Alegerea conducerii Consiliului Superior al Magistraturii: Există două candidaturi

Şedinţă la Consiliul Superior al Magistraturii,(CSM)
Şedinţă la Consiliul Superior al Magistraturii,(CSM) (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
04.01.2013

UPDATE 1 - Traian Băsescu: Anumite trusturi mass-media, interesate de discreditarea unor instituţii

Prezent la şedinţa CSM de vineri, preşedintele Traian Băsescu a declarat că, în urma criticilor pe care le fac unele trusturi de presă, există o vulnerabilitate a sistemului judiciar.

"Strategia naţională pentru securitate nu este aprobată pentru că nu am vrut să scot presa de la vulnerabilităţi. Anul trecut, trusturi de presă au atacat judecători de la CCR, membri ai CSM.

Decredibilizarea unor magistraţi merge bine din punctul de vedere al trusturilor. Există trusturi mass-media care sunt interesate de discreditarea unor instituţii. Avem această vulnerabilitate şi ea trebuie tratată legal. Se utilizează mijloace de influenţă infinit mai mare decât are sistemul justiţiar.

Când trusturi de presă îi toacă pe magistraţi de dimineaţă până seara, deja lucrurile sunt grave. Poate găsim o soluţie de protejare a Justiţiei de aceste atacuri. Nicio grupare de tip mafiot nu vrea o justiţie puternică sau credibilă", a precizat Traian Băsescu.

UPDATE 1 - Un procuror şi un judecător

Judecătorul Mircea Aron şi procurorul Oana Schmidt Hăineală, în prezent vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, candidează la funcţia de preşedinte al CSM, iar candidaturile lor au fost postate vineri pe site-ul oficial al instituţiei.

Oana Schmidt Hăineală arată în proiectul privind principalele obiective care vor fi urmărite în calitate de preşedinte al CSM că urmăreşte o serie de obiective majore, din perspectiva prerogativelor conferite de lege preşedintelui şi vicepreşedintelui Consiliului, în consonanţă cu cele surprinse în concluziile şi recomandările Rapoartelor tehnice realizate la nivelul Băncii Mondiale, Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, respectiv de Comisia de la Veneţia.

Procurorul prezintă totodată în proiect modul în care vede consolidarea Justiţiei ca putere în stat prin întărirea autorităţii Consiliului Superior al Magistraturii, garantarea statutului de magistrat şi a independenţei atât a judecătorilor cât şi a procurorilor, precum şi asigurarea managementului de sistem.

Judecătorul Mircea Aron arată, la rândul său, în proiectul de candidatură la funcţia de preşedinte al CSM că a decis să candideze şi "la îndemnul transparent al unei majorităţi consistente din rândul judecătorilor, membri ai Consiliului".

Aron mai susţine că de mare importanţă va fi în acest an comunicarea CSM cu ministrul Justiţiei, cu Legislativul şi cu Executivul.

Judecătorul a mai precizat că prima preocupare a CSM trebuie să fie aceea de a acţiona în calitate de garant al independenţei justiţiei.

***

Încă o bătălie politică?

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se întrunesc vineri pentru a-şi alege noua conducere, însă Uniunea Naţională a Judecătorilor cere amânarea alegerii conducerii Consiliului. La şedinţă şi-a anunţat participarea şi preşedintele Traian Băsescu.

Se pare că judecătoarea Alina Ghica şi procuroarea Oana Schmidt Hăineală, care au deţinut până acum preşedinţia şi vicepreşedinţia acestui for, intenţionează să facă rocada, însă există şi alţi magistraţi care vor să candideze.

De ce cere UNJR amânarea alegerii conducerii Consiliului

În acest context, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) cere public Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ca alegerea conducerii CSM, programată pentru vineri, să fie amânată, pentru a oferi posibilitatea unei dezbateri reale a proiectelor candidaţilor.

Reprezentanţi ai UNJR precizează că au solicitat în mod oficial actualei conduceri a CSM, încă din 19 decembrie 2012, asumarea publică a candidaturilor pentru funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte al Consiliului şi a proiectelor candidaţilor.

"Până în acest moment, niciun membru al Consiliului nu şi-a anunţat candidatura, iar pe site-ul oficial al Consiliului nu este publicat niciun anunţ în acest sens", relevă un comunicat de presă al UNJR.

În opinia reprezentanţilor UNJR, modalitatea de alegere a conducerii Consiliului prin anunţarea doar în cadrul şedinţei a candidaturilor şi a proiectelor este inacceptabilă, fiind în totală contradicţie cu principiile transparenţei şi responsabilităţii asumate în mod explicit de către fiecare dintre membrii actualului CSM.

Pe de altă parte, Uniunea consideră că alegerea conducerii CSM trebuie făcută printr-o procedură similară celei pentru şefii Parchetului General şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

"În acest sens, reamintim că recent Consiliul însuşi, invocând principiul transparenţei, a desfăşurat o procedură publică de audiere a candidaţilor pentru funcţiile de conducere din Parchetul General şi Direcţia Naţională Anticorupţie şi de dezbatere a proiectelor acestora. În mod evident, o procedură similară trebuie urmată şi în cazul alegerii conducerii CSM, fiind de datoria Consiliului să fie consecvent cu propriile declaraţii şi acţiuni", se mai precizează în comunicat.

UNJR solicită totodată tuturor membrilor aleşi ai CSM "să acţioneze în conformitate cu interesul magistraţilor prin votul cărora au ajuns în aceste funcţii publice".

La şedinţa de vineri participă şi preşedintele Traian Băsescu

„ANI, DNA şi CSM trebuie să aibă foarte mare grijă pentru că sunt percepute ca unelte ale lui Traian Băsescu”, a declarat recent Victor Ponta.

La şedinţă şi-a anunţat participarea şi preşedintele. Traian Băsescu va participa de la ora 11.00 la şedinţa plenului Consiliului Superior al Magistraturii, conform Preşedinţiei.

Anul acesta, niciun candidat nu şi-a depus oficial candidatura pentru conducerea CSM.

Judecătoarea Alina Ghica şi procuroarea Oana Schmidt Hăineală şi-au depus în 2012 un proiect comun, însă pe parcursul anului s-a simţit că vicepreşedinta Consiliului, procuroarea Hăineală, a condus mai mult decât preşedinta Ghica.

Anul acesta, cele două magistrate vor să facă rocada, astfel că Hăineală să preia conducerea, iar Ghica să devină vicepreşedinte, relevă surse din magistratură.

În condiţiile în care acest for are în componenţă mai mulţi judecători decât procurori, faptul că un procuror îşi depune candidatura pentru preşedinţia CSM a generat discuţii în sistemul judiciar.

Păreri contradictorii

În acelaşi timp însă, nu există nicio interdicţie prevăzută de lege cu privire la posibilitatea unui procuror de a fi preşedinte al CSM, iar acest lucru nu ridică nici probleme de constituţionalitate, susţin membri ai Consiliului.

Pe de altă parte, potrivit judecătorului Adrian Neacşu, membru ales în CSM, Consiliul nu a fost condus niciodată de un procuror.

"Pe lângă alte motive, acest lucru ţine şi de aritmetica simplă. În CSM sunt nouă judecători aleşi şi doar cinci procurori. Mai mult, în acest moment, în CSM sunt doar patru procurori aleşi, întrucât un post este vacant prin demisia domnului Bălan George. Numărul judecătorilor din CSM este de zece, la cei aleşi adăugându-se şi preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ)", a susţinut judecătorul Neacşu într-o postare pe contul său de Facebook.

Judecătorul Neacşu a mai precizat că instanţele şi judecătorii ar percepe extrem de negativ alegerea unui coleg procuror la conducerea CSM.

"Nu pot spune aici mai multe, dar în percepţia sistemului judiciar acest lucru va însemna renunţarea judecătorilor la mandatul pentru care au fost aleşi", mai scrie judecătorul Adrian Neacşu.

În şedinţa de vineri, pentru ca tandemul Hăineală-Ghica să fie ales, acesta ar avea nevoie de zece voturi, cu tot cu cel al preşedintei instanţei supreme, Livia Stânciu, şi cu cele două reprezentante ale societăţii civile în CSM, Corina Dumitrescu şi Daniela Ciochină.

Variante şi calcule

Alte surse susţin că fiind certă candidatura unui judecător pentru funcţia de preşedinte al CSM, iar surse din magistratură spun că acesta ar fi Mircea Aron.

Dacă judecătorul Mircea Aron, reprezentantul ICCJ în Consiliu, şi-ar depune candidatura, Livia Stânciu "ar fi pusă într-o situaţie neconfortabilă", mai relevă surse din magistratură.

Mai exact, Livia Stânciu nu ar putea refuza să-i dea votul colegului său de la ICCJ, Mircea Aron, mai ales că în 2013 acesteia îi expiră mandatul de preşedinte al instanţei supreme şi are nevoie de avizul Consiliului pentru a fi reînvestită în această funcţie.

În ziua alegerilor, au existat în anii trecuţi magistraţi care şi-au anunţat candidatura pentru conducerea CSM, astfel că şi în şedinţa de vineri sunt aşteptate candidaturi, iar membrii Consiliului vor decide cine le va fi preşedinte şi vicepreşedinte pentru următorul an.

Victor Ponta ameninţă: DNA, ANI şi CSM să aibă grijă, că sunt percepute ca unelte ale lui Băsescu

DNA, ANI şi CSM trebuie să aibă grijă în următoarea perioadă, pentru că sunt considerate ca fiind instituţii controlate de preşedintele Traian Băsescu, a declarat în luna decembrie 2012 premierul Victor Ponta.

„ANI, DNA şi CSM trebuie să aibă foarte mare grijă pentru că sunt percepute ca unelte ale lui Traian Băsescu”, a declarat Victor Ponta în cadrul unei emisiuni a postului B1 TV.

Premierul a precizat că decizia sa politică este de a îndepărta orice pârghie de control politic asupra acestor instituţii.

„Cele două doamne care conduc CSM-ul nu trebuie să mai vină la televiziuni în campanie electorală şi să se bage în lupta partidelor. Domnul Morar nu trebuie să mai apară şi să zică - Uite corupţii de la PSD. Ei trebuie să-şi facă datoria în mod obiectiv”, a mai declarat Victor Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor