"Schimbare şi dreptate. Până la capăt!" - A cincea zi de proteste anti-Sistem
alte articole
UPDATE ora 23:15. În acest moment au mai rămas să protesteze doar câteva sute de persoane.
La "Forumul" creat în Piaţă, unde ideile se dezbat liniştit, fără scandări, slogane şi huiduieli, a luat cuvântul şi unul dintre participanţii la întâlnirea cu preşedintele Iohannis, Mihai Dragoş.
Tânărul spune că nu va mai lua parte la astfel de întâlniri viitoare cu preşedintele dacă nu va fi prezentă şi presa, şi că regretă că în urma acestei consultări s-a legitimat ideea alegerilor anticipate, în contextul în care reprezentanţii societăţii civile nu a lansat respectiva propunere.
Cât despre Iohannis, conform vorbitorului, acesta nu a făcut nicio promisiune după ce a auzit propunerile participanţilor la discuţii, nici că va face, nici că nu va face ceva, ci a apreciat doar că ideile pe care i le-au transmis reprezentanţii societăţii civile sunt bune şi a anunţat că va veni la un moment neprecizat, în Piaţa Universităţii.
Participanţii la "Forum" sunt îndemanţi să vină cu idei şi cu propuneri care să fie centralizate. Întrunirea continuă, urmând ca, la finele acesteia, protestatarii să plece în marş spre clubul Colectiv.
Încheiem aici transmisa live de la faţa locului.
* * *
Aici se readuc în atenţia opiniei publice probleme precum cea a redevenţelor care nu au fost mărite etc. Atmosfera este foarte liniştită, de prezentare şi dezbatere. Practic, se încearcă coagularea unor cerinţe pertinente.
* * *
UPDATE ora 22:50. Se scandează "Iohannis, hai în stradă, Românii să te vadă".
În mijlocul Pieţei au reapărut clipboard-urile cu foi mari de hârtie, pe care oamenii sunt invitaţi să răspundă la întrebări precum: "Cum arată România noastră, "Cum vrei România", "Ce vrea strada", "Ce-şi doreşte poporul român" şi "Ce vrei de la România".
Pe tabla cu întrebarea "Cum arată România noastră", românii spun "Nepotism pe faţă" şi dau exemplul Ambasadei României în Grecia, unde lucrează soţia şi fiica ambasadorului.
La cerinţe, românii scriu lucruri precum: "Aprovizionarea spitalelor cu echipamente cumpărate direct de la producători, fără intermediari", "Nu mai vindeţi ţara", "Nu şpăgii", sau "Vrem autostrăzi".
* * *
La iniţiativa portavocilor din grupul studenţilor s-a ţinut un moment de reculegere, după care scandările au reînceput cu: "România trezeşte-te" şi "Piaţa nu e stadion".
Cea mai activă persoană în rândul galeriei de fotbal, care pare să se mai fi calmat puţin, este un tânăr care la protestul de acum două seri a încercat să spargă uşa la intrarea în Facultatea de Geografie, fiind tras înapoi de alţi protestari.
* * *
Între timp, studenţii scandează: "Fără violenţă, Fără Violenţă". Tinerilor li s-a alăturat luptătorul de K1 Daniel Ghiţă, care a preluat portavocea. Se scandează acum "Ieşiti din casă, dacă vă pasă".
* * *
UPDATE ora 22:22. În momentul acesta cele mai active sunt grupul de studenţi, care a devenit tot mai numeros, şi una dintre galeriile de fotbal. Mesajele lor se suprapun.
* * *
UPDATE ora 21:50. În jur de 2.500 - 3.000 de persoane protestează acum, în centrul Capitalei, împotriva unui sistem pe care îl consideră profund corupt şi a cărui schimbare din temelii o cer la unison.
* * *
UPDATE ora 21:30. Atmosfera în Piaţă devine pe alocuri suprarealistă. La epicentru, unde galeriile scandează, atmosfera este uşor tensionată. O doamnă care trecea pe acolo cu un copil este îndrumată să părăsească locul, iar un tânăr cu plete, barbă şi geacă de piele cu ţinte, care pare a fi unul dintre principalii animatori ai galeriei, ţipă la persoane care îl fotografiază cerându-le oamenilor să scandeaze şi ei.
Câţiva paşi mai încolo, o femeie cu o panglică tricoloră legată în diagonală pe piept cântă imnul cu tremoluri de operetă în voce, după care începe să strige "Nu vrem satanişti, nu vrem satanişti".
Alături de ea, un grup de tineri, rockeri după modul în care sunt îmbrăcaţi, ţin afişe cu mesaje precum "Nu mai oferiţi bani cultelor religioase", "BOR să fie BOR pe banii lor", "Nu suntem satanişti, suntem realişti. Vrem investiţii în sistemul medical, catedrala Taj Mahal poate fi un nou spital".
În afara acestor puncte focale, atmosfera continuă să fie foarte liniştită, ca şi cum în Piaţa Universităţii ar fi mai multe Pieţe, fiecare cu atmosfera ei.
* * *
UPDATE ora 21:20. În zona studenţilor se scandează la portavoce "Studenţii sunt cu voi, studenţii sunt cu voi", "Nu vrem doar Guvernul, ci jos tot Sistemul", "Educaţia salvează naţia", "DNA, fă curăţenie", "Tineri educaţi, România o salvaţi", "Vrem imunitate, doar pentru sănătate" şi deja celebrul "Toate partidele aceeaşi mizerie".
Studenţii ţin în mâini pancarte cu mesaje precum "300 de parlamentari", "Nu ne păcăliţi cu demisii", sau "Ne trebuie un Parlament nu o ceată de mârlani".
* * *
UPDATE ora 20:58. Se pot vedea afişe cu mesaje precum "Somnul naţiunii naşte monştri", "Sperăm să înţelegeţi ceva din protest şi nu tot hoţilor în Guvern să le daţi friend request", "Vă invităm cetăţenesc la Beciul Domnesc","E nevoie de tine în stradă", "Am votat 300 de parlamentari, nu 600" sau "Meritocraţia salvează România".
În zona Crucii Eroilor Revoluţiei oamenii sunt strânşi în jurul portavocilor unde este un grup ce pare a fi format din membrii galeriilor de fotbal.
Pe stradă, în dreptul intrării la Facultatea de Geografie se află grupul de studenţi de la Uniunea Studenţilor din România, grupaţi în jurul unui banner cu mesajul "Împreună schimbăm Sistemul" şi a unei portavoci.
Pe treptele TNB stau, ca de obicei, susuţinători monarhiei.
* * *
UPDATE ora 20:40. În Piaţă sunt în jur de 3.000 de persoane.
În mulţime continuă să fie răspândite foarte multe persoane tinere, foarte multe familii cu copii şi studenţi. Indiferent de orientările lor politice, oamenii susţin la unison că s-au săturat de actuala clasă politică şi că este timpul ca în fruntea ţării să vină politicieni competenţi, care să înţeleagă că a fi demnitar înseamnă a fi în slujba cetăţenilor, nu a-ţi urmăi interesele personale.
Este de remarcat faptul că din ce în ce mai multe persoane din mulţime vorbesc despre necesitatea unei schimbări de mentalitate şi despre faptul că schimbarea trebuie să înceapă cu tine însuţi.
O tânără care s-a apropait de noi ne roagă să-i mediatizăm o idee: "Să devenim o naţie de reclamagii, intoleranţi cu ilegalităţile şi cu neregulile. Dacă fiecare ar trimite la reclamaţie la instituţiile responsabile de fiecare dacă când există nereguli, acestea, sub presiunea oamenilor, se vor sesiza şi poate multe probleme vor fi rezolvate, iar tragedii precum cea din Colectiv nu se vor mai repeta."
* * *
UPDATE ora 20:10. În Piaţă sunt, în acest moment, aproximativ 2.000 de persoane.
* * *
UPDATE ora 19:55. "Am ieşit în stradă deoarece am şi eu un copil care abia a terminat liceul şi putea să fie şi el unul dintre cei care au fost în noaptea incendiului în clubul Colectiv. Îmi doresc nu doar demisia lui Ponta, ci să plece tot aparatul pus de PSD, prefecţi, şefi de Consilii Judeţene etc, căci sunt corupţi", a precizat Stroescu Emilian.
* * *
UPDATE ora 19:45. Mulţimea a irupt în stradă. Porţiunea de bulevard cuprinsă între Facultatea de Geografie şi Teatrul Naţional este ocupată acum de protestatari. Numărul acestora se ridică la peste 1.500.
* * *
UPDATE ora 19:36. "Am venit şi în seara asta în Piaţa Universităţii. Sunt obosit şi nu-mi plac multele diversiuni din "Piaţă", dar mai ales într-o zi ca cea de astăzi trebuie să ne arătăm Solidaritatea, dar şi Hotărârea (de a presa pentru reforme pe bune)", a precizat Cristian Şoimaru.
* * *
UPDATE ora 19:23. În Piaţă sunt, în acest moment, aproximativ 1.000 de persoane.
Protestatarii ţin pancarte cu mesaje precum "E nevoie de tine. Ieşi în stradă!", "Clasa Politică: Monştri care omoară oameni", "Până ieri popor naiv, astăzi suntem colectiv", sau "Vrem respect şi demnitate".
* * *
UPDATE ora 19:10. În Piaţă apar din ce în ce mai multe familii tinere cu copii atât mici, în cărucioare, cât şi mai măricei, de vârsta şcolii.
"Am venit aici pentru ea", spune o femeie tânără arătând spre fetiţa ei în vârstă de 10 ani, în timp ce izbucneşte în lacrimi.
"M-a scos în stradă Sistemul. Nu mă pricep la politică, dar îmi doresc o schimbare astfel încât ea (fetiţa) să nu trebuiască să plece din ţară când va fi mare. Mai cred că schimbarea trebuie să înceapă şi cu noi. Cred că fiecare dintre noi trebuie să fie mai bun, mai sensibil şi mai atent", declară Irina Brandabur, în vârstă de 36 de ani.
* * *
UPDATE ora 19:00. Numărul celor din Piaţă începe treptat să crească. Apar din ce în ce mai mulţi tineri care se ţin departe de zona portavocii de lângă fântână.
Potrivit estimărilor reporterului Epoch Times de la faţa locului, numărul celor din Piaţă se ridică la 6-700.
* * *
UPDATE 18:50. În timp ce în zona din jurul Fântânii s-au strâns pâlcuri, pâlcuri, de tineri, de familii cu copii, care stau şi discută liniştiţi, chiar lângă Fântână, la portavoce, continuă să se vehiculeze diverse idei, de la confiscarea marilor averi acumulate prin corupţie până la interzicerea dreptului de vot pentru persoane de peste 65 de ani, "ca să poată să conducă tinerii".
Se vehiculează în continuare ideea că în mulţime sunt mulţi infiltraţi. Un domn, despre care astăzi circula pe Facebook informaţia că a fost chemat de Liviu Dragnea la consultări la PSD, explică acum unui grup de pensionari că Gabriel Oprea, ca să-şi scape pielea, s-ar fi transferat de azi la PNL.
* * *
UPDATE ora 18:37. În jur de 3-400 de persoane se află în acest moment în Piaţa Universităţii. Pe marginea fântânii luminează zeci de candele roşii, iar în arteziana din centru oamenii au fixat crizanteme albe, înconjurate şi ele de candele.
"În această seară m-a scos din casă vestea că alte şapte persoane (rănite în incendiul de la Colectiv) şi-au pierdut viaţa. Îl cunoşteam pe unul dintre cei care au murit, Ionuţ Popescu", declară domnul Lorand Balint, venit la protest alături de soţia şi copilul său.
Întrebat ce speră să se întâmple în lumina ultimelor evenimente, bărbatul declară că îşi doreşte o trezire a fiecăruia dintre noi astfel încât fiecare să-şi facă bine treaba. "Medicul să salveze vieţi, profesorul să înveţe bine copiii la şcoală şi fiecare, inclusiv politicienii, să facă bine ce are de făcut."
* * *
UPDATE ora 18:25. Pe treptele Teatrului Naţional, domnul Bogdan Dumitru, ofiţer în rezervă şi actualmente avocat, a intrat în greva foamei cerând o schimbare în ţară.
"Mă numesc Bogdan Dumitru, sunt ofiţer de pompieri, am absolvit Şcoala de ofiţeri de pompieri în Bucureşti, în anul 1982, am îndeplinit mai multe funcţii, şi de comandă şi de inspecţii, am fost şi inspector, am absolvit apoi şi Academia de Înalte Studii Militare şi Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti. În prezent sunt avocat definitiv înscris la baroul Dâmboviţa.
Văzând ce s-a întâmplat cu tragedia de la Clubul morţii, clubul Colectiv, sigur că nu puteam să stau pasiv pentru ca şi eu am copii şi nepoţei şi când vor creşte mari vreau să crească în siguranţă şi aşa ceva niciodată, dar niciodată să nu se mai întâmple. Drept urmare consider că este o datorie morală a mea, să mă prezint aici, la Kilometrul 0, ca să plece iarăşi, totul de la zero.", a declarat pentru Epoch Times dl. Dumitru.
Cum pe pancarta pe care o ţinea la piept anunţa o poveste a ariciului, dl Dumitru a explicat despre ce este vorba:
"Am scris mai jos, pe acesta pancartă, o poveste a ariciului. Aricii ăştia au ţepi. Au fost arici comunişti, când a murit Ceauşescu- am arătat un arici care l-a preluat, dar acela era bărbierit, nu înţepa. Ariciul bărbierit l-a preluat dnul Iliescu. Ariciul dnului Iliescu ştia şi un pic mai mult limba rusă. S-a întâlnit, după aceea, cu ariciul dnului Petre Roman care ştia şi el limba fraceză. Şi uite aşa, s-au înţeles cât s-au înţeles şi apoi s-au certat pentru că a venit ariciul din Valea Jiului şi s-au aricit între ei până când a plecat cel cu limba fraceză şi a rămas celălalt. Şi tot aşa, din mandat în mandat s-au schimbat aricii între ei, a fost o ariceală totală şi lumea nu mai vrea arici. Ăştia mici, au crescut şi ei mări, au crescut şi aricii lor cu ţepii lor şi vor să schimbe acum aricii. Ăştia cu ţepi că au început să crească din ce în ce mai mult şi creşte tensiunea, să-i ducă la Cotroceni, la Palatul Victoria, la Parlament, mai ales, pentru că ăia au aricii bărbieriţi rău de tot, şi ei dorm acolo şi dorm şi dacă ar mai fi cu ceva ţepi, iar mai scula din timp în timp. Cam asta este metaforic problema, cam asta este morala ariciului, adică aricii ăştia cu ţepi să-i ia ăştia care au stau bărbierit până acum."
Fostul ofiţer a mai precizat că va continua greva foamei pe toata durata protestelor, proteste care ar trebui să se finalizeze, în viziunea sa, cu schimbarea Parlamentului.
* * *
UPDATE ora 18:10. Oamenii sunt îndemnaţi să vină să vorbească la portavoce în loc să "stea să se uite ca la urs". Se lansează diferite propuneri, cum ar fi "Klaus Iohannis să-şi facă echipă din olimpici fiindcă aceştia nu se păcălesc între ei şi nu sunt ca haita de la PSD şi PNL". Se propune ca primarii să fie monitorizaţi în permanenţă de presă etc.
Se pot vedea bannere cu mesaje precum "Deşteaptă-te române, că am început să murim pe bune", sau "Am votat 300, nu 600!".
* * *
UPDATE ora 17:55. În Piaţa Universităţii, la Fântână, oamenii au început să se adune. Deocamdată sunt sub 100 de persoane.
În dreptul Fântânii a fost întinsă o pânză mare cu mesajul "Uniţi, prigoniţi, neclintiţi, românii din peluze". Printre cei care ţin pânza circulă o portavoce la care oamenii îşi spun păsurile.
"Am trei copii plecaţi în străinătate", spune un domn după care izbucneşte în plâns. Vocea i se taie şi portavocea trece la altă persoană, un bărbat care spune că vine din străinătate unde a fost obligat să plece de ceea ce se întâmplă în ţară şi că este timpul pentru o schimbare.
"Politicienii trebuie înlocuiţi! Poate vă întrebaţi cu cine? Cu noi oameni buni", a adăugat bărbatul.
Şi în faţa Teatrului Naţional oamenii încep să se strângă. Oamenii au afişat cartoane cu mesaje precum: "Justiţia depolitizată", "Punctul 8 de la Timişoara", "Anticipate", sau "Câte lacrimi mai trebuie vărsate pentru o ţară curată?".
* * *
Românii sunt chemaţi din nou, pentru a cincea zi consecutiv, în Piaţa Universităţii, începând cu ora 18.00, pentru a continua protestele anti-Sistem. La eveniment, anunţat pe Facebook, şi-au anunţat participarea în jur de 17.000 de persoane.
Începute iniţial sub sloganul "Corupţia Ucide", protestele declanşate de incendiul din Colectiv au scos în stradă zeci de mii de persoane zilele trecute. Prima zi în care mulţimea a irupt în centrul Capitalei, cerând demisia celor vinovaţi pentru această tragedie, a dus la demisia lui Ponta şi a lui Piedone.
Lucrurile nu s-au oprit însă aici. Uniţi de o idee comună "Aşa nu se mai poate!", oamenii au continuat să iasă în stradă, zi de zi. Piaţa Universităţii a polarizat toate nemulţumirile populaţiei devenind un loc unde studenţii ce-şi doresc un viitor în ţară, părinţii ce vor zile mai bune pentru copiii lor, persoane îndatorate în franci elveţieni şi ajunşi să-şi vadă casele scoase la mezat, pensionari cărora pensiile nu le ajung de pe o zi pe alta, oameni care vor schimbări la CNA etc. se strâng seară de seară cerând eradicarea corupţiei şi resetarea clasei politice. Printre ei, galerii de fotbal, măşti Anonymus etc.
Sloganul protestului anunţat pe Facebook pentru seara aceasta este "Schimbare şi dreptate. Până la capăt! Puterea e a noastră, a tuturor! Democraţie Directă."