Nominalizările pentru şefia DNA şi a Parchetului General: Răspunsul CSM către ministrul Pivniceru

. (Photos.com)
Liviu Şerbănescu
28.12.2012

Procedura interviului în faţa Secţiei pentru procurori în cazurile Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie - propuşi de către ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, pentru funcţia de procuror general şi, respectiv, şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - este utilizată din anul 2006, iar obiectivitatea acesteia nu este pusă la îndoială, susţine Consiliul Superior al Magistraturii într-un comunicat transmis vineri.

Precizarea Secţiei pentru procurori a CSM survine ca urmare a publicării joi de către Ministerul Justiţiei a documentului "Analiza comparativă a procedurilor care au avut loc la Ministerul Justiţiei şi la Consiliul Superior al Magistraturii, în cadrul procedurii de numire a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie".

Secţia pentru procurori precizează totodată că a realizat interviul în baza unei metodologii unitar asumate de toţi membri pentru a verifica competenţele profesionale în raport şi de proiectele prezentate, precum şi de aspectele profilului candidatului propus, ţinând de abilităţile manageriale, rezistenţa la stres, capacitatea de adaptare rapidă, capacitatea de relaţionare şi comunicare şi celelalte criterii prevăzute în Hotărârea 161/2011 a Secţiei.

"Considerăm că evaluarea propriei proceduri de către Ministerul Justiţiei, procedură de altfel neasumată normativ, nu contrabalansează într-o manieră credibilă motivarea hotărârilor Secţiei pentru procurori care reflectă măsura în care candidaţii au satisfăcut criteriile de exigenţă pentru funcţiile pentru care au fost propuşi", relevă sursa citată.

Secţia mai menţionează că în toate celelalte situaţii care vizează selecţia magistraţilor, atât pentru funcţii de execuţie, cât şi pentru funcţii de conducere, procedurile sunt formalizate în cuprinsul unor regulamente, formă juridică ce este de natură a asigura atât publicitatea procedurii, prin publicare în Monitorul Oficial al României, cât şi posibilitatea verificării în justiţie a conformităţii cu legislaţia de nivel superior.

Interviul a fost public, fiind totodată transmis online, mai relevă sursa citată.

"În acord cu poziţia constantă din ultimii ani a CSM, Secţia pentru procurori apreciază ca fiind imperativ necesară realizarea procedurii de numire în funcţiile de procuror general al PÎCCJ şi, respectiv, procuror şef al DNA într-o modalitate simetrică cu cea prin care se realizează numirea preşedintelui, vicepreşedintelui şi preşedinţilor de secţii ai ÎCCJ, respectiv propunerile pentru funcţiile anterior menţionate să fie iniţiate de Secţia pentru procurori a CSM", se mai precizează în comunicatul de presă.

Mona Pivniceru, ministrul Justiţiei, i-a transmis joi preşedintelui Traian Băsescu cele două propuneri şi a publicat analiza comparativă a procedurilor care au avut loc la minister şi la CSM în procesul de numire a şefului Ministerului Public şi al DNA.

Secţia pentru procurori a CSM i-a audiat la data de 22 noiembrie pe Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie. Cei doi au primit aviz negativ pentru numirea în cele două funcţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor