Traian Băsescu: "E o finanţare exagerată dacă mă uit şi la luxul pe care îl afişează liderii BOR"

Fostul preşedinte Băsescu a apreciat drept exagerată finanţarea bisericii, având în vedere luxul uneori exagerat pe care-l afişează liderii BOR şi faptul că aceasta nu plăteşte impozite.
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)
Loredana Diacu
07.12.2015

În contextul controverselor legate de finanţarea BOR de la buget, fostul preşedinte Băsescu a opinat duminică, la B1 TV, că finanţarea bisericii este exagerată în special având în vedere condiţiile în care aceasta nu plăteşte impozite. Mai mult, unii înalt prelaţi afişează un lux uneori de-a dreptul indecent.

Pe de altă parte, nu este corect să se întrerupă finanţarea pentru proiectele deja demarate iar investiţiile să fie lăsate în aer.

"În principiu, cred că e o finanţare exagerată dacă mă uit şi la luxul pe care îl afişează liderii Bisericii Ortodoxe... Rog să fiu scuzat, dar mi se pare prea mult şi în unele momente indecent. Am văzut iar achiziţii de mercedesuri... mi se pare prea mult în condiţiile în care nimic nu e impozitat Bisericii.", a declarat Băsescu.

Cât despre faptul că Patriarhul a declarat că BOR se declară dispusă să plătească impozite şi chiar să renunţe la salarii dacă i se restituie proprietăţile confiscate, Băsescu a subliniat faptul că acesta a "uitat" să spună la ce perioada se raportează când vorbeşte de restituiri:

"A uitat să ne spună de când, că dacă o luăm de la secularizarea averilor mănăstireşti din timpul lui Cuza, ţara aia nu mai e. Acum e altă ţară. Dacă discutăm de ce au confiscat comuniştii, eu cred că s-au făcut destule restituiri şi mai ales a fost compensat cu salarizarea clerului de către bugetul de stat.

”Însă părerea mea e că în ultima vreme BOR a dobândit - nu vorbesc de preoţii de rând, aia, mulţi dintre ei sunt amărâţi - dar la vârful bisericii, la nivelul episcopilor, a mitropoliţilor, a Patriarhului o oarecare aroganţă, care nu e specifică ortodoxiei şi e un păcat, face parte din cele 10 păcate”, a susţinut fostul preşedinte, definindu-se ca un om care crede.

”Sunt un om care crede. Când mi-a fost greu, cu sau fără preot, şi la bord nu am avut un preot, la Dumnezeu m-am rugat, însă, pe de altă parte, mi se pare incorect. Sunt investiţii începute finanţate de la buget şi nu-i poţi lăsa cu investiţia în aer”, a adăugat fostul preşedinte.

Reamintim că sâmbătă în presă a apărut informaţia că Guvernul Cioloş a decis să reducă la zero bugetul pentru biserici în 2016.

Potrivit proiectului de buget publicat pe site-ul Ministerului de Finanţe, banii ce urmau să fie alocaţi pentru construcţia sau modernizarea lăcaşurilor de cult au fost tăiaţi, după ce execuţia preliminară pe 2015 a conţinut 177 de milioane de lei, iar în 2014 au fost 148 de milioane lei. Au rămas valabile în continuare doar sumele pentru salariile personalului clerical din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte, conform Realitatea.net.

Reacţia Patriarhului a fost una promptă şi dură:

"Suntem de acord nu numai să ni se impoziteze veniturile ci şi să renunţăm la salariile de la stat dacă ni se dă înapoi ce ne-a luat statul în mod abuziv. Noi nu stăm cu mâna întinsă la stat, dar să ne dea înapoi ce ne-a luat, donaţiile primite de biserică în mod liber.”

O zi mai târziu, Guvernul a informat ca premierul a avut o discuţie cu patriarhul Daniel, asigurându-l pe acesta de tot sprijinul (în funcţie de posibilităţi) pentru lăcaşurile de cult aflate în construcţie. În cadrul convorbirii avute duminică dimineaţa cu Patriarhul, Cioloş a mai susţinut că bugetul pentru Culte în anul 2016 este în creştere faţă de anul precedent, atât în ceea ce priveşte personalul clerical, cât şi cel neclerical, "că o recunoaştere a rolului social important pe care reprezentanţii cultelor îl au în societate."

Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor