Triunghiul de ştiri al zilei: Bază rusească în Transnistria, participări ilegale la CSAT şi o navă militară a Chinei la Constanţa

Trei ştiri, aparent fără nicio legătură între ele, au apărut în cursul zilei de miercuri în România. Tiraspolul a cerut crearea unei baze militare ruseşti în Transnistria, înalţi demnitari români au participat ilegal la CSAT şi - cea de a treia ştire, o premieră - o navă militară a Chinei a acostat în portul Constanţa. Să fie oare o coincidenţă această aglomerare bruscă de ştiri despre triunghiul Rusia - România - China?
Andrei Marga, la o conferinţă de presă la MAE (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
01.08.2012

Trei ştiri, aparent fără nicio legătură între ele, au apărut în cursul zilei de miercuri în România. Tiraspolul a cerut crearea unei baze militare ruseşti în Transnistria, înalţi demnitari români au participat ilegal la CSAT şi - cea de a treia ştire, o premieră - o navă militară a Chinei a acostat în portul Constanţa. Să fie oare o coincidenţă această aglomerare bruscă de ştiri despre triunghiul Rusia - România - China?

Tiraspol, Transnistria: Administraţia propune înfiinţarea unei baze militare ruse

Regimul de la Tiraspol a propus recent dislocarea pe teritoriul regiunii transnistrene a unei baze militare ruse, relevă publicaţia "Nezavisimaia gazeta".

Propunerea a fost discutată de liderul regiunii, Evgheni Şevciuk, cu adjunctul şefului diplomaţiei ruse, Grigori Karasin şi cu reprezentantul special al preşedintelui Federaţiei Ruse în Transnistria, Dmitri Rogozin.

Deschiderea unei noi baze militare ruseşti ar ajuta Tiraspolul să facă faţă "pericolului românesc", care creşte odată cu revenirea preşedintelui suspendat al României, Traian Băsescu, în fotoliul prezidenţial, consideră aşa-numitul ministru transnistrean al apărării, Vladislav Finaghin.

"Acest pericol a devenit o realitate după aderarea României la NATO şi la Uniunea Europeană. Iar în ultima perioadă acesta s-a amplificat, la fel ca apelurile de unire a Republicii Moldova cu România. În contextul în care o serie de lideri de la Chişinău sunt cetăţeni români, aceste apeluri nu par zadarnice. Mai ales că unirea, şi încă împreună cu Transnistria, constituie scopul preşedintelui Băsescu', a explicat Finaghin. 'Înţelegând seriozitatea situaţiei, facem tot posibilul ca prezenţa trupelor de pacificare să crească", a adăugat el.

Pe lângă amplasarea bazei sale militare în regiune, Rusiei i s-a propus să se folosească de aerodromul fostei armate a XIV-a, mai menţionează sursa citată.

În schimb, Tiraspolul solicită ajutor financiar pentru "crearea unui sistem de securitate". Ce sumă speră administraţia de la Tiraspol să obţină în schimbul dislocării bazei militare ruse, nu se specifică.

Referitor la această veste, fostul consilier prezidenţial şi totodată ex- ministrul de Externe Cristian Diaconescu a reproşat actualei Puteri din România lipsa oricărei luări de atitudine. Astfel, a spus Diaconescu, în momentul în care o ţară vecină se înarmează sau acceptă o bază militară străină, Ministerul de Externe este obligat să contacteze factorii decizionali din regiunea/statul respectiv (nu discutăm aici despre apartenenţa Transnistriei la Republica Moldova), pentru a cere lămuriri despre decizia luată. Cristian Diaconescu a abordat acest subiect într-o emisiune de la postul B1 TV.

Un preşedinte şi doi miniştri participă ilegal la şedinţa CSAT

Preşedintele interimar Crin Antonescu, ministrul de Externe, Andrei Marga, plus cel al Internelor, Ioan Rus, au participat recent la şedinţele Consiliului Suprem de Apărare a Ţării fără a deţine certificate ORNISS, obligatorii pentru orice membru CSAT, potrivit Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor de Stat.

Neregula gravă a fost descoperită de jurnalista Simona Ela Fica, în urma unei solicitări făcute oficiului ORNISS, relevă B1 TV.

"Nu numai că nu deţin certificate ORNISS domnii enumeraţi, dar unul dintre ei, care este preşedintele interimar al României, a convocat Consiliul Suprem de Apărare al Ţării în mod ilegal, pentru că, neavând aceste autorizaţii de acces la documente clasificate nu aveau calitatea să intre în CSAT, pentru că în CSAT se discută tocmai despre documente clasificate şi se accesează aceste documente, pentru că în CSAT există, aşa cum am văzut cu toţii, acele calculatoare, acele lap-topuri care sunt conectate prin Intranet şi care conţin documente clasificate, începând de la – eu ştiu – hărţi strategice ale resurselor minerale, care fac parte din strategia de securitate a României, până la misiunile militare ale României la NATO şi la ONU," a spus jurnalista.

"Consiliul Suprem de Apărare a Ţării este autoritatea administrativă autonomă învestită, potrivit Constituţiei, cu organizarea şi coordonarea unitară a activităţilor care privesc apărarea ţării şi siguranţa naţională", conform Legii 415 din 27 iunie 2002.

Premieră pentru România: O navă militară chineză a acostat în portul Constanţa

După ce a participat la operaţiunile împotriva pirateriei somaleze desfăşurate de forţele internaţionale în Golful Aden, fregata Yantai a forţelor navale chineze a ajuns marţi în portul Constanţa, într-o vizită de cinci zile. Este pentru prima dată în istorie când un vas militar chinez ajunge în România.

În cadrul ceremoniei de bun-venit, comandantul fregatei, contraamiralul Xia Kewei, a spus că între China şi România există o prietenie tradiţională îndelungată, iar relaţiile dintre cele două ţări şi cele două armate s-au dezvoltat continuu.

Totodată, el a vorbit despre cooperarea şi de prietenia bilaterală, care corespunde intereselor celor două popoare şi contribuie la menţinerea păcii şi stabilităţii mondiale.

De asemenea, contraamiralul Xia Kewei a mai declarat că această vizită în România va promova, în mod sigur, schimburile de prietenie între forţele navale ale celor două ţări şi dezvoltarea unui parteneriat amplu de colaborare între cele două ţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor