Guvernul Cioloş taie bugetul pentru biserici

Schimbarea guvernului aduce modificări în politica vizând finanţările acordate BOR. Beneficiară a unor sume consistente în timpul guvernării Ponta, Patriarhia se vede acum cu zero lei pentru construcţia de biserici noi.
Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (Epoch Times România)
Loredana Diacu
05.12.2015

Guvernul Cioloş a decis să reducă la zero bugetul pentru biserici în 2016, relatează Realitatea.net. Potrivit sursei citate, după ce Patriarhia a primit în acest an peste 177 de milioane de lei pentru construcţia Catedralei Mântuirii Neamului, în proiecţia pentru 2016 a guvernului Cioloş bugetul Secretariatului General al Guvernului pentru Culte a fost tăiat total.

Potrivit proiectului de buget publicat pe site-ul Ministerului de Finanţe, banii ce urmau să fie alocaţi pentru construcţia sau modernizarea lăcaşurilor de cult au fost tăiaţi, după ce execuţia preliminară pe 2015 a conţinut 177 de milioane de lei, iar în 2014 au fost 148 de milioane lei. Au rămas valabile în continuare doar sumele pentru salariile personalului clerical din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte, arată sursa citată.

Anterior acestei hotărâri, Dacian Cioloş a avut o întrevedere, săptămâna trecută, cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe, Daniel.

Decizia tăierii finanţărilor acordate pentru construirea de biserici reprezintă o răsturnare cu 180 de grade a politicii practicate în timpul guvernării Ponta. Potrivit gândul.info, în 2014, guvernul şi autorităţile locale au alocat sume importante de la buget pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului şi pentru lăcaşurile de cult. La Bucureşti, către Catedrală au mers în total aproape 12 milioane de euro, strânşi atât de Guvern, cât şi de câteva primării şi consilii judeţene iar pentru restul bisericilor din ţară, autorităţile au scos din bugete cel puţin alte 12 milioane de euro, după cum reiese din datele centralizate de Gândul, de la autorităţile contactate.

Reacţia Patriarhului Daniel

În replică la decizia Guvernului, Patriarhul Daniel a declarat sâmbătă, că preoţii ar fi de acord să li se impoziteze veniturile şi chiar să renunţe la salariile de stat dacă biserica va primi de la stat terenurile confiscate în mod abuziv.

„Suntem de acord nu numai să ni se impoziteze veniturile ci şi să renunţăm la salariile de la stat dacă ni se dă înapoi ce ne-a luat statul în mod abuziv. Noi nu stăm cu mâna întinsă la stat, dar să ne dea înapoi ce ne-a luat, donaţiile primite de biserică în mod liber”, a declarat Patriarhul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor