Băsescu: Implicarea străzii în desemnarea premierului, nu numai nedemocratică dar şi o tergiversare păguboasă

Într-un mesaj postat pe contul său de Facebook, intitulat "Pas cu pas, dar Repede!", fostul preşedinte Traian Băsescu îl critică pe actualul şef de stat Klaus Iohannis pentru modul în care a înţeles să gestioneze criza politică cu care se confruntă ţara în aceste momente.
Traian Băsescu la Congresul PMP. 24 octombrie 2015
Traian Băsescu la Congresul PMP. 24 octombrie 2015 (Epoch Times România)

Implicarea societăţii civile şi a reprezentanţilor străzii în consultările privind desemnarea noului premier este nu numai neconstituţională, dar este şi o fugă de asumare, o tergiversare păguboasă şi un precedent greu de calificat, acuză Traian Băsescu.

Fostul preşedinte susţine că societatea este extrem de tensionată şi are şi de ce:

- Plasată violent în super producţia corupţiei generalizate;

- Clasă politică generalizat stigmatizată;

- Salarii mărite doar pentru demnitari şi anumite categorii de bugetari;

- Poliţistul Gigină mort din cauza grandomaniei unui înalt demnitar;

- Drama naţională de la clubul Colectiv cauzată în mod egal de patroni şi de indolenţa instituţiilor statului;

- Posibile alte decese în urma dezastrului de la clubul Colectiv;

- Zeci de mii de români în stradă la Bucureşti şi în ţară;

- Pe alocuri, BOR pusă sub semnul întrebării;

- Criză politică generată de demisia premierului;

- Apel demagogic al PNL pentru alegeri anticipate ce nu poate avea ca efect decît adîncirea şi prelungirea crizei politice (acest subiect poate fi discutat după instalarea unui nou guvern);

- Implicarea societăţii civile şi a reprezentanţilor străzii în consultările privind noul premier este nu numai neconstituţională, dar este şi o fugă de asumare, o tergiversare păguboasă şi un precedent greu de calificat. Pentru astfel de întîlniri îţi poţi găsi timp cu alte ocazii, pentru că aşa nu vom şti dacă noul PM este soluţia dată de preşedinte, de partide, de stradă sau de societatea civilă. La formarea guvernului trebuie rigoare nemţească şi aplicat corect art.103 alin.1 din Constituţia României;

- Vecin mare şi agresiv la Răsărit care îşi freacă mîinile la perspectiva destabilizării ţării după ce a reuşit el însuşi acest lucru cu vecinii noştri de la Nord (Ucraina) şi de la Est (R.Moldova).

"În aceste condiţii, prelungirea crizei politice generată de întîrzierea desemnării unui nou premier este extrem de riscantă şi pentru securitatea naţională şi pentru evoluţiile economice ale ţării. Consultarea cu partidele trebuia să înceapă imediat după demisia premierului, iar în dimineaţa zilei de astăzi, 05.11.2015, trebuia să ştim numele premierului desemnat. Pentru ce încă o seară cu zeci de mii de oameni pe străzi în căutarea certitudinii?

Oamenii aceştia vor de la preşedintele lor o soluţie bună şi asumată de cel care constituţional are decizia în mînă. Cui foloseşte prelungirea incertitudinii asupra numelui viitorului premier? Dacă nu s-au putut face consultările cu partidele în timpul nopţii trecute, ele trebuie încheiate azi şi nu mîine, iar numele premierului desemnat anunţat în această seară. Altfel se riscă evoluţii greu de controlat", a subliniat Traian Băsescu.

În opinia fostului preşedinte, este vital ca România să aibă imediat guvern în deplină capacitate de exerciţiu şi nu prelungită viaţa unui guvern interimar.

"De acord că lucrurile trebuie făcute pas cu pas, dar uneori paşii trebuie făcuţi foarte repede", a concluzionat Traian Băsescu, proaspăt ales preşedinte al Partidului Mişcarea Populară.