Cele mai frumoase flori căţărătoare
alte articole
Florile căţărătoare au darul de a îmbrăca într-o multitudine de culori zonele anoste ale zidurilor din grădina dumneavoastră. Pe de altă parte, le puteţi folosi pentru a realiza umbrare şi pergole de efect, plasate în punctele de interes din gradină.
Florile căţărătoare ornamentale sunt destinate să împodobească cu frunzele, florile şi portul lor, parţial sau în totalitate, ziduri, pergole, garduri, coloane, împrejmuiri, trunchiuri de arbori sau alte suporturi naturale sau artificiale. Prin folosirea acestor flori căţărătoare se pot obţine efecte de o mare valoare decorativă, dacă se acordă atenţie în special lucrărilor de tăiere.
Iată care sunt cele mai potrivite flori căţărătoare pentru o gradină luxuriantă.
Cele mai frumoase flori căţărătoare. Caprifoiul portocaliu (Lonicera Tellmanniana) - foto 1
Este un caprifoi parfumat, într-o culoare extraordinară, portocaliu – chihlimbariu, cu flori dispuse sub formă de rozetă. Urcă viguros acoperind gardurile, pergolele grădinilor.
Cele mai frumoase flori căţărătoare. Caprifoiul roz (Lonicera Belgican Select) - foto 2
Varietatea Lonicera Belgica a caprifoiului este o plantă căţărătoare care la maturitate atinge o înălţime de 10 metri. Caprifoiul roz este ideal pentru împodobirea zidurilor, gardurilor înalte şi a pergolelor.
Poate fi plantat din martie până în noiembrie într-un loc în care să beneficieze de lumină şi soare. Între plante trebuie lăsată o distanţă de 2 m. În iernile blânde caprifoiul este veşnic verde.
Cele mai frumoase flori căţărătoare. Clematite Belle - foto 3
Frumoasele flori violet argintii ale Clematitei Belle of Woking creează o imagine minunată în gradină. Ating 3-4 metri în înălţime dacă sunt plasate pe un sol fertil, bine drenat în plin soare. Pot fi plantate din noiembrie până toamna târziu. Între plante se lasă o distanţă de 1 m.
Cele mai frumoase flori căţărătoare. Clematis jackmanii (clematite) - foto 4
Este una dintre cele mai frumoase liane cu flori mari de aproximativ 15 cm. Sunt liane urcătoare cu lungimea de 3-4 cm, cu frunze simple sau trifoliate.
Clematitele sunt rezistente la frig. Necesită udări în perioadele de secetă. Distanţa de plantare este 1-2 metri între plante.
Cele mai frumoase flori căţărătoare. Glicina albă - foto 5
Glicina este o plantă spectaculoasă. Are flori mari, aranjate sub formă de ciorchine, care vor asigura un farmec aparte grădinii. Planta are însă nevoie de mult spaţiu, pentru că are o creştere rapidă. Bine dezvoltat, arbustul cu inflorescenţe bogate poate să se întindă şi pe 15 metri, fiind excelent pentru crearea unui umbrar într-un loc de relaxare din gradină.
Glicina albă are două perioade de înflorire într-un an: primăvara şi toamna. Se adaptează diverselor tipuri de sol dar are nevoie de lumină şi mult soare. Se poate planta de primăvara până toamna.
Cele mai frumoase flori căţărătoare. Trâmbiţa - foto 6
Florile sale oranj închis sub formă de trompetă i-au dat denumirea acestei plante. Mai este cunoscută sub denumirile populare de „luleaua turcului” sau „trompeta americană”, pentru că este o plantă originară din America.
Planta are varietăţi cu flori de diverse culori: galbene, roşii sau portocalii. Înfloreşte la începutul lunii iulie şi îşi menţine florile pe toată perioada verii.
Nu este o plantă foarte pretenţioasă în privinţa solului, dar are nevoie de lumină şi soare. Se plantează între lunile martie şi noiembrie.
Cele mai frumoase flori căţărătoare. Trandafirul căţărător - foto 7
Una dintre cele mai frumoase flori căţărătoare este acest trandafir. Denumit şi trandafirul căţărător, acesta vă poate ajuta să creaţi arcade pline de flori, într-un timp scurt. Nu creşte la fel de mult precum alte plante, dar este ideal pentru a realiza zone decorative în grădina dumneavoastră.
Cele mai frumoase flori căţărătoare. Mandevilla - foto 8
Mandevilla este o plantă cu înflorire de vară extrem de spectaculoasă, şi foarte harnică în ceea ce priveşte numărul florilor. Cu ajutorul unui spalier din lemn sau a unei plase din sârmă puteţi crea pereţi, paravane şi arcade pline cu flori atât în balcon cât şi în grădină.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.