Cezar Preda: Antonescu “s-a sfătuit” cu Iliescu când a comparat procurorii CSM cu cei care au făcut colectivizarea

Cezar Preda, PDL, conferinţă de presă (Epoch Times România)
Ana Petrescu
16.08.2012

Prim-vicepreşedintele PDL Cezar Preda a declarat joi că atunci când i-a atacat pe procurorii Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM), comparându-i cu procurorii din perioada colectivizării, preşedintele interimar Crin Antonescu ”s-a sfătuit” cu Ion Iliescu deoarece era “un membru important al partidului Comunist” şi ştia “ce însemnau haitele de procurori din anii ‘50”.

Aţi observat ieri şi am observat cu toţii că preşedintele interimar a ignorant cu bună ştiinţă decizia Curţii Constituţionale şi s-a gândit domnia sa să mai creeze o diversiune în România şi aşa încercată de această perioadă grea de instabilitate. S-a gândit să arunce o pată neagră asupra uneia dintre instituţiile fundamentale ale statului, Justiţia şi a atacat procurorii, comparându-i cu procurorii care au făcut colectivizarea în România. Cred că s-a sfătuit cu domnul Ion Iliescu care ştia foarte bine cum s-a făcut colectivizarea, domnia sa fiind un membru important al partidului Comunist şi cunoscând ce însemnau haitele de procurori în anii ‘50”, a afirmat Cezar Preda.

Partidul Democrat Liberal solicită din nou Guvernului să respecte decizia Curţii Constituţionale din România (CCR) şi să trimită listele corecte cu numărul de alegători stabilit până la 10 iulie anul acesta. De asemenea, Cezar Preda solicită premierului Victor Ponta să îi comunice ministrului Administraţiei, Radu Stroe să oprească întocmirea mini-recensământului.

“După cum aţi observat toată elita politică a USL-ului de două zile numai cere, cere tuturor, instituţiilor statului, Partidului Democrat Liberal. Domnul Antonescu şi domnul Ponta numai cer. Le cerem şi noi astăzi să încheie această perioadă de instabilitate. Cerem domnului Ponta să respecte decizia Curţii Constituţionale şi să trimită adresa corectă asupra numărului de alegători stabiliţi până în 10 iulie 2012. Aşa spune Curtea şi legea şi aşa trebuie să facă domnul Ponta. Nu are de ce să continue mini-recensământul. Domnii Ponta şi Antonescu au solicitat ieri domnului Stroe ca în două zile să termine mini-recensământul pentru ca ei se grăbesc, nesocotind în fapt decizia CCR. ”, a notat prim-vicepreşedintele PDL.

Totodată, democrat-liberalul a precizat că declaraţiile făcute miercuri seară de preşedintele interimar îl jignesc chiar “pe partenerul de coaliţie”, fostul procuror şi actualul primul-ministru Victor Ponta.

“De fapt domnul Antonescu îl jigneşte fără echivoc pe partenerul de coaliţie, pe procurorul Victor Ponta, pentru că domnul Ponta, aşa cum ne-a obişnuit, de fiecare dată când i se cere o părere sau îşi dă o părere juridică ne aduce aminte că domnia sa este de fapt procuror. Nu cred că procurorii din România anului 2012 pot fi anexaţi şi comparaţi cu ceea ce au făcut unii dintre procurorii comunişti. Antonescu instigă de fapt la nerespectarea legii. Aşa traducem noi atacul asupra instituţiilor fundamentale ale statului. Antonescu vrea să acopere de fapt ceea ce au făcut unii lideri politici ai USL-ului la referendum, pentru că suspiciunile de fraudă sunt întemeiate. Ele se bazează pe sesizările şi reclamaţiile din ziua referendumului (29 iulie 2012 n.r.). Şi noi, PDL, am depus nenumărate sesizări cu privire la ce s-a întâmplat în secţiile de votare, cu agresiunea chiar a membrilor PDL din secţiile de votare şi a observatorilor”, a completat Cezar Preda.

Cezar Preda: Pentru Antonescu şi Iliescu separaţia puterilor în stat nu există

Democrat-liberalul a afirmat că atât preşedintele interimar Crin Antonescu, cât şi fostul preşedinte al României Ion Iliescu nu au noţiunea separării puterilor în stat şi se aşteaptă ca “toate instituţiile să se execute” atunci când cer acest lucru.

“Pentru Crin Antonescu şi Ion Iliescu separaţia acesta a puterilor în stat nu există. Ei s-au obişnuit, unul de foarte mult timp şi altul abia acum, cu această stare în care toate instituţiile statului în momentul în care ei cer ele se execută. Nu poţi face presiuni asupra procurorilor pentru ca aceştia reprezintă statul şi respectă legea. În procesele electorale fiecare dintre noi avem un drept, dreptul la un vot. Cine a votat de două ori în România a încălcat legea, iar ţipetele domnilor Antonescu şi Ponta nu vor acoperi această infracţiune. Cine a votat de două ori trebuie să plătească pentru că asta cerem cu toţii de 22 de ani şi Parchetul trebuie să-şi facă datoria. Cerem urgent să se înceteze cu toate aceste minciuni, dezinformări, presiuni şi Guvernul României să transmită repede, chiar mâine, documentele solicitate de Curtea Constituţională, pentru ca această stare de instabilitate să nu se prelungească”, a declarat Cezar Preda.

Prim-vicepreşedintele PDL: CSM i-a răspuns dur lui Crin Antonescu

Cezar Preda a precizat că răspunsul de joi al CSM vis-à-vis de declaraţiile lui Crin Antonescu a fost foarte critic, în acelaşi timp solicitând tuturor actorilor politici să nu interfereze în sfera justiţiei, pentru a respecta principiile fundamentale ale statului de drept care statuează supremaţia legii şi independent actului de justiţie.

“Sunt ferm convins că ceea ce a însemnat somaţia la instituţiile fundamentale ale statului, Parchetul General al României şi Consiliul Superior al Magistraturii, îşi vor găsi răspunsul de la aceste instituţii. De fapt domnul Antonescu şi domnul Ponta chiar acum câteva minute a primit răspunsul de la CSM şi răspunsul a fost destul de dur în ceea ce priveşte imixtiunea domniilor lor asupra sistemului legislativ românesc. Experienţa noastră cu privire la poziţiile CSM atât din partea judecătorilor, cât şi din partea procurorilor, ne spun că nu-I poţi intimida şi nu-i poţi influenţa. Eu cred că procurorii din CSM vor analiza foarte riguros dacă politic imixtionează în ceea ce înseamnă o activitate normală, la fel cum sunt ferm convins că acolo unde se vor constata abuzuri ale procurorilor va reacţiona în acelaşi mod, conform legii. Deci nu excludem nici posibilitatea ca unii dintre procurori să-şi fi depăşit atribuţiile, dar asta analizează CSM-ul. Cred că vor primi răspuns pe lege şi-ntr-un caz şi-n celălalt”, a afirmat prim-vicepreşedintele PDL.

Preşedintele interimar Crin Antonescu i-a cerut public miercuri preşedintelui CSM, Alina Nicoleta Ghica, să convoace o şedinţă a instituţiei pe tema cercetărilor "masive" făcute de procurori pe tema referendumului, precizând că aşteaptă un răspuns cât mai curând.

În răspunsul de joi CSM a criticat vehement declaraţiile lui Crin Antonescu.

"CSM ia act cu profundă îngrijorare de declaraţiile şi acuzaţiile formulate de la nivelul preşedinţiei interimare a României, privind anchetele penale ce vizează aspecte ale procesului electoral din cadrul referendumului pentru suspendarea preşedintelui României, aflate în curs de derulare", relevă comunicatul remis de instituţie.

Totodată, CSM a reiterat apelul la neinterferenţă a politicienilor în sfera justiţiei, pentru că acest lucru ar încălca principiilor fundamentale ale statului de drept, ce decide supremaţia legii şi independenţă actului de justiţie, ca elemente cheie în arhitectura instituţională a României.

Cezar Preda: Putem coabita cu Ponta, pentru că atunci când ai un interes naţional nu frânezi, ci participi

La întrebarea dacă PDL poate coabita ulterior cu premierul Victor Ponta, Cezar Preda a răspuns că nu exclude acest lucru, pentru că în politică trebuie să existe mereu un compromis pe care îl faci pentru binele cetăţenilor.

“Cine intră în politică şi exclude coabitarea nu face politică, face altceva. Întotdeauna în politică trebuie să existe un compromis mare care-l faci pentru cetăţeni. Noi ne-am obişnuit în politică cu compromisuri mici şi acum când e vorba de un compromis mare nu ne imaginăm cum am putea să-l facem. Bineînţeles că nu excludem o coabitare, iar motivaţia atitudinii noastre stă şi în faptul că în ultima lună de sesiune parlamentară tot ce a fost cu impact economic, în ceea ce priveşte fondurile europene, dezvoltarea economică, crearea unui climat economic, PDL a votat toate iniţiativele USL-ului. Asta înseamnă coabitare. Atunci când ai un interes naţional nu frânezi, ci participi. În ceea ce priveşte coabitarea dintre celelalte instituţii la nivelul preşedinţiei şi primului ministru eu nu cred că nu poate să existe coabitare, pentru că ea a fost anulată sau mai bine zis nereceptată de către liderii USL. V-aş aminti că în decurs de 40 de zile preşedintele României a avut doar trei intervenţii care erau de interes naţional şi nu cu privire la activitatea Guvernului. Despre ce lipsă de coabitare poate să vorbească domnul Ponta? De fapt dânsul şi cu domnul Antonescu şi-au propus să scape de Traian Băsescu. Nu era vorba de coabitare. Dacă domnului Ponta în tinereţea să i-a venit mintea la cap şi vrea să coabiteze o va face. Am înţeles că domnul Antonescu este mult mai radical, ori el, ori eu. Cred că este ori el. Dânsul nu ştie cum să facă să scape acum şi omul când este în disperare şi este într-o stare tensionată face multe greşeli, ceea ce s-a văzut şi aseară”, a notat Cezar Preda.

Cezar Preda despre o nouă suspendare a lui Băsescu: Niciun copil nu ia bătaie de două ori pentru aceeaşi faptă

Recent senatorul Dan Şova, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul a declarat că în cazul în care Traian Băsescu se va reîntoarce la Cotroceni, lucru “nedorit”, şi va încălca în continuare Constituţia, trebuie reluată procedura de suspendare.

Replica lui Cezar Preda la acest scenariu a fost că “nici un copil nu ia bătaie de la părinţi de două ori pentru aceeaşi faptă, dar preşedintele României”.

“Domnul Dan Şova a făcut o afirmaţie care de fapt arată cu voce tare ceea ce gândesc liderii USL. Suspendarea preşedintelui României nu a avut, nu are şi nu va avea la bază încălcări grave ale Constituţiei, ci numai o voinţă de a rămâne la putere. Ca să iniţiezi un nou proces de suspendare a preşedintelui României trebuie ca preşedintele României să încalce legea, ori domnia sa nici nu s-a întors la Cotroceni şi repede îl mai suspendă o dată. Pot să-l suspende pentru aceleaşi chestiuni? Nici un copil nu ia bătaie de la părinţi de două ori pentru aceeaşi faptă, darpreşedintele României. Dar asta este, iar domnul Şova ştiţi încă mai are nişte probleme. Trebuie să facă şcoli, trebuie să facă penitenţe. Are omul treabă, nu stă de politică”, a conchis prim-vicepreşedintele PDL.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor