Ministerul chinez al Apărării confirmă testarea unei rachete cu mai multe focoase

China a anunţat că a testat luna trecută o rachetă echipată cu mai multe focoase nucleare, susţinând că a fost vorba de un test ştiinţific. Dar, testul a avut loc pe fondul tensiunilor amplificate între Washington şi Beijing şi ar putea genera temeri în rândul unor vecini ai Chinei.
Armata chineză îşi prezintă unele rachetele sale DF-5B. (Getty Images)
Andrei Popescu
14.02.2017

Recenta lansare a unei rachete chineze cu 10 focoase a fost un test “ştiinţific” normal şi nu a vizat nicio naţiune străină, conform Ministerului chinez al Apărării.

Ministerul a răspuns la un raport publicat de Washington Free Beacon care a dezvăluit faptul că o rachetă chineză DF-5C a fost testată luna trecută, fiind echipată cu 10 focoase.

Ministerul chinez a comentat testul de rachete într-o declaraţie făcută postului de televiziune chinez de stat Shenzhen în 6 februarie şi a fost citată de diverse agenţii media chineze, inclusiv Cotidianul Poporului, ziarul oficial al Partidului Comunist Chinez.

Regimul chinez a susţinut că rapoartele privind testul au urmărit să “stimuleze” comasarea militară strategică şi convenţională a Chinei.

Raportul a susţinut că Beijingul urmează o “strategie nucleară defensivă” şi că nu va schimba aşa-zisa sa politică nucleară de tipul “nu utilizăm primii”, precizând că nu va fi China prima care va folosi arme nucleare într-un conflict.

Totuşi, adăugând până la 10 focoase pe rachetele care iniţial erau echipate cu un singur focos este o mişcare văzută de oficialii americani ai apărării ca o schimbare majoră în arsenalul Chinei de rachete nucleare.

Agenţiile americane de informaţii au descoperit anul trecut cum Beijingul a încărcat 3 focoase pe rachete DF-5 echipate iniţial cu un singur focos.

Recentul test al rachetei echipate cu 10 focoase, detectat de agenţii americane de informaţii ca având loc deasupra vestului Chinei, are loc pe fondul unor tensiuni amplificate între SUA şi China cu privire la declaraţiile recente făcute de preşedintele american Donald Trump şi de unii oficiali ai administraţiei sale în care au fost puse sub semnul întrebării legăturile dintre cele două ţări.

Săptămâna trecută, Trump i-a comunicat omologului său chinez Xi Jinping că SUA va continua politica de a nu recunoaşte oficial Taiwanul ca stat independent, potrivit aşa-zisei politici “o singură China”.

Concesia făcută Beijingului părea să urmărească să relaxeze tensiunile dintre cele două state. Mass media de stat chineză a solicitat regimului comunist să dezvolte forţele nucleare pentru a fi folosite într-un viitor conflict cu SUA.

În timpul audierilor de confirmare, secretarul de stat american Rex Tillerson a declarat senatorilor că Washingtonul va cere Beijingului să pună capăt construirii insulelor artificiale în Marea Chinei de Sud. El a precizat că SUA este pregătită să blocheze accesul Chinei la insulele nou create în anumite zone ale acestei mări care sunt revendicate de mai multe state regionale. În plus, Trump a înfuriat China când a vorbit la telefon cu preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen în decembrie 2016, după câştigarea alegerilor prezidenţiale americane.

Mai mult, Trump a promis că va crea condiţii echilibrate cu China ca urmare a practicilor sale valutare neloiale.

Li Wei, profesor al Universităţii de Apărare Naţională din cadrul Armatei de Eliberare a Poporului, a declarat postului de televiziune Shenzhen că SUA îşi va menţine probabil poziţia dominantă în raport cu forţele nucleare chineze. SUA consideră că dezvoltarea de către China a rachetei DF-5C echipată cu mai multe focoase subminează dominaţia sa nucleară, a mai adăugat profesorul.

Pe lângă racheta DF-5C, China construieşte o nouă rachetă de rază lungă (DF-41) care poate fi transportată pe uscat şi care va fi înarmată cu mai multe focoase. Această rachetă a fost testată în aprilie 2016, fiind echipată cu două focoase inactive.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor