Tranzacţiile cu arme ating cel mai înalt nivel de după Războiul Rece

Soldaţi înarmaţi şi un elicopter de luptă. (Pixabay)
Madalina Craciun
22.02.2017

Importul şi exportul de arme majore se află la cel mai înalt nivel global de la sfârşitul Războiului Rece, susţine un nou raport.

Transferul de arme majore – categorie care include rachetele, avioanele militare, submarinele şi sistemele de apărare aeriană - a înregistrat, anul trecut, cel mai mare volum din 1990, conform Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace din Stockholm.

Observatorii comerţului cu armament susţin că această creştere a fost declanşată de conflictul din Orientul Mijlociu şi tensiunile din Asia.

Arabia Saudită, Iranul şi Emiratele Arabe Unite, toate implicate în conflictul din Yemen, se află printre cei mai mari importatori de arme din lume în perioada 2012-2016.

Achiziţiile de armament ale Indiei totalizează 13% din importul de arme la nivel global, o creştere cu de 43%comparat cu 2007-2011.

China - cu toate că încă este un importator semnificativ - a scăzut, pe de altă parte - importurile de-a lungul anilor şi şi-a îmbunătăţit producţia internă de arme. Drept rezultat şi-a crescut prezenţa pe piaţa producătorilor de arme, furnizând furnituri pentru Algeria, Pakistan şi Bangladesh, printre mulţi alţii.

Dar ponderea sa pe piaţa marilor producători este încă foarte mică în comparaţie cu cu SUA şi Rusia, care deţin 33% şi respectiv 23% din piaţa.

Marea Britanie a rămas cel mai mare importator de arme majore în Europa în timpul perioadei 2012-2016, în ciuda importurilor, în scădere, la 22%, comparat cu o perioadă anterioară de 5 ani.

Scăderea reflectă o tendinţă generală în Europa: importul de arme majore pe continent s-a redus cu 36 de procente pe parcursul aceleiaşi perioade, parţial alimentat de presiunile economice care au putut fi observate în situaţiile similare Greciei şi Spaniei care şi-au redus importurile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor