Transnistria acuză că un avion românesc îi survolează teritoriul. Apărarea antiaeriană în poziţie de luptă

Apărarea antiaeriană din regiunea separatistă transnistreană este pregătită de tragere, după ce autorităţile de la Tiraspol au acuzat că un avion românesc survolează neautorizat teritoriul aşa-zisei republici.
Transnistria
Transnistria (evz.md)

UPDATE: Avionul care din 4 aprilie şi până ieri a zburat deasupra Moldovei aparţine unei companii din România, care a câştigat o licitaţie internaţională, relatează Pro TV Chişinău. Scopul zborurilor era realizarea unor fotografii e la înălţime, pentru a crea cartografia şi modelul digital al reliefului Republicii Moldova.

Potrivit ministrul Apărării de la Chişinău, Anatol Şalaru, zborurile civile nu trebuie coordonate cu autorităţile de la Tiraspol.

“Noi anunţăm comisia unificată de control din timp şi atât. Noi am informat şi ei au acceptat. Dar acum au decis să-şi arate muşchii”, a declarat Şalaru.

***

Avionul care din 4 aprilie şi până ieri a zburat deasupra Moldovei aparţine unei companii din România, care a câştigat o licitaţie internaţională, relatează Pro TV Chişinău. Scopul zborurilor era realizarea unor fotografii e la înălţime, pentru a crea cartografia şi modelul digital al reliefului Republicii Moldova.

Potrivit ministrul Apărării de la Chişinău, Anatol Şalaru, zborurile civile nu trebuie coordonate cu autorităţile de la Tiraspol.

“Noi anunţăm comisia unificată de control din timp şi atât. Noi am informat şi ei au acceptat. Dar acum au decis să-şi arate muşchii”, a declarat Şalaru.

Autorităţile de la Tiraspol au plasat apărarea antiaeriană în poziţie de luptă şi pregătită de tragere, după ce un avion presupus românesc ar survola de mai bine de trei săptămâni teritoriul regiunii separatiste, relatează agenţia Novosti din Transnistria, citată de digi24.ro.

Potrivit sursei citate, Ministerul Apărării din Transnistria a anunţat că radarele forţelor armate au depistat, în perioada 4-27 aprilie, zboruri neautorizate din partea unei aeronave româneşti de tip Diamond DA-42 Twin Star care ar fi intrat în spaţiul aerian al regiunii fără a se coordona cu autorităţile de la Tiraspol.

La rândul său, Oleg Beliakov, copreşedintele Comisiei Unificate de Control (CUC) din partea Tiraspolului, a susţinut că zborurile au fost efectuate la iniţiativa Chişinăului şi au avut ca punct de pornire oraşul Iaşi. În cursul lor ar fi fost realizată o fotografiere aeriană a teritoriului transnistrean, inclusiv a obiectivelor militare, susţine Interfax.ru.

„Avionul a zburat la o altitudine suficient de joasă deasupra oraşelor Rîbniţa, Dubăsari, Grigoriopol şi raionul Slobozia. Putem presupune că fotografierea aeriană, care a avut loc în zona de securitate, a avut un dublu scop: atât civil, cât şi militar”, a declarat Beliakov.

Beliakov a mai susţinut că Tiraspolul a iniţiat convocarea unei reuniuni de urgenţă a CUC (organism trilateral de menţinere a păcii şi o structură de comandament militar comună formată din reprezentanţi ai Republicii Moldova, Transnistriei şi Rusiei), în cadrul căreia a avut loc un schimb de opinii între părţi iar Moldova a continuat în mod unilateral să efectueze zboruri neautorizate în spaţiul aerian al zonei de securitate, inclusiv deasupra Transnistriei.