Vocea Rusiei publică reţeta demiterii lui Băsescu: "USL să acţioneze în forţă şi să renunţe la comportamentul defetist"

Premierul Victor Ponta a declarat la RTV că va face tot posibil să nu mai interfereze cu Traian Băsescu dacă acesta va reveni la Palatul Cotroceni şi că nici măcar nu va mai participa la şedinţele CSAT,
Victor Ponta (Mihuţ Savu / Epoch Times)
Gina Zaragiu
31.07.2012

Premierul Victor Ponta a declarat la RTV că va face tot posibilul să nu mai interfereze cu Traian Băsescu dacă acesta va reveni la Palatul Cotroceni şi că nici măcar nu va mai participa la şedinţele CSAT, spunând că, dacă sunt documente importante, Băsescu poate să i le transmită spre semnare, că nu va mai avea nicio discuţie telefonică cu Traian Băsescu şi că îl va lăsa pe acesta să participe la reuniunile Consiliului European, conform deciziei Curţii Constituţionale.

"Nu îl voi împiedica pe preşedinte să îşi exercite atribuţiile constituţionale şi nu îl voi bloca în activitate, dar pur si simplu nu îl voi legitima. Voi face tot posibilul să nu mai interferez, vreau să stau cât mai departe de el. ", a afirmat Ponta.

Atenţionat că în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) sunt decizii care trebuie luate împreună, Ponta a răspuns că "nu prea se vorbeşte mare lucru, vorbeşte Băsescu singur".

Reacţii pe plan internaţional la rezultatele referendumului

Într-un articol apărut în Vocea Rusiei se spune: "Echipa de la USL mai are şanse reale să-l demită pe Traian Băsescu, dar pentru a reuşi trebuie să acţioneze în forţă şi să renunţe la comportamentul defetist. Alternativ, nu au decât să se delecteze cu „coabitarea” cu un preşedinte care i-a declarat „puşcăriabili” şi să irosească imensul capital de susţinere populară pe care l-au acumulat în această perioadă."

Ponta a afirmat că liderilor europeni care au presat Guvernul USL să accepte validarea referendumului cu o prezenţă de 50% plus unu nici prin cap nu le-a trecut că preşedintele suspendat Traian Băsescu se va comporta ca un "şmenar" şi îi va "şmenui ca la alba-neagra", iar acum se simt folosiţi".

Cu toate acestea Wilfried Martens, preşedintele PPE, precum şi liderul grupului popular din PE, Joseph Daul, au declarat luni: "Am luat notă de eşecul referendumului de demitere a preşedintelui României, Traian Băsescu. Trebuie să se pună capăt instabilităţii politice declanşată de tentativa de destituire a şefului statului. Acţiunile politice iresponsabile nu se regăsesc în UE şi nu sunt tolerate de instituţiile europene şi de comunitatea democratic internaţională", au precizat cei doi lideri ai PPE într-un comunicat de presă.

Ambasadorul Belgiei în România, Philippe Beke, a declarat că, dacă experţii UE decid că România şi Bulgaria sunt pregătite să acceadă în spaţiul Schengen, oficialii din ţara sa vor fi de acord cu acest lucru.

El a precizat că decizia Belgiei este valabilă şi în cazul în care cei din UE vor accepta varianta aderării în mai mulţi paşi. "Trebuie să faceţi distincţie între problemele Schengen şi cele politice(...) Poziţia noastră a fost aceea că aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen trebuie să fie la nivelul unei analize tehnice făcute de către experţi ai UE. Dacă aceştia vor spune, chiar dacă este în mai mulţi paşi, dacă aceştia vor spune că România şi Bulgaria sunt pregătite să acceadă în Spaţiul Schengen, atunci noi vom fi de acord cu aceasta. Ştim că există MCV, care trebuie să întărească justiţia ţării. Sunt două lucruri diferite", a declarat Beke.

Leul s-a apreciat simţitor în câteva ore

Din punct de vedere economico-financiar moneda naţională a reacţionat cu rapiditate la tendinţa de normalizare a situaţiei politice din ţară, astfel că în doar câteva ore tranzacţiile bancare s-au realizat la un curs de schimb euro/leu sub 4,6. La finalul tranzactiilor, BNR a stabilit cursul valutar al zilei de luni la 4,5558 lei/euro, respectiv 3,7086 lei/dolar, care reprezintă minimele ultimelor două săptămâni. Cursul pentru euro a coborât cu 5,8 bani, iar cel pentru dolar a scăzut cu 4,89 bani.

Mai exact leul s-a apreciat faţa de euro cu 1% în doar câteva ore dupa încheierea referendumului, recâştigând într-o zi cât a pierdut în aproximativ o lună.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor