Pentagonul: SUA a folosit arme cu uraniu sărăcit în Siria

Armata americană a recunoscut că a folosit în Siria muniţie cu uraniu sărăcit, o armă controversată care cauzează probleme de sănătate grave în rândul populaţiei.
Un membru al Căştilor Albe Siriene salvează un copil dintre ruinele provocate de bombardamentele asupra oraşului sirian Alep. (Captură Foto)
Andrei Popescu
16.02.2017

Arma cu uraniu sărăcit (US) a fost folosită de armata americană în timpul atacurilor lansate aparent împotriva poziţiilor grupului jihadist Statul Islamic la sfârşitul anului trecut, susţin rapoarte publicate marţi.

Conform experţilor în armament, utilizarea uraniului sărăcit este o crimă de război, o crimă împotriva umanităţii şi un act de genocid deoarece expunerea populaţiei civile la uraniu sărăcit cauzează afecţiuni genetice, malformaţii congenitale, cancer, deteriorarea sistemului imunitar şi alte probleme de sănătate grave.

“Pot confirma utilizarea uraniului sărăcit”, a declarat majorul Josh Jacques, purtător de cuvânt al Comandamentului Central american (CENTCOM). “O combinaţie de proiectile incendiare anti-blindaj şi proiectile incendiare puternic explozive a fost utilizată pentru a asigura o probabilitate mai mare de distrugere a unei flote de camioane folosite de ISIS pentru a transporta ilegal petrol”, a adăugat el, folosind un alt nume pentru grupul jihadist Statul Islamic.

Jacques a declarat pentru Airwars şi revistei Foreign Policy că un total de 5.265 de proiectile de 30 mm anti-blindaj, care conţineau uraniu sărăcit, au fost trase în 16 şi 22 noiembrie 2015, distrugând aproximativ 250 de vehicule.

În 16 noiembrie, cel puţin 1.490 de proiectile dintr-un total de 1.790 utilizate au conţinut uraniu sărăcit, iar în 22 noiembrie aproximativ 3.775 de proiectile din cele 4.530 folosite au conţinut această substanţă.

Totuşi, în tot acest timp, armata americană a promis că nu va folosi arme cu uraniu sărăcit pe câmpul de luptă din Irak şi Siria.

John Moore, purtător de cuvânt al coaliţiei conduse de SUA ce luptă împotriva Statului Islamic, a declarat în martie 2015: “Avioanele americane şi ale coaliţiei nu au folosit şi nu vor folosi muniţii cu uraniu sărăcit în Irak şi Siria în timpul Operaţiunii Inherent Resolve”.

Ulterior în aceeaşi lună, Pentagonul a declarat că această armă controversată nu a fost şi nu va fi folosită împotriva Statului Islamic deoarece grupul terorist nu deţine tancurile pentru care a fost proiectată arma.

În 2003, armata americană a folosit un număr mare de proiectile în zone dens populate în timpul invaziei din Irak, cauzând o creştere rapidă a malformaţiilor congenitale la naştere, a cancerului şi a altor probleme de sănătate grave.

Guvernul irakian şi-a manifestat profunda îngrijorare cu privire la efectele dăunătoare ale controversatului material folosit de armata americană.

Un raport ONU asupra uraniului sărăcit, publicat în 2014, a susţinut că armele ce conţin uraniu sărăcit “constituie un pericol pentru fiinţele umane şi pentru mediu” şi a cerut Naţiunilor Unite să desfăşoare studii complexe asupra efectelor acestor arme.

Conform doctorilor irakieni şi savanţilor internaţionali în domeniul sănătăţii, utilizarea armelor cu uraniu sărăcit în Irak a cauzat o epidemie de boli care nu fuseseră întâlnite anterior în această ţară, precum şi boli noi de rinichi, plămâni şi ficat, precum şi cedarea totală a sistemului imunitar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor