunavointa big5.showchina.org)

Cheng Hao a fost un om de stiinta in timpul dinastiei Song de Nord [960-1127]. El ii ajuta mereu pe ceilalti, si era foarte bun cu oamenii de rand. Indiferent ce post avea, el ii trata cu grija pe cei din jur. In timpul detinerii functiei sale oficiale in provincia Fugou, el a ajutat localnicii sa-si rezolve multe probleme.

Se spune ca fiind in vizita intr-o localitate, Cheng Hao a aflat ca apa potabila este sarata si si-a intrebat subordonatii: "oare oamenii pot sa bea asemenea apa?". Acestia i-au spus "Nu cunoasteti conditiile locale. Apa buna si pura este disponibila numai in manastire, dar femeile nu pot intra acolo." Reflectand asupra acestei probleme si consultandu-si asistentii, Chen a decis sa sape o noua fantana, cu aceiasi sursa subterana care era in manastire. Problema cu apa a fost rezolvata.

Wang Chung Cheng era inspector si foarte iubit de imparat. Oriunde ajungea, oficialii locali cheltuiau o gramada de bani incearcand sa-i intre in voie. Cand era pe cale sa soseasca in provincia Fugou, asistentul i-a spus lui Cheng Hao ca ar trebui sa-l intampine corespunzator pe Wang Chung Cheng. La care Cheng Hao a raspuns raspicat: "Provincia noastra este saraca. Nu ne putem permite sa cheltuim multi bani, cum o fac altii. Mai ales ca banii sunt ai cetatenilor si nu ar trebui sa-i cheltuim nesabuit." Neprihanirea lui Cheng Hao l-a uimit pe Wang Chung Cheng. Atata timp cat la conducere s-a aflat Cheng Hao, Wang Chung Chen nu a mai calatorit in aceasta provincie.

Cheng Hao i-a scris prietenului sau: "Eu cred ca trebuie sa educam oamenii cu bunatate." La retinerea unui hot, el i-a spus "Daca promiti ca te vei corecta, voi lua in consideratie promisiunea ta si voi manifesta condescendenta fata de tine." Hotul a promis ca se va corecta, si Cheng Hao l-a lasat sa plece. Insa hotul a comis o noua infractiune, si a fost iarasi arestat. Pus in fata lui Cheng Hao, i-a fost atat de rusine, incat s-a sinucis.

Cand Cheng Hao parasea provincia Fugou, toti localnicii il implorau sa ramana.

In timpul serviciului sau in provincia Shandong s-a rupt un baraj, care a trebuit sa fie reparat de urgenta, in caz contrar campurile de orez ar fi fost inundate. Reabilitarea barajului necesita un mare efort. Chen stia ca daca asteapta permisiunea functionarilor superiori, va fi prea tarziu. A adunat repede oameni pentru a repara barajul, si doar ulterior a informat superiorii sai despre actiunile intreprinse. Asistentul sau i-a reamintit: "Stiti ca seful dumneavoastra nu va aproba decizia dumneavoastra de a face reparatii, fara consimtamantul sau"?. La care Cheng Hao a spus: "Nu am alta alegere. Daca as astepta decizia sefului meu in aceasta situatie dificila, toate culturile vor fi distruse. Taranii nu vor avea hrana pentru animale in anul urmator. Toate acestea le fac pentru oameni, si chiar daca ma pedepseste pentru asa ceva, nu voi ezita sa iau o asemenea decizie din nou."

Tratati bucuriile oamenilor ca bucuriile proprii. Tratati grijile oamenilor, ca pe cele personale.

Ca urmare, sub gestiunea sa, barajul a fost reparat rapid. Recolta de cereale din acel an a fost foarte buna. Taranii spuneau: "Suntem norocosi ca Cheng Hao conduce regiunea noastra".

In cultura traditionala chineza se spune:

"Tratati bucuriile oamenilor ca bucuriile proprii. Tratati grijile oamenilor, ca pe cele personale." Functionarii, care acorda o mare importanta celor spuse mai sus, tind sa asigure prosperitatea oamenilor obisnuiti. Ei compatimesc suferinta oamenilor obisnuiti si incearca sa-i ajute.

In momentele dificile, el incearca sa sprijine oamenii cu comportamentul sau virtuos. Timp de secole, filosofia confucianista a condus viata chinezilor.