Traian Băsescu: Am văzut la TV analişti şi ziarişti care preiau instrucţiuni de la Radio Vocea Rusiei
alte articole
Preşedintele ales şi suspendat Traian Băsescu a făcut duminică seară mai multe declaraţii, în cadrul unei conferinţe de presă, de la sediul de campanie.
El a explicat că, în cazul unui referendum pentru demiterea preşedintelui, conform legilor în vigoare, la listele electorale de la alegerile locale trebuiesc adăugaţi cei 460.000 de români care au oficial, în baza datelor de la Evidenţa Populaţiei din România, domiciliul declarat în străinătate.
Totodată, Traian Băsescu a făcut referire la unii comentatori de la TV "care preiau insistent instrucţiunile pe care le primesc prin Radio Vocea Rusiei", post de stat care propagă ideile puterii de la Kremlin.
Iată principalele declaraţii:
- "Observ că pe televiziuni am văzut foarte mulţi analişti, unii chiar profesori pe la SNSPA alţii pe unde au putut şi ei foarte mulţi jurnalişti care preiau insistent instrucţiunile pe care le primesc prin postul de radio Vocea Rusiei. Este lamentabil, dar în acelaşi timp educativ (...)
- Nu vreau să îmi imaginez unde va ajunge credibilitatea României pe pieţele financiare internaţionale şi pe piaţa internă dacă se va continua acest proces de intoxicare, care îmi pare rău, are foarte multe mesaje preluate de la Vocea Rusiei. Poate preluaţi mesaje din presa occidentală, sunt mai adevărate şi mai apropiate de noi. Sunt realmente îngrijorat de prelungirea acestei crize şi de modul cum se transmit mesaje mincinoase şi de incitare a populaţiei, de ţinerea populaţiei sub tensiune în condiţiile în care nimeni la televiziuni nu vrea să vorbească pe citirea legilor, ci prin instrucţiunile primite prin Vocea Rusiei.
- Din punct de vedere electoral, s-au creat legi pentru fiecare tip de acţiune electorală.
- În legea pentru alegerea preşedintelui, legea 370/2004, art 2, alin. c: "Listele electorale permanente cuprind cetăţenii români cu drept care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua alegerilor, inclusiv." Aici aveţi explicaţia de ce eu am spus la un moment că, dacă se fac corect listele electorale pentru referendum, vor fi mai mult cu 300.000 de electori.
- În 2007, Guvernul Tăriceanu a dispus ca pentru alegerile legislative şi locale să fie scoşi din listele electorale permanente cetăţenii care au domiciliul în altă ţară. Nu s-a referit şi la alegerile prezidenţiale şi la referendumul pentru demiterea preşedintelui. Listele care au fost folosite la locale au fost şi la referendum. Dar în cazul celor pentru preşedinte. listele electorale îi includ şi pe cei cu domiciliul declarat în străinătate, care, oficial, în baza datelor de la Evidenţa Populaţiei din România, sunt 460.000.
- Guvernul este într-o oareşcare belea. Eu nu o să le cer acum efortul să mărească cvorumul cu încă 460.000 de electori. Nu pot să o cer, pentru că cifra electorală a fost acceptată de BEC şi pe baza ei s-a desfăşurat referendumul - 18,3 milioane. Ce ştiu sigur este că, aşa cum se precizează, lista electorală permanentă pentru alegerea sau destituirea preşedintelui include toţi cetăţenii români, indiferent unde au reşedinţa sau rezidenţa.
- Pentru că sunt unii care se întreabă de ce Băsescu nu este trist este pentru că eu am citit legea.
- Guvernului îi recomand să nu mai încerce să mistifice legea, pentru că la momentul adevărului sunt convins că judecătorii CC vor citi legea şi nu vor putea să modifice nici cifra electorală dată la BEC, iar Guvernul nu va putea nici să explice CC că pentru demiterea preşedintelui au scos din lista permanentă i-au scos pe cei care nu sunt în ţară. Nu există justificarea să reduci artificial legea. Guvernul s-a pus într-o situaţia penibilă faţă de toată lumea."
De asemenea, Traian Băsescu a ţinut să menţioneze că nu a făcut referire la guvernul de la Moscova în aprecierea sa.
"Am pomenit un post de radio, nu Guvernul Rusiei, nu autorităţi, nu minister de Externe. Aici m-am adresat numai mass-mediei, am făcut un apel să vorbim după legi, ca să nu confuzăm populaţia", a precizat el.