„Trăiască cenzura” – astfel poate fi numit noul proiect de lege propus de PLDM şi PD

Deşi 1 aprilie este ziua glumelor, un grup de deputaţi din PLDM şi PD se pare că n-a glumit de loc, înregistrând de urgenţă, la Parlament, un proiect de lege, potrivit căruia, Codul Audiovizualului va suferi modificări, restricţionând astfel activitatea mass-mediei din Republica Moldova.
Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) (unimedia.info)
Maria Maevschi
04.04.2015

Deşi 1 aprilie este ziua glumelor, un grup de deputaţi din PLDM şi PD se pare că n-a glumit de loc, înregistrând de urgenţă, la Parlament, un proiect de lege, potrivit căruia, Codul Audiovizualului va suferi modificări ce ar putea duce astfel la restricţionarea activităţii mass-mediei din Republica Moldova.

Iniţiativa legislativă a fost înaintată Guvernului în aceeaşi zi. Datorită faptului că toţi cei ce urmau să voteze au aflat de existenţa unui astfel de proiect chiar în ziua în care fusese propus spre votare, s-au iscat discuţii în contradictoriu între deputaţi şi miniştri, ceea ce a dus la amânarea examinării lui.

Potrivit jurnal.md, proiectul de lege privind modificarea Codului Audiovizualului, realizat în secret, înregistrat în regim de urgenţă la Parlament şi promovat pe sub masă, pune în mare pericol libertatea presei din Republica Moldova. Drept rezultat, controlul asupra mass-mediei va fi deţinut de o singură persoană, de oligarhul Vladimir Plahotniuc.

„Ceva foarte periculos se poate întâmpla în Republica Moldova. Aşa cum 10 ani în urmă în Italia s-a produs berlusconizarea presei, la noi se poate produce plahotniucizarea presei”, a declarat deputatul din PL, Lilian Carp.

Partidul Liberal a propus ca acest proiect de lege să fie trimis, pentru analiză, Consiliului Europei şi OSCE-ului.

„Este un proiect prin care se pretinde că va fi protejat spaţiul informaţional de propaganda şi manipularea de către televiziunile retransmise pe teritoriul Republicii Moldova. Acest proiect de lege a fost adus în comisie după începerea şedinţei. Eram obligaţi să ne exprimăm, necitindu-l măcar. Este un proiect care urmăreşte cu totul alte scopuri sub această acoperire. Încă o dată au demonstrat că reprezintă o alianţă antieuropeană şi că nu este pentru libertatea de exprimare. Vor să controleze presa şi doresc ca jurnaliştii să facă emisiuni doar despre ceea ce cred politicienii care sunt proprietari de mass-media”, şi-a exprimat opinia deputatul liberal Corina Fusu, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Parlament.

Libertatea de exprimare ar fi încălcată cel mai mult prin aprobarea acestei legi, deoarece în proiect se menţionează că în cadrul programelor audiovizuale nu vor putea fi aduse acuzaţii la adresa unor persoane, inclusiv a politicienilor, fără să fie aduse dovezi. Altfel, autorii unor astfel de programe, riscă să fie sancţionaţi penal.

„Moderatorii programelor audiovizuale sunt obligaţi să solicite invitaţilor probarea afirmaţiilor acuzatoare. În lipsa lor, moderatorul opreşte discuţia. Deci dacă invitaţii nu vor avea o probă din instanţa de judecată că în Republica Moldova se fac lucruri urâte, nu ai posibilitatea să-ţi exprimi opinia. „Trăiască cenzura” – astfel poate fi rezumat acest proiect”, a adăugat Corina Fusu.

Autorii proiectului susţin că încearcă să protejeze spaţiul informaţional al RM, prin interzicerea radiodifuzorilor transnistreni şi retransmiterii emisiunilor informative şi informativ analitice care nu sunt realizate în ţările care fac parte din UE, lucru care nu-l va afecta în vreun fel pe Plahotniuc, proprietarul postului TV Prime, care retransmite Pervîi Kanal. Fiind înregistrat în Uniunea Europeană, poate transmite emisiuni informativ-analitice, politice şi cu orice conţinut.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor