Lumile paralele ar putea exista cu adevărat

Ar putea exista alte lumi, cel puţin în teorie, în care - precum în filmul Sliding Doors (Dincolo de uşi, 1998, în regia lui Peter Howitt) - alter-ego-ul nostru trăieşte vieţi "paralele"?
(ESO / M. Kornmesser)
Nina Cîmpeanu
20.12.2014

Potrivit unui studiu publicat în prestigioasa revistă Physical Review X, ar putea exista foarte multe universuri diferite care interacţionează unele cu altele, ceea ce ar explica, de asemenea, misterioasa lume a mecanicii cuantice.

Ar putea exista alte lumi, cel puţin în teorie, în care – precum în filmul Sliding Doors (Dincolo de uşi, 1998, în regia lui Peter Howitt) -- alter-ego-ul nostru trăieşte vieţi "paralele"? Este o chestiune care preocupă de mai mulţi ani, nu numai literatura science-fiction, dar şi lumea academică.

Un nou studiu teoretic pe această temă, realizat de profesorul Howard Wiseman şi Dr. Michael Hall de la Universitatea Griffith din Brisbane, Australia, împreună cu dr. Dirk-Andre Deckert de la Universitatea Davis din California, afirmă că lumile paralele ar putea fi nu doar un produs exclusiv science-fiction, dar ar putea exista şi interacţiona unele cu altele, cel puţin în teorie.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, existenţa acestor lumi care, în loc de a avea o evoluţie complet independentă, s-ar influenţa reciproc, ar putea oferi o explicaţie ştiinţifică structurată a teoriei cuantice, o teorie fizică născută în secolul trecut, capabilă să descrie lumea invizibilă a atomilor şi a tot ceea ce este încă şi mai mic şi imponderabil.

Lumea cuantică este un tărâm ciudat care include lumea sub-microscopică, în care unele elemente de dimensiuni foarte mici (particule subatomice, cum ar fi electronii) se pot găsi simultan în mai mult de un "loc".

Încercând aplicarea mecanicii cuantice lumii macroscopice, lucrurile devin şi mai complexe, nu numai în experimente, dar, de asemenea, în teorie, ceea ce duce la situaţii cu totul imposibile în realitatea cunoscută: de fapt, un obiect macroscopic, chiar la nivel speculativ, nu poate fi în două locuri diferite.

În ciuda dificultăţilor conceptuale, multe teorii fizice şi modele matematice au fost dezvoltate de-a lungul anilor de oamenii de ştiinţă care au pus întrebări legate de natura universului ca bază pentru o explicaţie care ar putea include, de asemenea, lumea microscopică.

Ca eminent fizician teoretician, americanul Richard Feynman a remarcat odată: "Cred că pot spune cu siguranţă că nimeni nu înţelege mecanica cuantică".

Cu toate acestea, noua abordare dezvoltată la Universitatea Griffith oferă o perspectivă nouă şi îndrăzneaţă în acest domeniu enigmatic. Dr. Hall afirmă că această teorie (MWI) poate crea chiar posibilitatea extraordinară de testare pentru existenţa altor lumi.

"Ideea de universuri paralele în mecanica cuantică s-a născut începând cu anul 1957". Această ipoteză a fost formulată în Many-World Interpretation (MWI) (Interpretarea multiplelor lumi), de către fizicianul şi matematicianul american, Hugh Everett. În această interpretare "fiecare univers se divide într-o serie de noi universuri, de fiecare dată când este efectuată o măsurare cuantică", explică profesorul Howard Wiseman de la Griffith’s Centre for Quantum Dynamics.

Dar echipa sa a dezvoltat un model diferit. ''Abordarea noastră, numită 'Many Interacting Worlds’ (MIW) (Lumile Multi-Interacţionale), este complet diferită, după cum sugerează şi numele", declară Wiseman.

Potrivit cercetătorilor, universul în care trăim este doar unul dintr-un număr imens de universuri. Unele sunt aproape identice cu ale noastre în timp ce altele sunt foarte diferite. Toate aceste lumi sunt la fel de reale, există continuu în timp, şi spaţiul posedă proprietăţi bine definite. Spre deosebire de teoria anterioară, conform căreia lumile paralele nu pot interacţiona, noua abordare sugerează că aceste universuri au legături între ele care ar fi în măsură să explice şi diferenţierea mai multor lumi, şi ar reprezenta, de asemenea, cheia pentru explicaţia potenţială a mecanicii cuantice: tocmai prin forţa universală subtilă de respingere care se manifestă între lumile paralele ar lua naştere fenomenele cuantice.

Chiar dacă existenţa altor universuri nu poate fi încă demonstrată, acestea sunt la fel de reale ca al nostru, afirmă Wiseman.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor