Hong Kong-ul suspendă proiectul de extrădare susţinut de China
focus
alte articole
Guvernul din Hong Kong a declarat că suspendă luarea în considerare a unui proiect de lege susţinut de China privind extrădarea, care a declanşat unele dintre cele mai mari proteste de când fosta colonie britanică a fost returnată statului comunist chinez, potrivit Bloomberg.
Administratorul delegat Carrie Lam a anunţat decizia la o conferinţă de presă în Hong Kong, adăugând că nu va retrage cu totul proiectul ci va lucra la îmbunătăţirea acestuia şi la consolidarea sprijinului popular pentru această măsură. Ea a mai afirmat că nu există un termen limită pentru relansarea proiectului de lege.
"Simt un mare regret că lacunele muncii noastre şi diverşi alţi factori au declanşat controverse şi dispute substanţiale în societate, după o perioadă de calm relativ în ultimii 2 ani, dezamăgind mulţi oameni", a declarat Lam.
Anunţul reprezintă o schimbare neaşteptată a poziţiei lui Lam, care a mers mai departe cu propunerea în pofida amplificării protestelor, inclusiv marşul din 9 iunie la care au participat sute de mii de opozanţi care i-au cerut demisia. Decizia sa de a ignora manifestanţii a făcut ca, în 12 iunie, mii de persoane să înconjoare Complexul Consiliului Legislativ, rezultând în zeci de răniţi după ce poliţia a folosit gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc pentru a opri manifestanţii să intre în clădire.
Opozanţii se tem că proiectul, care va permite Hong Kong-ului să încheie acorduri unice cu China continentală şi alte jurisdicţii, va distruge zidul legislativ care separă sistemul de justiţie al oraşului de cel al regimului comunist din Beijing. Diverse grupuri de afaceri au susţinut că oraşul îşi va pierde atracţia de centru financiar, în timp ce critici ai Partidului Comunist Chinez sunt îngrijoraţi că vor fi expuşi judecării în tribunalele comuniste chineze.
În timp ce Beijingul şi-a exprimat susţinerea pentru proiectul de lege, câteva guverne occidentale şi-au exprimat îngrijorarea că acesta ar putea submina cadrul legal denumit "o ţară, două sisteme" care a garant libertatea de exprimare, existenţa pieţelor capitaliste şi a tribunalelor independente în Hong Kong după returnarea acestuia către China în 1997. Politicienii americani au ameninţat că vor reconsidera statutul special al oraşului, statut care a susţinut un comerţ în valoare de 38 miliarde de dolari în 2018.
Proiectul de lege privind extrădarea face parte dintr-o serie de măsuri impuse de preşedintele chinez Xi Jinping despre care susţinătorii democraţiei au declarat că au erodat autonomia Hong Kong-ului. Lam, care a fost selectată de un comitet alcătuit din 1.200 de membri, majoritatea loiali Beijingului, s-a chinuit să îşi convingă criticii că proiectul a fost propria ei iniţiativă şi nu rezultatul unui ordin venit direct de la Partid.
Conform noului proiect legislativ, rezidenţii din Hong Kong, precum şi cetăţenii străini şi chinezi care trăiesc sau călătoresc prin oraş, pot fi extrădaţi în China, permiţând astfel regimului comunist de la Beijing să obţină controlul asupra unui mare număr de activişti pro-democraţie.
Pentru moment oraşul Hong Kong nu poate extrăda transfugii chinezi care sunt urmăriţi în China, din cauza modelului de guvernare pe care Beijingul s-a obligat să-l urmeze - numit "o ţară, două sisteme", şi care permite libertăţi şi drepturi care în China nu există.
Eşecul protestelor din 2014 de a elimina atacurile regimului comunist chinez asupra sistemului democratic al Hong Kong-ului, precum şi urmărirea penală a cel puţin o sută de protestatari după demonstraţiile din 2014, a descurajat protestele de stradă în toată această perioadă. Dar această linişte temporară a fost întreruptă duminică.
Partidul Comunist Chinez este cunoscut pentru controlul strict asupra Justiţiei, folosirea torturii pe scară largă, extragerea mărturiilor prin mijloace violente, precum şi lipsa celor mai elementare drepturi ale omului.
Regimul chinez foloseşte şi în zilele noastre teroarea asupra populaţiei pentru a se menţine la putere.