Traian Băsescu: Potrivit Constituţiei, CSM trebuie să vină cu propunerile pentru procurorul general şi şeful DNA
alte articole
În cadrul şedinţei de plen a CSM pe care a prezidat-o, preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri că propunerile pentru procurorul general şi şeful DNA trebuie să vină din partea CSM şi nu din partea Ministerului Justiţiei.
"Am o problemă care este la zi. Şi, sigur, puteţi să îmi spuneţi că «Domnule preşedinte, cum de nu aţi observat-o până acum?». E foarte simplu, nu a fost în atenţia mea din punct de vedere procedural. Propunerea de la MJ pentru funcţia de procuror general şi procuror şef DNA. (...) Eu am primit propunerile. Nu discut procedura, s-a discutat cu dumneavoastră, dumneavoastră sunteţi cei mai pricepuţi. Avem un articol 134 în Constituţia României care spune aşa: «CSM propune preşedintelui României numirea procurorilor şefi». Propunerea trebuie să vină la mine de la CSM", a precizat Traian Băsescu.
Şeful statului a explicat că acest lucru este precizat în articolul 134 din Constituţie, apoi a solicitat Consiliului să-i trimită un punct de vedere pe această temă, precizând că nu se grăbeşte.
Articolul 134, alineatului 1 din Constituţie prevede că "Consiliul Superior al Magistraturii propune Preşedintelui României numirea în funcţie a judecătorilor şi a procurorilor, cu excepţia celor stagiari, în condiţiile legii."
Preşedintele a afirmat că prevederea din articolul 134 al Constituţiei "nu lasă dubii" şi s-a declarat surprins că până acum nu au reacţionat alte structuri şi chiar procurorii.
"Să faceţi o dezbatere şi să îmi daţi şi mie un punct de vedere cum aţi citi Constituţia privind desemnarea procurorilor în funcţie. Dar eu nu am în Constituţie o prevedere expresă că ministrul Justiţiei face propunerea, prevederea expresă este că CSM face propunerea. Nu îmi daţi un răspuns acum pentru ca aş vrea să fie o analiză a dumneavoastră care este soluţia corectă. Nu vreau un răspuns acum, nu vreau să creăm o dispută", a insistat preşedintele, precizând că nu îl "zoreşte" nimeni.
Ministrul Justiţiei: Nu renunţ la nominalizările lui Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie ca procuror general şi şef al DNA
Mona Pivniceru, care a primit aviz favorabil pentru un nou mandat de ministru al Justiţiei, a afirmat la data de 21 decembrie 2012 că nu renunţă la la propunerile lui Tiberiu Niţu pentru funcţia de procuror general al României şi a lui Ioan Irimie pentru cea de procuror-şef al DNA.
Ministrul Justiţiei a adăugat că va fi făcută o analiză cu privire la cu decizia din 22 noiembrie a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) prin care a dat aviz negativ celor două propuneri.
Printre motivele invocate pentru respingerea celor doi candidaţi, cuprinse în documentul trimis de CSM ministerului, au fost că Ioan Irimie nu cunoaşte instituţiile UE, iar Tiberiu Niţu are o rezistenţă scăzută la stres.
Avizul CSM de la acea dată are doar rol consultativ, decizia finală aparţinând preşedintelui Traian Băsescu. La rândul său, şeful statului, a precizat că va avea o discuţie cu Mona Pivniceru în legătură cu acest subiect, şi că ministrul Justiţiei va trebui să-l convingă că aceste două propuneri sunt valoroase, în condiţiile în care CSM a dat aviz negativ.
Nominalizările pentru şefia DNA şi a Parchetului General: Răspunsul CSM către ministrul Pivniceru
Procedura interviului în faţa Secţiei pentru procurori în cazurile Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie - propuşi de către ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, pentru funcţia de procuror general şi, respectiv, şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - este utilizată din anul 2006, iar obiectivitatea acesteia nu este pusă la îndoială, susţine Consiliul Superior al Magistraturii într-un comunicat transmis vineri.
Precizarea Secţiei pentru procurori a CSM survine ca urmare a publicării joi de către Ministerul Justiţiei a documentului "Analiza comparativă a procedurilor care au avut loc la Ministerul Justiţiei şi la Consiliul Superior al Magistraturii, în cadrul procedurii de numire a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie".
Secţia pentru procurori precizează totodată că a realizat interviul în baza unei metodologii unitar asumate de toţi membri pentru a verifica competenţele profesionale în raport şi de proiectele prezentate, precum şi de aspectele profilului candidatului propus, ţinând de abilităţile manageriale, rezistenţa la stres, capacitatea de adaptare rapidă, capacitatea de relaţionare şi comunicare şi celelalte criterii prevăzute în Hotărârea 161/2011 a Secţiei.
Secţia pentru procurori a CSM i-a audiat la data de 22 noiembrie pe Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie. Cei doi au primit aviz negativ pentru numirea în cele două funcţii.