Portul Giurgiuleşti - o posibilitate de evacuare a muniţiilor ruseşti din stânga Nistrului

După tratative îndelungate prvind evacuarea trupelor şi a muniţiilor ruseşti din depozitele transnistrene, Moscova are o altă alternativă: prin portul Giurgiuleşti din sudul Moldovei.
Tancurile ruseşti efectuează exerciţii militare în Transnistria. (radioiasi.ro)
Maria Maevschi
11.04.2016

Rusia ar putea evita spaţiul ucrainean pentru a-şi evacua muniţiile din regiunea transnistreană. O propunere în acest sens a făcut viceministrul de Externe, Lilian Darie după ce reprezentantul Ministerului rus de Externe a declarat în timpul ultimei sale vizite la Chişinău că cea care se opune evacuării armamentului de la Tiraspol este Ucraina, care interzice tranzitul către Federaţia Rusă.

Lilian Darie a ţinut să precizeze că autorităţile de la Chişinău insistă ca trupele ruse să fie retrase din stânga Nistrului, fiind gata chiar să poarte negocieri cu Kievul cu privire la formarea unui coridor verde. Potrivit lui Darie, o altă soluţie ar fi calea Mării Negre prin portul moldovenesc de la Giurgiuleşti.

Într-un interviu pentru Nezavisimaia Gazeta, Lilian Darie a subliniat că problema retragerii trupelor ruse din Transnistria rămâne relevantă, lucru declarat nu o singură dată la Chişinău. Asta după ce reprezentantul special al Federaţiei Ruse pentru reglementarea conflictului transnistrean, Serghei Gubarev a declarat anterior că trupele ruseşti vor părăsi regiunea transnistreană doar după evacuarea muniţiilor depozitate.

„Nu-mi imaginez cine şi-ar lua acum responsabilitatea transportării unui număr atât de mare de eşaloane cu arme letale pe teritoriul Ucrainei, luând în considerare evenimentele dramatice din regiune”, a subliniat Gubarev.

Pe de altă parte, vicepremierul moldovean consideră că evacuarea muniţiilor ruseşti prin Ucraina este posibil dacă ar fi "voinţă”, însă pe lângă tranzitul pe uscat mai există şi calea maritimă.

„După cum ştim, Moldova are ieşire la Marea Neagră – portul de pe Dunăre din satul Giurgiuleşti. Acesta se află în sudul Moldovei”, a afirmat Darie. Folosind această cale nu va mai fi nevoie de acordul Ucrainei pentru tranzit. Astfel, încărcătura militară din Cobasna va putea fi transportată prin portul Giurgiuleşti, apoi pe Dunăre până la Marea Neagră, punctul terminus fiind în Rusia. Nu ne rămâne decât Moscova să accepte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor