Traian Băsescu critică guvernul USL: „Bugetul pentru 2014 va fi unul al stagnării”

Traian Băsescu, Preşedintele României (Epoch Times România)
Matei Dobrovie
06.11.2013

”Nu putem concepe o Românie care se relansează economic fără IMM-uri. Ne-am obişnuit să privim către marii investitori, dar e greşit pentru că sursa garantată de creştere pot fi investitorii autohtoni care nu se delocalizează”, a declarat preşedintele Traian Băsescu în cadrul Festivităţii de premiere a Topului naţional al firmelor private din România, organizat de Consiliul Naţional al IMM-urilor din România (CNIPMMR) la Ateneul Român.

Şeful statului s-a referit la ”anul de criză profundă 2010 când au fost luate nişte măsuri extrem de dure în aşa fel încât să nu se pună nimic suplimentar în spatele IMM-urilor”. Traian Băsescu a criticat faptul că acum se trece din nou la inventarea de taxe pentru a hrăni aparatul bugetar. ”Am fost unul dintre artizanii introducerii cotei unice în 2005 care a marcat un moment de relansare a economiei româneşti. Acum se lucrează iar în favoarea omului gras (statul) care se aşează în spatele unui om prea slab (economia reală)”, a explicat preşedintele. În opinia sa, nu creşterea taxelor şi impozitelor şi alimentarea cheltuielilor aparatului de stat sunt soluţia, ci este nevoie de investiţii şi de ”lărgirea bazei de impozitare, nu de noi biruri pentru cei care oricum le plăteau”.

Băsescu a mai subliniat că pe lângă problema de finanţare a IMM-urilor de către bănci, o altă problemă importantă este costul ridicat al energiei care face ”România necompetitivă la nivel european, pentru că ţara noastră se încadrează în tendinţa de creştere constantă a preţului energiei”. Băsescu consideră că aceste două probleme trebuie rezolvate la nivel european iar pe de altă parte „trebuie luate măsuri de privatizare onestă a companiilor de stat care generează pierderi”.

Preşedintele a mai făcut apel la antreprenorii prezenţi să utilizeze mecanismele europene de finanţare ale IMM-urilor precum ”sistemul de garantare a IMM-urilor din fondurile de coeziune”. ”România are alocate circa 223 miliarde euro fonduri de coeziune. Orice stat din UE are dreptul să utilizeze bani din fondurile de coeziune pentru IMM-uri în mod direct sau poate să-şi multiplice resursele pentru IMM-uri renunţând în primă fază la banii de coeziune. Spre exemplu, România poate să spună CE până la 1 ianuarie că utilizează un miliard din cele 23 miliarde pentru finanţarea IMM. Acest miliard aparţine tot României, dar se lasă în garanţie la Comisia Europeană. Astfel România are dreptul să angajeze credite de trei miliarde din sistemul bancar naţional, care vor fi garantate”, a explicat Băsescu. El a adăugat că această structură de trei miliarde e garantată în proporţie de 80% de Banca Europeană de Investiţii, care va negocia condiţiile cu băncile româneşti care se înscriu în sistem.

Pe de altă parte, Băsescu a arătat că Uniunea Bancară va fi funcţională până la finele anului 2014, pentru că până atunci toate băncile din zona euro vor trece printr-un test de stres, ”ca test de sănătate”.

”Am fost unul dintre artizanii introducerii cotei unice în 2005 care a marcat un moment de relansare a economiei româneşti. Acum se lucrează iar în favoarea omului gras(statul) care se aşează în spatele unui om prea slab(economia reală)” - Traian Băsescu

În replică la declaraţiile preşedintelui Băsescu, noul ministru al economiei Andrei Gerea, prezent şi el la eveniment, a precizat că ”sunteţi sub impresia unor anunţuri care au fost făcute şi care pot prezenta un tablou al unei ţări şi a unei economii care va fi dominată în anul care vine de creşteri de taxe şi impozite. S-a vorbit de creşterea accizelor, s-a vorbit de creşterea redevenţelor, de impozitul forfetar sau de impozitul pe anumite construcţii speciale. Toate aceste lucruri ar putea fi prezentate într-un tablou negativ dacă banii rezultaţi în urma acestor reaşezări, practic este vorba de o creştere a bazei de impozitare, ar fi irosiţi. Dacă fac o trimitere la impozitul forfetar aş vrea să faceţi o comparaţie şi să nu îl consideraţi similar cu cel care s-a pus acum câţiva ani şi care a dus la falimentul a 200.000 de întreprinderi. Este vorba mai degrabă de un impozit pe concurenţă neloială. Este vorba de un impozit care vine să aducă corectitudine într-o relaţie economică pe care şi dumneavoastră o doriţi la fel de corectă”.

Ministrul a mai arătat că dezvoltarea IMM-urilor depinde şi de puterea de cumpărare internă pentru că ”până la a ajunge să cucerim pieţe externe avem nevoie de o piaţă internă. Avem nevoie să creştem această piaţă internă, să o dezvoltăm. Nu putem să avem desfacere pe piaţa noastră fără o putere de cumpărare. Contează ca nu numai angajaţii cu salarii mari din multinaţionale sau firme performante să îşi permită să cumpere. Contează ca toţi cei ce trăiesc şi muncesc în România să aibă capacitatea de a o face”. În opinia sa, creşterea salariilor în domeniul bugetar şi creşterea pensiilor vor spori puterea de cumpărare a cetăţenilor.

Gerea a reiterat menţinerea cotei unice de impozitare la 16% şi scăderea contribuţiilor sociale cu 5 procente. ”2014 trebuie să fie un an de investiţii care să aducă creşterea economică mult-aşteptată. În plus, mare parte din arierate au fost plătite, dar vrem să ne asigurăm că nu se mai acumulează altele”, a concluzionat ministrul care l-a contrazis astfel indirect pe preşedintele Băsescu care spunea că ”după cum se văd lucrurile, 2014 va fi un an al stagnării”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor