Încă un război: CSM sesizează Inspecţia Judiciară privind declaraţiile lui Ponta, Antonescu şi Iliescu

. (Photos.com)
Liviu Şerbănescu
16.08.2012

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a cerut miercuri Inspecţiei Judiciare să verifice dacă declaraţiile lui Crin Antonescu, Victor Ponta şi Ion Iliescu referitoare la anchetele începute de către procurorii DNA privind modul de desfăşurare a referendumului constituie încălcări ale independenţei justiţiei.

"Sesizarea Inspecţiei Judiciare vizează, în special, intervenţiile publice ale acestora în calitate de reprezentant la vârf a autorităţii de stat - în cazurile domnilor Crin Antonescu şi Victor Ponta şi de lider politic cu influenţă şi aderenţă în rândul societăţii – în cazul domnului Ion Iliescu, prin susţineri şi declaraţii nepermise într-un stat democratic şi cu ignorarea profundă a principiilor constituţionale ale separaţiei puterilor în stat", relevă un comunicat de presă al CSM.

Totodată, CSM apreciază că declaraţiile celor trei sunt de natură să intimideze procurorii care verifică plângerile penale depuse în legătură cu referendumul din 29 iulie.

"Elemente din discursul public al acestora prezintă un potenţialul de intimidare şi decredibilizare a justiţiei, ca putere a statului, fără precedent în istoria post-decembristă a României", se arată în comunicatul citat.

De asemenea, CSM aminteşte că procurorii nu sunt subordonaţi nici puterii legislative, nici puterii executive:

"Conducerea Consiliului reiterează apelul la neinterferenţă a actorilor politici în sfera justiţiei, având în vedere necesitatea respectării principiilor fundamentale ale statului de drept, ce statuează supremaţia legii şi independenţa actului de justiţie, ca elemente cheie în arhitectura instituţională a Romaniei. Conducerea CSM solicită actorilor politici abţinere de la orice manifestare de natură a aduce atingere principiilor fundamentale ale unui stat de drept".

Trei declaraţíi cu bucluc

Într-un apel făcut la adresa CSM, a Procurorului General şi a ministrului Justiţiei, preşedintele interimar Crin Antonescu a cerut miercuri să fie clarificate acţiunile procurorilor care au declanşat anchetarea celor care au votat la referendumului din 29 iulie. În aceeaşi conferinţă de presă susţinută la Cotroceni, Antonescu a catalogat acţiunea procurorilor drept "un lucru inacceptabil".

De asemenea, Crin Antonescu i-a cerut procurorului general, Laura Codruţa Kovesi, să ofere public explicaţii legate de scopul, mijloacele şi natura cercetărilor pe care procurorii le fac "masiv" în ultimele zile în legătură cu desfăşurarea referendumului.

Tot miercuri, Victor Ponta a precizat că luni va participa la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii, în cadrul căreia va cere, pe lângă detaşarea judecătorului Mona Pivniceru ca ministru al Justiţiei, şi explicaţii de la procurorul general Laura Codruţa Kovesi cu privire la ancheta desfăşurată de procurori în ţară, unde "se duc prin casele oamenilor de la ţară şi îi întreabă ce au votat"

Pe de altă parte, fostul preşedinte Ion Iliescu a scris pe blogul său că nu se aştepta ca, după revoluţia din 1989, să asiste la manifestări "de un primitivism feroce", în care procurorii îi interoghează pe oamenii de la sate dacă au votat sau nu la referendum.

Ion Iliescu a mai susţinut că aceste comportament este de esenţă fascistă, iar Parlamentul ar trebuie "să cheme la ordine" conducerea Parchetului General.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor