CSM împărţit în două: anchetatorii lui Năstase, Fenechiu, Silaghi şi Ridzi, vor fi verificaţi
alte articole
Mişcări fără precedent în istoria Justiţiei. Noua conducere a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis să demareze controale amănunţite pentru a verifica veridicitatea sesizărilor făcute la televizor de premierul Victor Ponta. Mai mulţi magistraţii din sistem acuză imixtiunea factorului politic în Justiţie, scrie vineri EVZ.ro
CSM a decis, marţi, să analizeze declaraţiile premierului Victor Ponta de la România Tv potrivit cărora Adrian Năstase este un condamnat politic şi o victimă a regimului Băsescu, care utilizează dosarele penale pentru a-şi elimina adversarii politici. Premierul a comparat situaţia lui Năstase cu cea a fostului prim-ministru ucrainean Iulia Timoşenko, aflată acum la închisoare.
În cadrul emisiunii respective, Ponta a acuzat politizarea Justiţiei, plângându-se de tergiversarea dosarelor unor politicieni, dând exemplu cazul Monica Iacob Ridzi, dar şi de tratarea cu prioritate a dosarelor altor politicieni. În acelaşi timp el a aruncat dubiul asupra dosarelor lui Adrian Năstase, Relu Fenechiu şi Ovidiu Silaghi.
Subiectul a împărţit CSM în două. Cele două secţii din cadrul instituţiei, cea de judecători şi de procurori au luat decizii total opuse.
Secţia de judecători consideră necesar ca Inspecţia Judiciară să verifice pe fond acuzaţiile lansate de premierul Victor Ponta, respectiv dacă Înalta Curte l-a condamnat politic pe fostul premier Adrian Năstase, precum şi dacă DNA întârzie anchetarea sesizărilor cu caracter penal înaintate de Guvern, potrivit declaraţiilor premierului Ponta.
Secţia de procurori este de părere că declaraţiile premierului "au caracter denigrator la adresa procurorilor DNA" şi au urmărit "decredibilizarea profesională şi instituţională" a acestora, iar în consecinţă cere Inspecţiei Judiciare să verifice dacă s-a adus atingere independenţei justiţiei şi a procurorilor DNA.
CSM, o instituţie a cărei conducere s-a schimbat recent, a hotărât să-şi asume ambele decizii şi a anunţat că va verifica atât dacă afirmaţiile lui Ponta afectează independenţa Justiţiei, cât şi celeritatea soluţionării unor sesizări penale. Decizia a stârnit controverse şi reacţii dure din partea magistraţilor din sistem care u privesc cu ochi buni verificările care vor avea loc atât la DNA, cât şi la Instanţa Supremă.
Ce presupun verificările
Purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare, magistratul Tamara Manea, a declarat pentru EVZ ce anume presupun aceste investigaţii.
"În cadrul verificărilor privind apărarea independenţei Justiţiei, inspectorii procurori şi judecători vor verifica fiecare afirmaţie a premierului făcută în acea emisiune. Vor lua bucăţică cu bucăţică declaraţiile lui şi le vor verifica. Spre exemplu, dacă primul-ministru a vorbit despre cazul Năstase sau de altele, inspectorii vor verifica dacă e adevărat ce a spus", a declarat magistratul.
Aceasta a explicat că aceşti inspectori pot cere dosarele de la DNA şi de la Instanţa Supremă, dar nu numai atât.
"Inspectorii vor sta de vorbă cu procurorii sau cu judecătorii care au instrumentat cazul Năstase şi celelalte la care s-a referit, vor sta de vorbă cu şefii lor, îi vor întreba dacă s-au simţit sub presiune, dar vor cere şi dosarele pentru a vedea dacă s-a tergiversat. Unele afirmaţii nici nu necesită verificări, se vede clar că sunt făcute fără nicio dovadă", a declarat purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare.
Inspecţia trebuie să fie finalizată în termen de 45 de zile. În cazul în care există motive întemeiate acestea se pot prelungi cu încă 45 de zile.
Intrigile din CSM
Noua conducere a început cu stângul. Colaborarea dintre judecătorul Adrian Bordea şi procurorul Gheorghe Muscalu, noii preşedinte şi, respectiv, vicepreşedinte al CSM, a întâmpinat deja probleme.
În ziua când s-a luat decizia de declanşare a verificărilor, respectiv 7 ianuarie 2014, preşedintele CSM Adrian Bordea a declarat că Secţia de judecători este cea care a solicitat verificarea inclusiv a celerităţii soluţionării unor dosare din Parchete, "pentru a fi echidistanţi". acesta a subliniat că prin această decizie nu a fost încălcată competenţa Secţiei de procurori.
După două zile, respectiv joi, acesta s-a răzgândit. "Nu noi am cerut control la parchete, ci Secţia domnului Muscalu. Noi am solicitat control la Instanţa Supremă, unde este dosarul Ridzi şi încă unul despre care vorbea premierul în acea emisiune că sunt tergiversate! Cum altfel poţi proba că a fost încălcată independenţa procurorilor DNA dacă nu verifici afirmaţiile?", a adăugat Bordea.
Vicepreşedintele CSM, procurorul Gheorghe Muscalu a negat afirmaţiile lui Bordea: "Nu e adevărat! Noi am cerut verificări privind independenţa justiţiei şi apărarea reputaţiei procurorilor DNA! Am avut în vedere declaraţiile premierului privind cazul Silaghi şi al celuilalt, cu transformatorul, Relu Fenechiu, despre care primul-ministru a spus că dacă nu ar fi fost miniştri în cabinetul său nu li s-ar fi făcut dosare. Ceea ce nu este real! Procurorii fac dosare în funcţie de faptele săvârşite şi nu în funcţie de persoane!".
Magistraţii critică decizia CSM de a investiga activitatea ICCJ şi DNA
Judecătoarea Dana Gârbovan, membru în conducerea Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), a criticat în termeni duri lipsa de coeziune şi de viziune din cadrul conducerii CSM: "E foarte grav să nu ai o viziune comună la nivelul plenului CSM pe chestiuni atât de sensibile ce vizează în mod direct garantarea independenţei Justiţiei. Consiliul nu face decât să crească confuzia în spaţiul public şi, prin aceasta, naşte noi presiuni, adică exact ce ar trebui să evite. Cred că e pur si simplu bâlbâială".
"Pe fond, aş vrea să văd până la urmă cu ce anume a fost sesizată Inspecţia. În principiu, un astfel de control nu are nimic nelegal sau suspect în el, dar eu cred că lucrurile trebuie foarte clar separate. Am mai zis: declaraţiile premierului Victor Ponta despre dosarele Adrian Năstase, Relu Fenechiu, Silaghi şi alţii reprezintă presiuni directe împotriva magistraţilor care judecă acele dosare şi asupra sistemului, în ansamblul său. Asemenea declaraţii sunt absolut inacceptabile din partea unui prim-ministru", a declarat judecătoarea, adăugând că pe viitor se aşteaptă ca măcar preşedintele şi vicepreşedintele să ajungă la un acord.
"Pe de altă parte, dacă presa, cetăţenii, politicienii, reclamă lipsa de egalitate de tratament a unor dosare, atunci CSM să sesizeze Inspecţia şi să ia măsurile legale. Dacă afirmaţiile nu sunt reale, acest lucru să fie adus la cunoştinta opiniei publice pentru a nu lăsa să crească neîncrederea în Justiţie", a declarat Dana Gârbovan.
Directorul organizaţiei neguvernamentale Freedoum House România, Cristina Guseth a criticat decizia CSM de a verifica dosarele menţionate de premier, atât la DNA, cât şi la Instanţa Supremă.
"Cred că e un pretext pentru inacţiune, noua conducere a CSM nu vrea să-l supere pe premierul Victor Ponta. Mai grav, decizia Secţiei de judecători a CSM abate de fapt atenţia de la gravitatea declaraţiilor premierului Victor Ponta spre numărarea dosarelor cu politicieni întrucât mă întreb ce ar urmări Inspecţia Judiciară trimisă la DNA şi ÎCCJ", a declarat aceasta.
Cristina Guseth a subliniat că s-ar fi aşteptat ca noua conducere a CSM să arate fermitate în faţa unor lucruri de netăgăduit: "Aici nu erau nuanţe, declaraţiile sunt de o gravitate extremă, o formă de presiune directă şi de atac la adresa independenţei Justiţiei. Că lucrurile sunt foarte grave cu aceste declaraţii se poate deduce şi din vizita în România a emisarului SUA , decisă şi anunţată guvernului exact acum trei zile".
Pe de celalată parte, Asociaţia Magistraţilor din România (AMR), care acum un an era foarte fermă în declaraţii şi genera revocarea a magistraţilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ din funcţiile deţinute la CSM, revocare care s-a dovedit ulterior ilegală în instanţă, de această dată nu zice nimic. Preşedinte onorific al instituţiei este judecătoare Viorica Costiniu, soţia magistratului de la Instanţa Supremă condamnat pentru corupţie, nu a emis încă niciun punct de vedere privind gravele acuzaţiile lansate de premierul Victor Ponta.