Predoiu: Invalidarea Legii descentralizării presupune demisia Cabinetului Ponta

Cătălin Predoiu
Cătălin Predoiu (Andrei Popescu/Epoch Times România)

Decizia de astăzi a CCR privind neconstituţionalitatea Legii descentralizării este - dincolo de o victorie politică a PDL, care a sesizat Curtea – o veste bună pentru români, a declarat vineri prim-vicepreşedintele democrat-liberal, Cătălin Predoiu, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul central al partidului. ”Această lege nu ar fi adus decât (...) dezorganizarea administraţiei publice centrale şi locale, prin feudalizarea României în favoarea baronilor USL”, a afirmat Cătălin Predoiu.

Predoiu a amintit de numeroasele demersuri făcute de PDL înainte de adoptarea legii, în scopul elaborării unor norme corecte şi coerente, menţionând că toate propunerile au fost respinse de către majoritatea uselistă. ”Am iniţiat şi o moţiune de cenzură dar, din păcate, pentru că nu toate partidele de pe dreapta eşicherului politic au răspuns favorabil, nu am reuşit strângerea de semnături. Dar iată că argumentele noastre politice şi juridice au fost corecte, iar Curtea Constituţională a dat câştig de cauză sesizării PDL, invalidând în ansamblul ei această lege aberantă pe care majoritatea USL se pregătea să o pună în aplicare”, a spus prim-vicepreşedintele PDL.

Prim-vicepreşedintele PDL a menţionat că, prin scopul ei şi prin soluţiile propuse, legea ar fi însemnat o feudalizare a României pentru că ar fi dat baronilor locali USL puteri discreţionare asupra administraţiei, ”ar fi însemnat o dezorganizare a administraţiei” dar şi ” o jefuire a patrimoniului naţional”, pentru că ar fi presupus transferuri masive de bunuri fără a se realiza inventarul acestora. ”Ar fi fost încă o dovadă a înfrângerii statului de drept, ar fi fost încă o lege abuzivă promovată de o majoritate abuzivă.”

PDL consideră că invalidarea Legii ”Dragnea” a descentralizării de către CCR, o lege cauţionată de premier şi asumată de Guvernul USL prin angajarea răspunderii, presupune o responsabilitate politică: demisia întregului Cabinet Ponta.

PDL consideră că invalidarea Legii ”Dragnea” a descentralizării de către CCR, o lege cauţionată de premier şi asumată de Guvernul USL prin angajarea răspunderii, presupune o responsabilitate politică: demisia întregului Cabinet Ponta.

Prim-vicepreşedintele PDL a lansat un apel către majoritatea USL ”să înţeleagă că o astfel de reformă nu poate fi făcută pe picior, în mod neprofesionist” şi să accepte iniţierea unui pact naţional pe descentralizare, o dezbatere amplă la care să ia parte nu numai partidele politice de la putere şi din opoziţie ci şi structurile asociative ale administraţiilor publice locale, societatea civilă, Academia Română, specialiştii în domeniu. ”Reorganizarea administrativă nu este orice temă, ea ţine de fundamentele statului român şi nu se poate pronunţa pe ea doar domnul Dragnea după ce se consultă cu domnul Mazăre şi cu domnul Oprişan. Profesionalismul trebuie să stea la baza unei astfel de reforme şi nu interesele locale ale unora sau altora dintre baronii USL”, a mai declarat Cătălin Predoiu.