Patriarhia dezavuează "acţiunea provocatoare" de sfinţire şi montare a 100 de cruci pe terenul viitoarei moschei

Patriarhia Română dezavuează "acţiunea provocatoare" de sfinţire şi montare a 100 de cruci pe terenul viitoarei mega-moschei ce urmează a se construi la Bucureşti. La două zile după ce în jur de 200 de persoane au participat la sfinţirea şi montarea a o sută de cruci de lemn pe terenul alocat construirii mega-moscheei musulmane, BOR a ţinut să condamne acest demers.
Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (Epoch Times România)
Loredana Diacu
16.09.2015

Patriarhia Română dezavuează "acţiunea provocatoare" de sfinţire şi montare a 100 de cruci pe terenul viitoarei mega-moschei ce urmează a se construi la Bucureşti. La două zile după ce în jur de 200 de persoane au participat la sfinţirea şi montarea a o sută de cruci de lemn pe terenul alocat construirii mega-moscheei musulmane, BOR a ţinut să condamne acest demers.

Potrivit Hotnews, Patriarhia şi-a exprimat "surprinderea şi dezaprobarea" faţă de acţiunea organizată, "fără binecuvântarea Arhiepiscopiei Bucureştilor, în seara zilei de 14 septembrie 2015, pe terenul din Bucureşti atribuit comunităţii musulmane."

BOR precizează că cei trei clerici care au sfinţit statuile nu au statut, unul dintre aceştia fiind un preot pensionat din Bucureşti, prezent acolo fără binecuvântarea Bisericii (care va fi cercetat pentru încălcarea regulamentelor bisericeşti) şi doi monahi care au participat şi la protestele spontane din localitatea Pungeşti, judeţul Vaslui, în urmă cu doi ani, menţionează un comunicat al Patriarhiei. Unul din cei doi monahi a fost exclus din obştea mănăstirii Petru Vodă, judeţul Neamţ iar cel de al doilea monah este din judeţul Vaslui, fără apartenenţă canonică la o obşte monahală, a precizat Patriarhia.

"Acţiunea provocatoare organizată în seara zilei de 14 septembrie 2015 contravine disciplinei canonice a clerului Bisericii Ortodoxe şi Legii Cultelor 489/ 2006 care stipulează că 'în România sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă, precum şi ofensă publică adusă simbolurilor religioase'. (art. 13)", scrie sursa citată.

Patriarhia Română îşi reiterează poziţia fermă de respingere a oricărei forme de învrăjbire etnică şi religioasă şi îndeamnă la respect, înţelegere şi toleranţă faţă de cei de alt neam, cultură şi credinţă, mai arată Hotnews.

Amintim că luni, aproximativ 200 de persoane au participat în Capitală la o slujbă de sfinţire a o sută de cruci de lemn, slujba având loc pe terenul pe care Guvernul l-a alocat Cultului Musulman pentru construcţia unei moschei. Crucile au fost apoi montate pe terenul respectiv.

Montarea celor 100 de cruci este parte a unui lung şir de proteste faţă de ridicarea moscheii.

Reamintim că pentru a împiedica ridicarea acestui edificiu despre care mulţi români cred că ar putea atrage cohorte de musulmani fanatici, cu toate problemele ce decurg de aici, doi bucureşteni, Cătălin Berenghi şi Cătălin Ioan au îngropat un porc pe terenul alocat de Guvernul Ponta moscheii.

Gestul lor nu a avut însă rezultatul scontat. Deşi obiceiurile islamice interzic ridicarea unei moschei pe pământ spurcat de porc, Muftiul Murat Iusuf, şeful Cultului Musulman din România, a susţin că din punct de vedere ritualic, gestul este egal cu zero şi nu poate fi apreciat drept pângărire.

Cei doi opozanţi ai construirii moscheei nu au dezarmat şi au adus pe teren alţi câţiva porci vopsiţi în culorile tricolorului, după care au decis să instaleze acolo o cruce susţinând că astfel terenul este profanat şi moscheea nu mai poate fi ridicată.

Nemulţumit de cele întâmplate, premierul Ponta, cel care a aprobat concesionarea terenului către Muftiat, i-a cerut secretarului de stat pentru Culte, Victor Opaschi, să depună plângere la Poliţie împotriva celor doi cetăţeni. "Să faceţi plângere împotriva ălora!", i-a transmis premierul.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor